Ezeket látta már?

A biztonságos fürdőzés

2016.05.26. Módosítva: 2016.05.26.

A legtöbb vízbefúlásos baleset a nyári vakáció időszakában, teljesen csendben, csobbanás nélkül történik meg. A kontinensek belsejében, mindenféle vízparttól távol élők olyan körülményekkel találkozhatnak egy tengerparti nyaralás során, amelyek számukra teljesen ismeretlenek. Ugyanígy, egy tengerparton lakó ember számára a folyóvizek jelenthetnek szokatlan közeget.

A biztonságos strandolás

A vízbefulladások nagy része strandokon történik. Az alábbiakban néhány óvintézkedést sorolunk fel, amelyek a biztonságos strandoláshoz szükségesek:

 • Csak olyan helyen szabad strandolni, ahol vízimentők dolgoznak;
 • A strandolásra és úszásra lekerített, biztonságos részt nem szabad elhagyni;
 • Mindig legyen valaki, aki szemmel követ bennünket, amíg a vízben vagyunk;
 • A kihelyezett táblákat, tájékoztatókat mindig alaposan el kell olvasni, és követni kell az azokon szereplő utasításokat;
 • Szörföléskor nézzen utána, hogy alkalmas-e az időjárás ehhez a sporthoz;
 • Közvetlenül étkezést követően ne menjen bele a vízbe;
 • Alkohol vagy kábítószer hatása alatt ne menjen bele a vízbe;
 • Soha ne fusson vagy ugorjon bele a vízbe, akkor se, ha nem ismeretlen helyen fürdik, mert a víz tulajdonságai gyorsan megváltozhatnak;
 • Ha a vízben bajba jut, ne essen pánikba, hanem maradjon nyugodt. Jelezze, hogy segítségre van szüksége, próbáljon meg a víz felszínén lebegni, és várjon a segítségre;
 • Használjon legalább 15 faktoros napolajat, és viseljen napszemüveget, pólót és kalapot. Ne feledje fürdés után ismét bekenni magát a napolajjal;
 • Tanulja meg felismerni a tengerfenéken lévő hasadékot, és kerülje el őket. A hasadékok felett a víz fodrozódhat, vagy más színű lehet, mint körülötte mindkét oldalon;
 • Figyeljen oda a strand tisztaságára: a szemetet mindig a szemetesbe helyezze, és tartsa tiszteletben a strand esetlegesen még érintetlen részét. Ezek a strand környezetének megóvását szolgálják.

Édesvizek biztonsága

A folyók, patakok, tavak és víztározók számos veszélyt rejthetnek magukban, és gyakran sűrűn lakott részek mellett vagy turisták által gyakran látogatott helyeken találhatók. A fürdőzőkre ilyen helyeken leselkedő veszélyek közé tartoznak például az áramlatok és az örvények, a könnyen leomló partszakaszok, az egyenetlen vagy nem biztonságos vízfenék, és a vizek fenekén lévő különböző tárgyak.

Mielőtt valaki belemegy a vízbe, javasolt meggyőződni arról, hogy milyen mély a víz, hogy nincs a vízben erős áramlat, és nincs a víz alatt veszélyes tárgy, például kiálló szikla vagy fadarabok. Ez utóbbiak különösen akkor lehetnek veszélyesek, amikor valaki fejest akar ugrani a vízbe. Sajnos előfordult már, hogy valaki tolószékbe kényszerült csak azért, mert fejesugrás előtt nem ellenőrizte, mi van a víz felszíne alatt.

Medencék

Az otthoni medence az 5 éves kor alatti gyermekek vízbefulladásának világviszonylatban az egyik leggyakoribb helyszíne. Tekintettel arra, hogy az ilyen korú gyermekek egyedül is észrevétlenül és gyorsan megtalálják a medencébe vezető utat, nagyon fontos, hogy a gyermekek mindig látótávolságon belül és elérhetőek legyenek, amikor a közelben egy medence van.

Amellett, hogy folyamatosan szemmel kell követni a gyermekeket, hasznos lehet az is, ha a szülők megtanulják az újraélesztési technikát, illetve ha a medencét egy kerítéssel elkerítik.

Bár az otthon biztonságos helynek számít, mégis több potenciális veszélyforrást is rejt, különösen kisgyermekek számára. Vízben vagy víz mellett mindig legyen szoros felügyelet alatt a gyermek. Ha a felügyeletet ellátó felnőtt figyelme egy pillanatra elkalandozik, máris megtörténhet a baj.

A legtöbb nyilvános és egyes otthoni medencék mellett is ki vannak táblázva a medence használatára vonatkozó szabályok – ezeket a szabályokat el kell olvasni és minden esetben be kell tartani. Medencébe történő fejesugrás előtt is meg kell győződni arról, hogy a medence elég mély az ugráshoz, és a vízben nincs kiálló tárgy.

Legyünk körültekintőek!

Számunkra ismeretlen vizek közelében fokozott óvatosság ajánlott. A szabályokat be kell tartani, az utasításokat követni kell, és fürdőzés előtt a körülményeket javasolt alaposan tanulmányozni. Emellett fontos tisztában lennünk a saját, illetve családtagjaink képességeivel és korlátaival. Ha a fentiek közül valamelyik hiányzik, akkor NEM SZABAD BELEMENNI A VÍZBE!

Forrás: MyDoctor