Ezeket látta már?

EHEC-járvány: végre forró nyomon???

Nem kizárt, hogy "forró nyomhoz" jutottak a német hatóságok az országban rohamosan terjedő hasmenésjárvány forrásának felkutatásában.

Szombati (06.04.) sajtóértesülések szerint május közepén csaknem 20-an fertőződtek meg az észak-németországi Lübeck egyik éttermében. A hatóságok most azt igyekeznek kideríteni, hogy mi okozhatta azt a fertőzést, ezért az éttermet már pénteken átvizsgálták, mint ahogy vizsgálják azokat az élelmiszer-láncolatokat is, amelyek a különböző alapanyagokat szállították a szóban forgó étterem számára.

EHEC-járvány: végre forró nyomon???

Az ellenőrzéseket az illetékesek a Robert Koch országos járványügyi intézet irányításával végzik, de részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.

A sajtóértesüléseket az érintett Schleswig-Holstein tartomány egészségügyi illetékesei hivatalosan is megerősítették. A hatóságok reménykednek abban, hogy a lübecki "szál" segít a járványt okozó új kólibaktérium-törzs eredetének felkutatásában.

Ettől függetlenül a járvány németországi frontján egyelőre nincs különösebb változás, szakértők szerint talán csak a fertőzés terjedésének üteme lassult csekély mértékben. De - mint figyelmeztettek - erre vonatkozóan sem lehet még egyértelmű következtetéseket levonni.

Szombat reggeli adatok szerint a hasmenésjárvány eddig 18 halálos áldozatot követelt Németországban. A megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma 2500 körül mozog, és közülük több mint 500-an válságos állapotban vannak.

Ez azt jelenti, hogy esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent. Az orvosok hatalmas erőfeszítéseket tesznek megmentésükre.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához