Mindenki ezt nézi most!

Egy év alatt 1,5 millió gyerek halt meg oltással megelőzhető betegségben

Egy év alatt 1,5 millió gyerek halt meg oltással megelőzhető betegségben

Évi 1,5 millió gyermek hal meg olyan betegségekben, amelyek legyőzésére már van biztonságos oltóanyag.

Az UNICEF az Immunizációs Világhéten (április 24-30) indítja el legújabb globális kampányát, hogy felhívja a figyelmet a létfontosságú védőoltások előnyeire. A gyermekjogi szervezet a Bill & Melinda Gates Alapítvánnyal, az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és a Gavi, the Vaccine Alliance nevű szervezettel együtt április 24-30. között a közösségi média erejét felhasználva népszerűsíti az életmentő és biztonságos védőoltásokat. Idén a Bill & Melinda Gates Alapítvány minden #VaccinesWork hashtaggel ellátott posztra érkezett lájk vagy megosztás után 1 dollárt, összesen 1 millió dollárt adományoz az UNICEF javára, hogy minden gyermek megkaphassa a szükséges életmentő vakcinákat.

Védőoltás a gyermekeknek

A védőoltásokkal évente akár 3 millió életet is megmenthetünk. A gyermekeket megvédhetjük az olyan súlyosan fertőző vagy halálos betegségektől, mint a kanyaró, tüdőgyulladás, kolera és diftéria. A vakcináknak köszönhetően 2000 és 2017 között csökkent a kanyaró miatti halálozások száma, a járványos gyermekbénulás pedig hamarosan teljesen eltűnhet. Az oltások a betegségekkel szembeni védelem legkifizetődőbb eszközei – a gyermekek immunizálására fordított egyetlen dollárral 44 dollárt takarítunk meg.

Becslések szerint 2017-ben 1 500 000 gyermek halt meg megfelelő vakcinákkal elkerülhető betegségekben. A halálesetek oka gyakran a védőoltások hiánya, de egyes országokban az oltásellenességvagy bizalmatlanság miatt a családok csak későn vagy egyáltalán nem engedték beoltani gyermeküket. Az online felületeken és közösségi média oldalakon terjedő információk világszerte kiemelt tényezői a védőoltásokkal kapcsolatos bizonytalanságnak. 

Éppen ezért áll az UNICEF kampányának központjában az egyperces „Veszélyek” című animációs film, ami azt üzeni, hogy a szülők nem védhetik meg a gyermekeiket minden rájuk leselkedő veszedelemtől, de a védőoltásokkal megelőzhetnek néhányat ezek közül. Az UNICEF szakértői emellett számos kérdésre választ adnak az immunizációval kapcsolatban. Kiderül, hogyan működnek a hatóanyagok, hogyan tesztelik őket, miért fontos a gyermekek, különösen az újszülöttek számára a védelem, illetve milyen kockázatokkal járhat, ha nem kapják meg időben a szükséges oltóanyagokat.

Ha szeretné, hogy többen megtudják...

„Idén azt szeretnénk elérni, hogy a #VaccinesWork hashtag úgy terjedjen, mint egy vírus" – mondta Robin Nandy, az UNICEF immunizációért felelős vezetője. A vakcinák biztonságosak, és életeket mentenek. Ez a kampány kiváló lehetőség arra, hogy megmutassuk a világnak, milyen erő rejlik a közösségi médiában. Pozitív változásra és minél több megbízható információ terjedésére számítunk a védőoltásokkal kapcsolatban." 

A kampány az „Együtt védelmet nyújthatunk: a védőoltások hatásosak” jelmondat keretében szervezett globális, egyhetes ünnepség része, amely tisztelgés a Védőoltások Hősei, a szülők és az egészségügyi dolgozók előtt.

Mit adjunk a gyereknek, hogy ne legyen beteg? Kattintson tovább!

„Ma több gyermek részesül az oltások nyújtotta védelemben a világon, mint valaha” – mondta Violaine Mitchell, a Bill & Melinda Gates Alapítvány oltóanyagok szállításáért felelős interim igazgatója. „Örömünkre szolgál, hogy együttműködhetünk az UNICEF-fel és partnereivel, akik fáradhatatlanul dolgoznak azért, hogy védelmet biztosítsanak az életveszélyes fertőző betegségekkel szemben minden gyermek számára, különös tekintettel azokra, akik a világ legszegényebb országaiban élnek.”

Az UNICEF munkáját itt támogathatja: Unicef

Forrás: unicef