Ezeket látta már?

ÁPRILIS 24.: A MENINGITIS VILÁGNAPJA

Fertőző kullancsok: 24 óra alatt halált okozhatnak

kullancs, Meningitis, védőoltás, fertőző agyhártyagyulladás

Csecsemőkorban 24-szer gyakoribb, s a fertőzés 24 óra alatt halált okozhat. Mutatjuk, hogyan lehet védekezni a kullancsok által terjesztett járványos agyhártyagyulladás ellen!

A csecsemők az átlagosnál 24-szer gyakrabban betegednek meg járványos agyhártyagyulladásban, és a fertőzés akár 24 óra leforgása alatt halált okozhat – hívják fel a figyelmet szakemberek a betegség április 24-ei világnapja előtt. Magyarországon a betegséget okozó meningococcus baktériumok B típusa kétszer annyi megbetegedésért felelős, mint a C típus, de a védekezés mindkettő ellen fontos: a két baktériumtípus elleni védőoltás különbözik és nem helyettesíti egymást. Gyermekgyógyászok és infektológus szakértők egyetértenek: a meningococcus-fertőzés kialakulását meg kell előzni, vagyis mindenkinek, aki kockázati csoportba tartozik, érdemes védőoltást kapnia.

A járványos agyhártyagyulladás

A járványos agyhártyagyulladás veszélyeire hívja fel a figyelmet a betegség közelgő, április 24-ei világnapja, amely apropóján a szakemberek minden évben hangsúlyozzák: a meningococcusbaktérium okozta fertőzés itthon is az 1 év alatti csecsemők körében fordul elő a leggyakrabban: közöttük a betegség gyakorisága 24-szerese az átlagosnak. Ez például a 2017-2018-as epidemiológiai évben (2017. július–2018. június) azt jelentette, hogy a meningococcus fertőzéssel érintett hazai betegek közel egyharmada csecsemő volt. A rendkívül gyors lefolyású betegség 24 óra alatt halált okozhat, és a nemzetközi adatok azt mutatják, hogy minden tizedik beteg még a gondos orvosi ellátás mellett sem éli túl a betegséget.

A csecsemők között azért gyakoribb a betegség, mert az immunrendszerük még éretlen, így nem tudnak megfelelően védekezni a tokos baktériumok ellen, ők a legvédtelenebbek. Bár gyakran hallom az ellenkezőjét, a betegséget az anyatejes csecsemők is elkaphatják" – hangsúlyozta dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. "Hatékony védelmet csak a védőoltás nyújthat, a csecsemőket a B és C törzs elleni oltóanyaggal is ajánlott beoltani. Az oltás már 2 hónapos kortól adható.”

Védje gyermekét a járványos agyhártyagyulladás ellen!

Ezek a legfontosabb tudnivalók

  1. A járványos agyhártyagyulladás néhány óra alatt életre szóló változásokat okozhat a beteg és családtagjai életében, hiszen súlyos és maradandó szövődményekkel járhat.
  2. A betegség 24 óra alatt halált okozhat, ezért a korai diagnózis és a gyors orvosi beavatkozás a legfontosabb tényező a beteg felépülési esélyeit illetően.
  3. Csak a védőoltások jelentenek hatékony megelőzési módot a betegség ellen.

A meningococcusbaktérium bárkit megfertőzhet, de az egy év alatti csecsemők rendkívül magas kockázatnak vannak kitéve: körükben az átlagosnál 24-szer gyakrabban fordul elő betegség.

Kiket veszélyeztet leginkább a betegség?

Ugyancsak veszélyeztetett csoportot alkotnak az 1 és 5 év közötti kisgyermekek. A 2017-2018-as epidemiológiai év adatai szerint közülük került ki a betegek közel egynegyede. A fertőződés kockázata serdülőkorban ismét kissé emelkedik: a kamaszok és fiatal felnőttek hordozzák ugyanis tünetmentesen a legnagyobb arányban a meningococcusbaktériumot. Minél többen hordozzák a baktériumot, annál nagyobb az esélye a fertőzés előfordulásának, különösen a zárt közösségekben. A fiatalok tömegrendezvényeken, fesztiválokon, szórakozóhelyeken, külföldi utakon is könnyen találkozhatnak a baktériumot hordozókkal.

Magyarországon a 2017-2018-as epidemiológiai évben összesen 42 meningococcus okozta agyhártyagyulladást regisztráltak. 6 beteg belehalt a fertőzés szövődményeibe, azaz hétből egy beteg nem élte túl a súlyos fertőzést. A betegek több mint a fele (22 fő) 6 év alatti gyermek volt.

"Nem múlt el nyomtalanul" - egy anya története, akinek gyermeke elkapta a kórt

"Egy pénteki napon éppen családi születésnapi pikniket tartottunk. Azon az estén arra ébredtem, hogy a gyermeknek 40 fokos láza van. Lázcsillapító kúppal tudtam enyhíteni olyannyira, hogy reggelre már csak hőemelkedése volt. " - emlékszik vissza a szörnyű estére Erika. "Nem gondoltam semmi komolyra, azt hittem, biztos csak valami vírus."

Amikor a lágyékán két lila pötty jelent meg, már tudta, hogy valami eddig ismeretlen betegséggel állnak szemben. "Szombati nap volt, így az ügyeletre rohantunk a kicsivel, ahol beutalót kaptunk egy közeli kórházba. Azonnal infúzióra kötötték a gyermekemet, és egy ideig tanácstalanul vizsgálták az orvosok, mi eredményezhette ezeket a tüneteket. Végül egy idősebb orvos vette kezelésbe a kislányomat, aki megállapította, hogy meningococcus B fertőzéssel állunk szemben. Addigra a lányom testét szinte mindenhol lila foltok takarták, a jobb lába teljesen ellilult."

A kislány mozdulatlanul feküdt, már az egész jobb lába belilult A kislány mozdulatlanul feküdt, már az egész jobb lába belilult Forrás: Pálinkás Erika

"Hajnali 1-től, egy fél nap leforgása alatt ezt művelte a betegség. Az orvosok közölték, hogy járványos agyhártyagyulladásban szenved a babám, és 12%-a van csak a túlélésre. Az állapota napról napra rosszabb lett- de mi kitartottunk mellette, énekeltünk neki és mesét meséltünk. Elvégre ő az én gyerekem, és nem akartam, hogy féljen, vagy azt lássa, hogy aggódunk érte."

Rengeteg gyógyszeres kezelést végeztek el a kislányon, különböző keringésgátlókat kapott, amiktől elkezdtek szürkülni a végtagjai. "Annyira nehezen stabilizálódott az állapota, csak feküdt ott mozdulatlanul." - idézte fel rémálomba illő emlékeit az anya. Később epilepszia-szerű tünetek jelentkeztek, így félővé vált, hogy epilepszia elleni gyógyszert is adniuk kell a csecsemőnek. "3 hét után átkerült egy másik helyre, megműtötték a szepszises végtagjait. A jobb lábáról az összes lábujját le kellett amputálni, a bal lábáról és a jobb kezéről is amputáltak ujjakat. Egyedül a bal keze maradt ép. A testén a szövetelhalás nyomai örökké látszódni fognak. Ezen kívül később két cisztát találtak az agyában, és bizonyos területei szürkülni kezdtek - szerencsére az orvos megnyugtatott minket, hogy az ilyen kis gyerekeknél még az agy rendkívül hatékonyan tud regenerálódni, és teljes életet fog tudni élni a gyermekünk. Végül az epilepszia elleni gyógyszert sem kellett szednie."

A végeláthatatlan gyógytornáknak és terápiáknak köszönhetően a kezelésnek meg lett a gyümölcse. "Hál Istennek nagyon kitartó a kislányunk. 9 hetet volt kórházban, a fertőzés következtében kialakult szemrángásokat miatt neurológiai vizsgálatok alá vetetették. A -és a pajzsmirigyhormonjait is stabilizálni kellett. Otthon is hosszú rehabilitáció vette kezdetét. nem tértek vissza a betegség előtti emlékei, újra ismerkedett, mintha egy újszülött lett volna. A járványos agyhártyagyulladás pedig nem múlt el nyomtalanul."

Hozzátette, hogy lánya hiába esett át a betegségen, minden oltást meg kellett kapnia. Ha az egyik törzs ellen védve van, a többi ellen még ugyanúgy védtelen a szervezet.

A járványos agyhártyagyulladás nyomai a kicsi testén A járványos agyhártyagyulladás nyomai a kicsi testén Forrás: Pálinkás Erika

A meningococcus B és C típusa ellen egyaránt fontos a védekezés

A járványos agyhártyagyulladást okozó baktériumnak 13 típusát különböztetik meg, a legtöbb megbetegedést az A, B, C, Y, W és X változatok okozzák. Hazánkban a megbetegedések többségét a B típus okozza, a legfrissebb hazai adatok (2017-2018) szerint kétszer annyi fertőzésért felelős, mint a második leggyakoribb C típus.

Hangsúlyozni kell, hogy a két baktériumtípus elleni védőoltás különbözik és nem helyettesíti egymást. Érdemes felhívni a szülők figyelmét, hogy a védettséghez a meningococcusbaktérium B és C típusa ellen is szükség van a védőoltásra, hiszen a két oltás együtt ad védettséget" – hívta fel a figyelmet dr. Póta György. "A két vakcina hatása között nincs átfedés. A másik baktérium okozhat betegséget, ha a gyermek csak az egyik típus ellen van beoltva.

Az életkori alkalmazhatóságot figyelembe véve, a csecsemők és kisgyermekek meningococcus B elleni oltására jelenleg kizárólag a Bexsero védőoltás alkalmazható. Az ismert szerocsoportú hazai megbetegedések több mint kétharmadát okozó B típusú baktérium elleni védekezést is korán, 2-3 hónapos korban javasolt megkezdeni.

A baktérium cseppfertőzéssel, szoros kontaktus útján terjed, közvetlen érintkezés (pl. csókolózás, köhögés, tüsszentés ), vagy tartós, illetve gyakori, ismételt kontaktus, mint a zsúfolt együtt lakás, együtt alvás az előfeltétele. Infektológus szakorvosok ezért azt javasolják, hogy a csecsemők, illetve az 5 év alatti gyermekek mellett a zárt közösségekben, például kollégiumban, nevelőotthonban élő serdülők és fiatal felnőttek is oltással védekezzenek az invazív meningococcus betegség ellen.

Ezek a kullancsok gyenge pontjai - kattintson tovább!

Már több országban is oltást kapnak a gyerekek a meningococcus B ellen

A meningococcus okozta fertőző agyhártyagyulladás az egész világon, minden korcsoportban előfordul. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint évente mintegy 500.000 megbetegedést okoz, halálozási mutatója pedig rendkívül magas: minden évben 50.000 ember veszíti életét a fertőzés következtében.

A járványos agyhártyagyulladás B típusa elleni védőoltás egyre több országban kerül be a nemzeti immunizációs programba: a közelmúltban az Egyesült Királyság, Írország és Olaszország mellett Litvánia is úgy döntött, államilag finanszírozott formában biztosítja a vakcinát a gyermekeknek.

A meningococcus okozta agyhártyagyulladás nehezen felismerhető betegség, többnyire ugyanis olyan általános tünetekkel jelentkezik, amelyek hasonlíthatnak más gyakori betegségekhez. Emiatt későn születhet meg a pontos diagnózis, vagyis hogy milyen betegség áll a tünetek hátterében. Ilyen nem specifikus kezdeti tünet például a láz, az erős fejfájás és a hányinger. Csecsemőknél az említetteken kívül jelentkezhet magas hangú sírás, nyöszörgés, az evés visszautasítása, ébresztési nehézség.

A betegség előrehaladásával a súlyosabb tünetek is megjelenhetnek, ilyen a fényérzékenység, a tudatzavar, csecsemőknél esetenként a fejükön észlelhetően kidomborodó kutacs. A fertőzés következtében vérmérgezés is gyorsan kialakulhat, ezt jelezhetik a bőrön megjelenő pontszerű bevérzések vagy a nagyobb kiterjedésű bőrvérzések. Ezek összetéveszthetők más kiütéses megbetegedésekkel. Annak eldöntésében, hogy kiütésről vagy bevérzésről van-e szó, segíthet az „üvegpohárpróba”, amikor a foltokra üvegpoharat nyomunk. A nyomásra el nem tűnő eltérések az agyhártyagyulladás egyik nagyon súlyos formájára, a meningococcus vérmérgezésre utalhatnak. ,

A megtévesztő kezdeti tünetek mellett a betegség rendkívül gyors lefolyása is nehezíti az agyhártyagyulladás felismerését és kezelését. A fertőzést követően a véráramba kerülő baktériumok órák alatt szétterjednek és szaporodni kezdenek az emberi szervezetben. A kezdeti tünetek jelentkezésétől a beteg állapota rohamosan súlyosbodhat, és akár 24 órán belül életveszélyes állapotba kerülhet vagy meg is halhat.

De akik életben maradnak, azok sem biztos, hogy maradványtünetek nélkül felépülnek a betegség szövődményeiből. Tíz betegből legalább egynél számolni kell súlyos testi/idegrendszeri következményekkel, ezek közé tartozik az ujjak vagy teljes végtagok elvesztése, az agykárosodás, az epilepszia és a halláskárosodás. Ezek olyan helyrehozhatatlan következményei a betegségnek, amelyek a fertőzésen átesettek életminőségét hosszú távon, akár teljes életen át befolyásolják.

A hazai járványügyi szakemberek szerint a meningococcus elleni védelmet 2-3 hónapos korban javasolt megkezdeni, és 25 éves korig célszerű fenntartani.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához