Dupla erővel pusztít a kanyaró: tényleg az oltásellenes mozgalom eredményezte?

#kanyaró #kanyaró tünetei #kanyaró járvány #kanyaró elleni oltás
2019.02.21.

A tárca legfrissebb adatai szerint 2018. december 28. és 2019. február 8. között több mint 18 170-en betegedtek meg kanyaróban, köztük 7808 felnőtt és 10 362 gyermek. Csak a múlt héten 3142 új beteget regisztráltak. 

Az oltásellenes felfogás miatt körülbelül 50%-al nőtt a kanyarós megbetegedések száma – a World Health Organization adatai alapján. És sajnos ez az adat világszinten megjelenik, a gazdag országokat is beleértve, ahol az oltási lefedettség már az 1960-as évek óta magas szinten volt. Egészen idáig.

„Az adataink azt mutatják, hogy egyre többen betegednek meg kanyaróban. Minden országban ez tapasztalható." mondta Katherine O’Brien, a WHO immunizálásért felelős igazgatója a TheGuardian lapnak. 

Az oltásellenes nézetet valló egyének úgy vélik, hogy gyerekkorban ezeket a betegségeket, mint a bárányhimlő, kanyaró vagy mumpsz meg kell kapni, hogy aztán természetes, életre szóló védettséget élvezzen az ember. A valóságban azonban ezeket a betegségeket ma már védőoltással előzzük meg, és ez nem véletlen.

Az oltásellenesség okai

A védőoltás elleni bizalmatlanság táptalaját a különböző közösségi oldalak, a véleményvezérek és a hiteltelen szakmai megállapítások adják. Például Marina Le Pen, aki Franciaországban a szélsőjobboldal párt vezetője, ellenzi a kötelező oltások listájának a bővítését, Olaszországban pedig az „Öt Csillag Mozgalom” tagjai terjesztik a védőoltásokról, hogy nem biztonságosak. 

Az Egyesült Államokban Donalt Trump is kifejezte szkepticizmusát a vakcinákkal kapcsolatban , Andrew Wakefield szakértővel egyetemben, aki egy mára már hitelét vesztett gasztroenterológus. Állítása szerint az MMR vakcina (a kanyaró elleni vakcina) összeköttetésben áll az autizmussal.

Ahova pedig nem terjednek a hírek, a szegényebb országokban illetve a perifériába szorult réteg számára az információk hiánya és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való nehezebb hozzáférés okozza a problémát. 

A kanyaró következményei

A kanyarót komolyan kell venni. Ez egy olyan erősen fertőző betegség, mely az ismert tünetek mellett hasmenést, tüdőgyulladást és látásvesztést is okozhat. Esetenként halálos kimenetelű is lehet a betegség lefolyása, főleg fiatalabb gyerekeknél. Ez a betegség könnyen megelőzhető a két dózisú, biztonságos és hatékony MMR vakcina segítségével.

Miért kell attól aggódni, hogy visszatér a kanyaró?

A kanyarós megbetegedések aránya 2019-ben erősen megugrott. Mindez az oltásokkal szembeni növekvő bizalmatlanság mellett köszönhető annak is, hogy a vírus rendkívül gyorsan terjed.

A kanyaró tüneteiről bővebben ide kattintva tud tájékozódni!

Mennyire gyorsan? Alapvetően minden vírusnál számon tartanak reprodukciós számot. Az influenzánál ez a szám 2. Ez azt jelenti, hogy egy ember átlagosan kettő másikat fertőz meg influenzával - jelent meg a globalnews oldalán. Nos, ez a szám kanyaró esetében 18 – ennyire fertőző ez a betegség. Hogyha egy kanyaróval fertőzött személy végigsétál egy szobában, azok közül, akik nem rendelkeznek a kanyaróval szemben védettséggel legalább 18 ember el fogja kapni a vírust. Nem véletlen, hogy Ukrajnában több iskolába csak az MMR oltást igazoló papír bemutatása után engedik be a diákokat. Európában a Magyarországgal szomszédos Ukrajnában található a legmagasabb fertőzöttségi és halálozási arány, amit a kanyaró okozott.

Forrás: TheGuardian; MTI; GlobalNews