Ezeket látta már?

Bevált házi praktikák az arcüreggyulladás kezelésére

arcüreggyulladás, házi praktikák, tünetei, gyógyulás

Meddig és hogyan kezelhető az arcüreggyulladás otthon, és mikor forduljunk orvoshoz?

A kivizsgálást követően otthoni gyógymódokkal is érdemes kiegészíteni az orvos által javasolt kezelést. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, milyen házi praktikákat javasolt bevetni arcüreggyulladás esetén.

Milyen tüneteket kell csillapítani?

Az akut arcüreggyulladásra rendszerint a szemek alatt, homlok területén – köhögéskor és lehajláskor fokozódó - szúró, pulzáló fájdalom hívja fel a figyelmet. Ez lehet egyoldali, de akár mindkét oldalon is jelentkezhet. A fájdalom csillapítása mellett az orrdugulást, bő orrváladékot – mely némely esetben hátra, a garat irányába is távozhat és így ingerköhögést okoz – is kezelni kell arcüreggyulladás esetén. Emellett a fáradtság, rossz közérzet is jellemző panasz.

Külső és belső hidratálás

A fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő gyógyszer mellett fontos a pihenés. Hagyjunk időt a szervezetünknek a regenerálódásra, pihenjünk, aludjunk, amennyit csak tudunk. Lényeges a bőséges folyadékfogyasztás – víz, teák, levesek - is, ez biztosítja ugyanis a legjobb váladékoldást. Az orrlégzés mielőbbi helyreállítása miatt hasznos a párásítás is a lakásban. Segít, hogy nedvesen tartsuk az orrnyálkahártyát és így a gyulladás miatti feszítő érzés is javul, könnyebben távozik az orrváladék.

Ez is érdekelheti:

Szelíd gyógymódok a gyulladás kezelésére

Nedvesíti az orrnyálkahártyát, így a gyulladását csökkenti és segít feloldani a lerakódott váladékot az orrmosó használata. Egy e célra kifejlesztett eszközbe forralt, majd lehűtött vizet és készen kapható port feloldva sóoldatot készíthetünk. A folyadék teljesen átjárja az orrüregeket, hatása hosszan tart, de érdemes reggel és este is megismételni.

Inhalálás és infralámpa

A régi, jól bevált módszereket is javasolt alkalmazni arcüreggyulladás esetén. Ha a beteg területet melegen tartjuk, felgyorsul a vérkeringés és a gyógyulás is hamarabb bekövetkezik. Infralámpát érdemes naponta két-három alkalommal, 15-20 percig használni. Ha jól esik, az otthoni kezelést kiegészíthetjük ugyanilyen gyakorisággal inhalálással is. A hatást fokozhatjuk néhány csepp illóolaj - mentol, borsmenta, citrom, eukaliptusz és teafaolaj – használatával. Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy akut arcüreggyulladás esetén 1-2 hét alatt megszűnnek a panaszok. Ha azonban a tüneteink az orvos által felírt gyógyszerek és az otthoni kezelés hatására sem javulnak, vagy rosszabbodnak, mindenképp forduljunk orvoshoz!

Nátha vagy arcüreggyulladás?

A nátha, megfázás, illetve az arc- és homloküreg-gyulladásának első tünetei nagyon hasonlóak lehetnek, de az is előfordulhat, hogy a megfázás szövődményeként alakul ki az arc- és homloküreg-gyulladás, így azt csak egy hosszabbra nyúlt náthának tekintjük.

A korai tünetek közé tartozhat például az orrdugulás és orrfolyás, a hőemelkedés és láz, a torokfájás, az általános rosszullét.

Honnan sejthetjük, hogy az egyszerű nátha helyett arcüreggyulladással kell megküzdenünk?

Elsősorban az időtartamra figyeljünk: a legtöbb esetben a vírusos eredetű nátha, megfázás néhány napon belül elmúlik, vagy legalábbis javul az állapotunk. Ha már felülfertőződésről, illetve arc- és homloküreg-gyulladásról van szó, a kellemetlen tünetek azonban sokkal tovább is elhúzódhatnak.

Nagyon jellegzetes különbség a fájdalom: bár a náthánál is érezhetjük kellemetlenül gyengének magunkat, fájhat a fejünk, de az arc- és homloküreg-gyulladást általában jellegzetes, nyomó-szorító fájdalom kíséri, melyet az arcban, a felső állkapocsnál, a szemek mellett vagy a homlokban érezhetünk.

Nátha, megfázás, meghűlés: oka, tünetei és kezelése

A fájdalom intenzívebbé válhat, ha mozgatjuk vagy előre hajtjuk a fejünket, illetve ha megtapogatjuk az érintett területeket. Ráadásul, a fájdalom nemcsak ezeket a területeket érintheti, hanem a fület vagy a fogakat is!

Váladékozásban is van különbség az arcüreggyulladásnál

Az arc- és homloküreg-gyulladás általában nagy mennyiségű, zöldes vagy sárgás árnyalatú, sűrű állagú váladékkal jár együtt. Sokkal nehezebbnek találhatjuk az orrfújást, és azt is érezhetjük, hogy bár gyakrabban és erősebben fújjuk az orrunkat, mégsem sikerül azt "kiüríteni". Nátha esetén a váladék hígabb állagú és átlátszó, és (bár folyamatosan újratermelődik) az orrfújás után megkönnyebbülhetünk.

Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához