Ezeket látta már?

Ételallergia: gyermekeken súlyosabb lehet!

A Pediatrics szaklapban megjelent új tanulmány szerint az ételallergiás megbetegedések száma egyre növekszik a fiatalok körében. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a 18 év alatti gyermekek 8%-a szenved valamilyen ételallergiától az Egyesült Államokban. Ez a múltban becslések szerint mindösszesen 2% volt.

Ennél is megdöbbentőbb, hogy ezen ételallergiás gyermekek 39%-ának kórtörténetében szerepel súlyos reakció, és 30%-uk volt több élelmiszerre is allergiás. Leggyakrabban a mogyorófélék, a tejtermékek és a rákfélék idéznek elő allergiás reakciót.

Ételallergia: gyermekeken súlyosabb lehet!

"Általában az embereknek a kiütés vagy gyomorfájdalom jut eszükbe az ételallergiáról. Legtöbbször nem gondolnak arra, hogy életveszélyt is jelenthetnek. Egy súlyosabb reakció akár kórházi kezeléssel, sőt halállal is végződhet" – figyelmeztet Dr. Ruchi Gupta egyetemi docens, a tanulmány vezetője.

Sajnos az allergológusok csak azt tudják megállapítani, hogy melyik élelmiszerre allergiás a páciens. Annak eldöntésére nincs megfelelő teszt, hogy adott élelmiszer súlyos vagy csak enyhe tüneteket okoz-e. Az élelmiszerallergiára semmiféle gyógymód nem létezik. Amit a beteg mindösszesen tehet, hogy igyekszik elkerülni az allergiás rohamot kiváltó ételt, és magánál hord egy adrenalin auto-injektort vészhelyzet esetére.

Dr. Gupta kutatása rávilágított arra is, hogy a gyermekek allergiás reakciói egyre súlyosabbá vállnak az évek múlásával. Feltételezhető azonban, hogy ez nem az allergia rosszabbra fordulásának köszönhető, sokkal inkább annak, hogy a szülők kevésbé képesek odafigyelni felcseperedő, egyre függetlenebbé váló gyermekeik étkezési szokásaira.

A kutatás során arra jöttek rá, hogy az allergiás reakció súlyosabb volt a fiúknál, mint a lányoknál, a 2. vagy további gyermekeknél, illetve a több élelmiszerre allergiásoknál. A vizsgálat során 38 ezer gyermek adatait tanulmányozták.

A kutatócsoport azt javasolja, hogy bármilyen élelmiszerallergia gyanúja esetén végeztessünk allergiatesztet szakképzett allergológussal. Kerüljük azokat az élelmiszereket, melyekre allergiások vagyunk. Mielőtt bármit elfogyasztanánk, gondosan olvassuk el a csomagolásán lévő címkét, étteremben kérdezzük meg az étel pontos összetételét. Ezen kívül mindig hordjunk magunknál egy adrenalin auto-injektort. Szakorvos segítségével dolgozzunk ki egy ételallergia cselekvési tervet.

Forrás: www.cnn.com

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához