Mindenki ezt nézi most!

Erre figyeljen, ha rendszeresen füldugóval alszik!

füldugó, alvás, fülzsír, fájdalom, fertőzés

A füldugó hasznos segítség például horkoló alvótárs esetén, vagy ha zajos utcára néz a hálószoba ablaka. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, mire kell figyelni a használata során, hogy elkerüljük a kellemetlen szövődményeket.

Nyugodt alvás füldugóval

A füldugók jelentősen csökkentik a fülbe jutó hang mennyiségét, így javítják az alvás minőségét. A hallójáratba helyezett, különböző anyagból készült füldugókat sokan rendszeresen, akár naponta is használják a nyugodt alvás érdekében. Ilyen esetben azonban fontos néhány dologra figyelni.

Lehetséges kockázatok

A füldugók használata befolyásolhatja a fülek egészségét. Egy lehetséges kockázat a fülzsír felhalmozódása, fülzsírdugó kialakulása. Aki egyébként is hajlamos rá, annak fokozottan figyelni kell erre, hiszen a füldugóval elzárt hallójáraton keresztül a fülzsír nem tud távozni.

A fülzsírdugót a fülben viszketés, fülzúgás és fülcsengés jelezheti, halláscsökkenés, szédülés is előfordulhat. Dr. Holpert Valéria azt tanácsolja, hogy ha ilyen panaszokat észlelünk, forduljunk fül-orr-gégészhez, az otthoni, szakszerűtlen próbálkozásokkal ugyanis beljebb is tolhatjuk a fülzsírdugót, további problémákat okozva.

Fokozott veszély fülfertőzések kialakulására

Egy másik lehetséges kockázat a rendszeres füldugó viselők körében, a fokozott esély a fülfertőzések kialakulására. A különböző anyagú füldugók lehetnek puhábbak, keményebbek is. Ha túl kemény, és erőltetni kell a fülbe, akkor felsértheti a hallójárat bőrét, így a kórokozók a bőrfelszín alá kerülhetnek.

A kockázatot növeli a nem tisztított füldugó és a nem megfelelő fülhigiénia is. A fülfertőzést fájdalom, fülfolyás, halláscsökkenés jelezheti. Panasz esetén forduljunk fül-orr-gégészhez!

Ez is érdekelheti:

Forrás: Fül-orr-gége Központ

Forrás: egeszsegkalauz.hu