Ezeket látta már?

Kutya védi meg a gyereket az asztmától?!

2012.06.22. Módosítva: 2015.11.04.

Kutyák a háztartásban? A négylábúak védik a velük egy háztartásban élő gyerekeket az asztmától egy amerikai tanulmány szerint.

A kutyát tartó háztartásokban a por véd bizonyos meghűléses betegségeket okozó vírusokkal való megfertőződéstől - erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók egerekkel végzett kísérletek során.

Kutya védi meg a gyereket az asztmától?!

Az RSV (Respiratory syncytial virus), a csecsemőkben és kisgyerekekben előforduló alsó légúti vírusfertőzés gyerekkorban megnöveli az asztma kialakulásának kockázatát.

A kisgyerekek gyakran szenvednek RSV-fertőzésben. A Kaliforniai Egyetemen dolgozó Kei Fudzsimara és kollégái kutyát tartó és kutya nélküli háztartások porával kevert táplálékot adtak egereknek. A vizsgálatból kiderült, hogy az ebek lakta lakásokból származó por csökkentette az egereknél az RSV-fertőzés lehetőségét.

Megváltozott a gyomorban lévő baktériumok összetétele. A tudósok feltételezése szerint a kutyás háztartások porában lévő mikrobák a rágcsálók gyomor- és béltraktusában előrenyomulnak és mobilizálják az immunrendszert. A szakértők következtetése szerint ez az immunreakció védi meg a szervezetet az RSV-től.

A kutatók tanulmányukat kedden San Franciscóban az Amerikai Mikrobiológiai Társaság ülésén mutatták be.

Forrás: MTI