Ezeket látta már?

Ez az 5 betegség tartós orrdugulást okozhat

orrdugulás

Az elhúzódó orrdugulás kezelése azért is fontos, mert a szájlégzés miatt szövődmények jelentkezhetnek.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gége Központ orvosát a tartós orrdugulás kiváltó okairól és következményeiről kérdeztük.

Több funkciót is ellát az orrlégzés

Orrunk a szaglás mellett jó néhány fontos funkciót is betölt. Ha az orrunkon át vesszük a levegőt, akkor az orrjáratokban van ideje felmelegedni, párásabbá válni, mire a tüdőnkhöz ér a belélegzett levegő. Az orrbemenetben levő finom orrszőrök megszűrik a nagyobb szennyeződéseket, az orrnyálkahártya által folyamatosan termelt váladékban a mikro méretű idegen anyagok megtapadnak, és a csillószőrös hám működése következtében a garat felé távoznak.

Gyakoribb betegségek szájlégzés miatt

A szabad orrlégzés biztosítása nagyon fontos annak érdekében, hogy ne kapjunk el további betegségeket azzal, hogy a szánkon vesszük a levegőt. Ilyenkor a levegő nem tud felmelegedni, nincs ami megszűrje, emellett a torkunk is könnyebben kiszárad, az irritált nyálkahártya pedig védtelenebb a kórokozókkal szemben. Az orrdugulás tehát nem pusztán kellemetlen, de komoly szövődményei is lehetnek.

Olvasson tovább! Orrdugulás utáni fülfájás: így gyógyíthatjuk otthon a fül-orr-gégész szerint

Mi okozhat tartós orrdugulást?

A krónikus orrdugulás leggyakoribb okozói

  1. a légúti allergiák
  2. az orrpolip,
  3. heveny felső-légúti gyulladások,
  4. orrmelléküreg-gyulladás
  5. Gyakori eset, hogy a beteg vény nélkül vásárolható orrcseppeket huzamosabb ideig használ az orrdugulás megszüntetésére, ám az előírt időn túl alkalmazva végül épp ezek a készítmények okoznak orrdugulást.

Ha egy héten túl is fennálló orrdugulást tapasztalunk, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz! A fül-orr-gégészeti kivizsgálás fényt deríthet a háttérben álló okokra, majd ettől függően gyógyszerekkel vagy műtéttel megszüntethető a probléma és megelőzhetők a szövődmények.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#orrfolyás

Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához