Ezeket látta már?

Passzív dohányzás - és halláskárosodás

A passzív dohányzás növeli a halláskárosodás kockázatát a tizenéveseknél. A passzív dohányzás a tizenéveseknél jelentősen növeli a halláskárosodás kockázatát - állapították meg amerikai kutatók felmérésükben.

A tanulmányba 1500, tizenkettő és tizenkilenc év közötti amerikai fiatalt vontak be a New York-i Langone orvosi központ munkatársai.

Passzív dohányzás - és halláskárosodás

Egy országos egészségügyi felméréshez valamennyi kamasznál végeztek hallástesztet mindkét fülükre, valamint mérték vérükben a kotinin szintjét. Utóbbi vegyület a nikotin melléktermékeként jelenik meg a vérben azoknál is, akik maguk nem dohányoznak, csak passzív elszenvedői a cigarettafüstnek.

A kotinin közepes szintje a kamaszoknál arra utalt, hogy ők maguk nem cigarettáznak, ám környezetükben vélhetően dohányfüstnek vannak kitéve. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a passzív dohányzásnak kitett tizenévesek 12 százalékánál jelentkezett halláskárosodás legalább az egyik fülükben, miközben a cigarettafüstnek ki nem tett fiatalok körében 8 százalék volt ez az arány.

A szakértők úgy vélik, hogy a dohányfüst a fülben lévő kiserekben rontja a vér áramlását, emiatt a szervben oxigénhiány alakul ki, és toxikus anyagok halmozódhatnak fel. A károsodás eltérő jellegű, mint amit zajhatás vagy egyszerűen az öregedés okoz. Korábbi vizsgálatok dohányzóknál már mutattak ki összefüggést a hallás romlása és a cigarettázás között, felnőtt passzív dohányosoknál pedig egy tavaly ősszel megjelent tanulmány derített fény ilyen kapcsolatra.

A tanulmány eredményeit a szerzők az Archives of Otolaryngology című szakfolyóiratban ismertették részletesen.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához