Ezeket látta már?

Az UNICEF jelentése a gyermekhalálozásról

2013.09.16. Módosítva: 2015.11.04.

Bár az elmúlt húsz évben csaknem felére csökkent a csecsemő- és kisgyermekkori halandóság, még mindig öt másodpercenként meghal egy gyermek a világon - közölte az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja.

A csecsemők és kisgyermekek körében történt halálesetek száma 1990 óta az évi valamivel több mint 12,6 millióról 6,6 millióra csökkent, azt a célt azonban, hogy 2015 végéig egyharmadára csökkenjen a halandóság, egészen bizonyosan nem sikerül elérni.

Az UNICEF jelentése a gyermekhalálozásról

"Még mindig túl sok az olyan gyermek, aki nem éri meg az ötödik születésnapját. Ez elfogadhatatlan, elsősorban azért, mert sokan olyan okokból halnak meg, amelyeket megakadályozhatnánk. Olyan bevált és alacsony költségű eszközökkel dolgozunk a gyermekéletek megmentésén, mint az oltóanyagok, a gyógyszerek, a szúnyoghálók, a terhesgondozás és a szülési segítségnyújtás" - mondta Gudrun Berger, a UNICEF Ausztria vezetője a pénteken közzétett ENSZ-jelentést kommentálva.

A világ minden régiójában csökkent 1990-hez képest a gyermekhalandóság. A hely azonban, ahova a gyermekek születnek, továbbra is döntő jelentőségű túlélési esélyeik szempontjából: ötből négy gyermek, aki meghal ötéves kora előtt, Dél-Ázsiában vagy Afrika déli részén születik. Az elhalálozások fele öt országban következik be: Indiában, Nigériában, Pakisztánban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Kínában.

A leggyakoribb halálokok továbbra is:

  • tüdőgyulladás (17 százalék),
  • koraszülés következtében fellépő szövődmények (15 százalék),
  • születés közben bekövetkező komplikációk (10 százalék),
  • hasmenéses megbetegedések (9 százalék)
  • malária (7 százalék).

Az öt éven aluliak haláláért az esetek 45 százalékában az alultápláltság a felelős. Évente mintegy egymillió baba számára a születése napja egyben halála napja is.

Az UNICEF szerint okot ad az optimizmusra, hogy számos ország elérte a gyermekhalandóság csökkentése terén kitűzött ENSZ-célt: Brazíliában 1990 és 2012 között 77 százalékkal, Kínában 74 százalékkal csökkent a gyermekhalandóság. Különösen jelentős eredmény, hogy a hét legszegényebb ország - Etiópia, Banglades, Libéria, Malawi, Nepál, Kelet-Timor és Tanzánia - is hatvan vagy annál több százalékos csökkenést ért el.

Forrás: MTI