Mindenki ezt nézi most!

Vakbélgyulladás, hashártyagyulladás: ezekre a tünetekre figyeljen!

vakbel

Nem is gondolná az ember, hányféle oka lehet annak, ha valaki az orvosnál hasi fájdalommal, panaszokkal jelentkezik! Így ismerheti fel, ha baj van!

A hasüregi fertőzések típusai

  • Hashártyagyulladás (peritonitisz)
  • Hasi tályog
  • Vakbél (féregnyúlvány) gyulladás
  • Divertikulitisz
  • Epeúti fertőzések
  • Hasnyálmirigy-gyulladások (pankreatitiszek)

Hogyan vizsgálható a hasi, hasüregi fertőzés?

Jellemző lehet a hasi kopogtatásra való érzékenység, ez diffúz-, vagy hashártyagyulladásra utaló jel. El kell végezni a rektális (végbélen át történő), nőkön pedig a kismedencei vizsgálatot is. Nem könnyű a hasi tünetek értékelése gyermekkorban – vagy nagyon idős betegen. Jellemző lehet a láz, és a luekocitózis (balra tolt vérkép), de nem minden esetben. Ha van rá lehetőség és idő tenyésztés is végezhető vérből, ill. a hashártyafolyadékból.

Gyakoribb kórokozók

Mind aerob, mind anaerob (tehát levegőn ill. levegőtől elzárt térben szaporodó) baktériumok lehetnek. Az előbbi csoportból gyakoribbak az E. coli, a Proteus és a Klebsiella (20%), míg az utóbbiak közül a B. fragilis, a Clostridium és a Bacteroides fajok. Előfordulhat gomba is (Candida), akkor nem antibiotikum, hanem célzott gombaellenes kezelés szükséges.

Hashártyagyulladás

A peritonitisz oka lehet helyi, vagy kiterjedt gyulladás, bakteriális fertőzés vagy irritáló anyagok jelenléte (pl. epesavak, gyomortartalom). Jellemző itt is a diffúz, vagy helyi hasi fájdalom. Elképzelhető az okok között közelmúltbeli műtét, baleset, utazás, dialízis. Maga a hashártya gyulladása lehet csak tünete pl. akut bélátfúródásnak, műtét utáni állapotnak, valamilyen hasüreget ért baleseti sérülésnek, hasi tályognak is. Vizsgálható: laborvizsgálatokkal, rtg-vel (mellkas rtg, a rekesz feletti betegség kizárására), esetleg a hashártyafolyadék leszívásával. Kezelése: folyadékpótlás, szonda, sürgős sebészi konzultáció, célzott antibiotikus kezelés kb. 7-10 napig.

Hasi (intraabdominális) tályog

Bizonytalan eredetű lázas betegen gyanakodnak ennek meglétére, ráadásul a hasi tályog "alattomosan" kezdődik. Hajlamosíthat rá gyulladásos bélbetegség, divertikulitisz, hasi műtét/trauma. Jellemzően szervi átfúródás, előzetes fertőzések kiterjedése, sebészi beavatkozás vagy hasi trauma következménye.

Tünetek:láz, hidegrázás, étvágytalanság, testsúlycsökkenés, esetleges hasi fájdalom. Diagnózis: a legalkalmasabb a hasi CT-vizsgálat. Terápia: drenázs a tályogba, a beltartalom elvezetésére, antibiotikum-kezelés.

Májtályog – ritka betegség, helyi ráterjedés, áttétes fertőzés, pl. epeúti fertőzés, esetleg tumoros elzáródás a háttérben.

Előfordulhat még ritkán léptályog, vagy ún. retroperitoneális (hashártya mögötti terület tályogja). Minden esetben a drenázs (tehát a leszívás, elvezetés), és az erőteljes pl. intravénás antibiotikum terápia a legfontosabb.

Vakbél- (féregnyúlvány) gyulladás

A féregnyúlvány elzáródása miatt a baktériumok az appendix falában gyulladást hoznak létre. A bélnyálkahártya keringése károsodik, bakteriális invázió alakul ki, a szöveti "infarktus" átfúródással fenyegethet. Főleg E. coli és Bacteroides okozza. A diagnózis a tüneteken alapul, de hasi ultrahangvizsgálat jó eszköz (csökkenti a feleslegesen végzett műtétek számát). Sebészi konzílium nagyon fontos. A legveszélyesebb a szövődmények létrejötte: a hashártyagyulladás, vagy hasi tályog. Ez főként gyermeken ill. idős korban veszélyes (a tünetek nem annyira jellemzőek ui.) Terápia: sebészi beavatkozás + antibiotikumok adása.

Divertikulitisz

Külön cikkünket is ajánljuk, a lényeg: a vastagbél meggyengült falán át nyálkahártya sérvek (divertikulumok) képződnek. Ez főleg 45 év felett kezd jellemzővé válni. A bélfal meggyengül, a belső nyomás viszont fokozottabb. Tünetek: bal alsó hasi fájdalom, puffadás, szélgörcs, hányinger.

Diagnosztika: láz, és magasabb fehérvérsejtszám, hasi fájdalom, kopogtatási érzékenység. Vér a székletben fellelhető. Itt is jó eszköz lehet a hasi CT vizsgálat. Bizonytalan diagnózis esetén indokolt lehet a kolonoszkópia (vastagbél endoszkópiája). Kezelése: 7-10 napos antibiotikum kezelés, majd rostdús diéta. A súlyosabb beteg kórházi kezelést kap, kb. 3 napig csak infúziós folyadékpótlás, majd gyógyszeres kezelés. Ha a tünetek nem javulnak (és esetleg tályog alakul ki) műtét válhat szükségessé.

Epeúti fertőzések

Többféle típusuk is lehet, mindezt röviden bemutatjuk.

  • Akut epehólyaggyulladás: általában epekövességgel jár együtt, ha a kő beékelődik, elzárja az epevezetéket, a kitáguló epehólyag keringése romlik, végül átfúródhat. Jellemző a jobb bordaív alatti hasi fájdalom, hányinger/hányás és láz, nyomásérzékenység. Hasi ultrahang az elsőként végzendő vizsgálat. Kezelése: intravénás folyadékpótlás, antibiotikumok, fájdalomcsillapítás. Műtét esélye, tehát fontos a sebészi konzultáció.
  • Akut, kő nélküli epehólyaggyulladás: ez főleg legyengült betegeken veszélyes (pl. kórházban tartózkodó, műtét utáni, kritikus állapotú betegek, vérmérgezés, intenzív osztályon ápolás stb.) A tünetek az előzőhöz hasonlóak, a kezelés sürgős műtét és antibiotikumok adása.
  • Akut epeúti fertőzés a teljes rendszerre kiterjedően: ez súlyos, sok esetben életet veszélyeztető állapot, gyors döntés, azonnali kezelést igényel. Tünetek: fájdalom, láz, sárgaság (általában együtt), szeptikus sokk, zavartság előfordulhat. Diagnózis: ultrahang és CT. Kezelése: iv. folyadékpótlás, anitibiotikumok, sebészi konzílium.

Hasnyálmirigy-gyulladások fertőzés miatt

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás steril, nem baktériumok okozzák, önemésztő folyamat. A fertőzés általában "csak" szövődmény.

Az alapvető okok lehetnek: alkohol, epekő, hasi műtét, hasat ért sérülés, terhesség, hasnyálmirigy-daganat stb. A legjobb diagnosztikus eljárás a hasi CT, ami a köveket is kimutatja, és a pankreász gyulladás és –elhalás kiterjedését is. A betegek legalább 20%-ában a gyulladás súlyos, steril vagy fertőzött elhalással együttes. (Minél kiterjedtebb az elhalás, annál valószínűbb a felülfertőzés). Kezelési lehetőségek: antibiotikumok adása (korszerű, erős hatású szerek), műtét: ha fertőzés alakult ki, a műtét haladéktalanul elvégzendő. Fontos itt is a vénás folyadékpótlás. Kialakulhat tályog is, ezt drenálni kell (megnyitni, leereszteni), antibiotikumokat adni, a beteget intravénás úton táplálni.

A savanyú káposzta nem csak a bélflóra doktora: tudjon meg róla többet!

A has fertőzések kezelésében általában is igen fontos az (intravénás, infúziós) folyadék- és tápanyagpótlás, mert sok esetben a rendeződésig a szájon át való táplálkozás tilos, veszélyes, további szövődményeket, felülfertőzést okozhat.

Forrás: Reese-Betts: Az antibiotikumok kézikönyve

Forrás: EgészségKalauz