Ezeket látta már?

Orrpolip - ekkor van szükség műtétre

orrpolip, műtét, kezelés, orrspray, orrdugulás

Orrpolip esetén sokan úgy gondolják, hogy csakis műtéttel kezelhető. Ez azonban nem minden esetben van így.

Az orrpolip megfelelő kezelése igen fontos, hiszen a súlyosabb, elhanyagolt esetben nemcsak a légzés válik nehezítetté, de több légúti betegség kialakulásához is vezethet.

Mi az az orrpolip?

Az orrpolip az orrnyálkahártya jóindulatú túlburjánzása, mely az orrüregben és az orrmelléküregben keletkezik. Általában mindkét orrjáratban megjelenik, gyakran csoportosan . A polipok irritálódhatnak és megduzzadhatnak, ami megnehezíti az orron keresztüli légzést. Kis méret esetén előfordulhat, hogy egyáltalán nem okoz tüneteket, ám nagyobb méret esetén a következő panaszok jelentkezhetnek:

  • orrdugulás
  • orrfolyás
  • nehezített levegővétel
  • fejfájás
  • szaglásvesztés

Miért kell egyáltalán kezelni?

Az orrpolip elhanyagolt esetben súlyos szövődményeket okozhat. A gyulladt nyálkahártya kedvez a baktériumok és gombák elszaporodásának, így a gyulladást a környező szervekre is átterjedhet. Kezelés nélkül - ritka esetben - a gyulladás akár szemgödörben vagy koponyán belüli is kialakulhat.

Mindig műteni kell?

Az orrpolip eltávolítása az ún. FESS műtéttel történhet, ám erre nem minden esetben kerül sor. Hogy szükség van-e a műtétre, azt a fül-orr-gégészeti vizsgálat, az endoszkópos lelet és a CT kép alapján lehet eldönteni. Ez mindig egyéni mérlegelés kérdése, az egész képet figyelembe véve – hangsúlyozza dr. Augusztinovicz Monika a Fül-orr-gége Központ orvosa. Van egy határ, ameddig várható, hogy a kiváltó ok megszüntetésével, tartós szteroid orrspray használatával, sós vizes orröblítéssel műtét nélkül is helyreáll a jó állapot. Amennyiben a tünetek kellemetlenek, romlanak, a polipok nőnek és konzervatív kezelés nem vezet eredményre, sőt, a probléma szövődményeket okoz, a műtét erősen javasolt.

Az orrpolipot kiváltó okot is kezelni kell!

Az orrnyálkahártya túlburjánzása nem ok nélkül alakul ki, ezért fontos, hogy ne csak a tünetet, vagyis a látható orrpolipot kezeljük, hanem meg kell keresni az azt kiváltó okot. Ellenkező esetben műtétet követően is a polip kiújulására számíthatunk. Az orrpolip megjelenésének oka lehet öröklött hajlam is, gyakran mutat családi halmozódást. Ilyen esetben még inkább oda kell figyelnünk az egyéb hajlamosító tényezőkre, ami lehet például egy fel nem ismert allergia miatt kialakult tartós orrnyálkahártya gyulladás, de kezeletlen reflux betegség, vagy bakteriális, gombás fertőzés is közrejátszhat az orrpolip kialakulásában.

Élethosszig tartó odafigyelést igényel

Műtétet követően a kiújulás megelőzésére szteroid orrsprayt kell használnia a betegnek, ám garancia nincs arra nézve, hogy ezzel mindenkinél meg lehet előzni a későbbiekben a polip kiújulását. Ezt elsősorban a polipot kiváltó okok kezelésével tudjuk elérni.

Akinél már kialakult orrpolip, a kezelést követően a továbbiakban is javasolt rendszeres időközönként fül-orr-gégészeti ellenőrzésen részt venni, hogy az esetleg ismét megjelenő elváltozásokat idejében felismerjék és kezeljék.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Megtévesztő tünetekkel járhat az orrpolip: akár szabadszemmel is jól látható

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

orrpolip

Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához