Ezeket látta már?

Összefogás a tartós fülzúgás ellen!

A rémisztő hangokkal nem kell együtt élnie – Összefogás a tartós fülzúgás ellen... Zúgás, csöngés, morajlás, kattogás, sistergés, sípolás, dübörgés - a fejemben… Félelem a csendtől, az elalvástól, a felkeléstől. Koncentrációzavar, állandó feszültség és szorongás, Pánik, tehetetlenség… Ismerősek a tünetek? Mi lehet ez? Mit tehetek? Hová forduljak? Majd jobb esetben egy kiadós egészségügyi kivizsgálási tortúrát követően: éljen együtt vele – hangzik az orvos rémisztő válasza.

Ma Magyarországon közel 500 000 ember szenved tartós fülzúgásban (tinnitus), és találja magát a fentiekhez kísértetiesen hasonló forgatókönyv főszerepében. A szakszerű válasz azonban nem így szól: a fülzúgás okozta szenvedés igenis enyhíthető.

Összefogás a tartós fülzúgás ellen!

A Magyar Tinnitus Egyesület és a Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesülete hivatalos megállapodás aláírásával erősítette meg elkötelezettségét a fülzúgás komplex, és életminőséget rendkívüli mértékben rontó tünetegyüttesénének minél hatékonyabb gyógyítása mellett.

A fülzúgás, (latin nevén tinnitus) olyan hang hallását jelenti az egyik, vagy mindkét fülben, ritkábban a fejben, ami nem emberen kívüli hangforrásból ered. Az érintett időnként vagy tartósan különféle hangokat hall a fülben, fejben. A fülzúgás hátterében több mint 50 szervi ok állhat, illetve az egyik leggyakrabban előforduló kiindulópontnak a lelki eredetű problémák számítanak. A tünetegyüttes sajnos egyre inkább a fiatal, 22-35 éves korosztályt érinti, és sokakat akár egy életen át is végigkísér. Sőt, a tünetekben szenvedők egy valóságos "ördögi körben" találják magukat: a fülzúgás nyomán kialakul egy félelem, hogy valami történt az agyban, valami ismeretlen, érthetetlen dolog...

A beteg tehetetlennek érzi magát, pánikba esik, szorong, alvászavara alakulhat ki. A fokozott stresszállapot erősíti a fülzúgását, kialakul az "ördögi kör". A beteg észleli a hangot, melynek nyomán szorongása fokozódik, figyelme egyre gyakrabban irányul a nem kívánt hangra, egyre inkább megterheli testileg – lelkileg, depresszióssá válik. Az eredmény: akarata ellenére fokozódik a fülzúgása.

A megdöbbentően magas érintetti kör ellenére a tinnitus ismertsége a magyar lakosság körében meglehetősen alacsony, és ami talán még nagyobb probléma, hogy ma még mindig nem minden szakember tájékozott a témában. A Magyar Tinnitus Egyesület a magyar lakosság és a szakmai közösség körében fennálló információhiány csökkentését, és a fülzúgásban szenvedők minél hatékonyabb támogatását és gyógyuláshoz segítését tűzte ki célul.

Ennek érdekében a fülzúgás elleni harcban szintén érintett Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesülete és a Magyar Tinnitus Egyesület hivatalos megállapodást írt alá, hogy megerősítse szövetségét és elkötelezettségét a fülzúgás komplex, és életminőséget rendkívüli mértékben rontó tünetegyüttesénének gyógyítása és ismertségének növelése mellett.

A megállapodás legfőbb céljai, hogy az Egyesületek, egymást erősítve segítségül legyenek a fülzúgásban (tinnitusban) szenvedőknek és családjaiknak, feltárják a tünetegyüttes valódi természetét a szélesebb társadalmi rétegek számára, országosan, és helyi szinten is elősegítsék az érintettek érdekeinek érvényesítését és javítsák a szakorvos-beteg kapcsolatot.

A szervezetek további célként folytatják a hazai és nemzetközi együttműködési kapcsolatok kialakítást, elősegítik a fülzúgással foglalkozó szakemberek képzését, érvényesülését szakmai segítség nyújtásával. Elősegítik, hogy a fülzúgással foglalkozó szakemberek társadalmi megbecsülése megszilárduljon, különösen abból a célból, hogy a fülzúgásban szenvedők bizalommal fordulhassanak kezelőorvosaikhoz.

A tartós fülzúgás (tinnitus) által előidézett borzasztó hangokkal nem kell tehát együtt élni, a tünetek kivizsgálása érdekében mielőbb forduljunk fül-orr gégész szakorvoshoz. Mindenkinek lehetősége van fülzúgásának enyhülésére, akár a teljes gyógyulásra. A fülzúgás legeredményesebb kezelési módszere egy speciális kombinált terápia, amely fél-egy év alatt jó esélyt ad a tartós javulásra. A terápia rendszeres tanácsadásból, zajgenerátor készülék, kiegészítő gyógyszerek és gyógytermékek alkalmazásából, valamint szakember általi pszichológiai támogatásból (pszichoterápia, relaxációs módszerek, autogén tréning módszereinek elsajátítása) áll.

Forrás: Sajtóközlemény