Ezeket látta már?

Alig eszik valamit, de nem tud lefogyni? Így jelez a hormonprobléma

pajzsmirigy, hormonprobléma

A tartós fáradság, a depresszió, illetve a súlyfelesleg valamilyen hormonális zavar következménye is lehet.

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa azokat a panaszokat ismerteti, melyek tartós fennállása esetén érdemes endokrinológust felkeresni.

Sokan élünk hormonzavarral

A hormonzavarok igen gyakoriak napjainkban, ennek ellenére sokan vannak azok, akiknél még nem kerültek diagnosztizálásra, tehát a betegek száma jóval nagyobb lehet a jelenleg ismertnél. Sajnos a mindennapi stressz, az alváshiány, a környezeti ártalmak, a vegyszerek, a BPA, a légszennyezettség és a helytelen életmód mind-mind hozzájárulnak az endokrin rendszer problémáihoz. Ez gyakran igen általános tünetekben nyilvánul meg, ezért sokan nem is gyanakodnak betegségre. Íme, a legjellemzőbb tünetek, amelyek hormonzavarra utalnak!

Testsúly problémák

Nagyon sok hormonzavar hatással van a testsúlyra, így, ha valaki nem tud megfelelő életmód mellet fogyni vagy hízni, mindenképp gondoljon endokrin problémára! Az ösztrogéndominancia, inzulinrezisztencia, diabetes, pajzsmirigyzavarok, mellékvese(kéreg) problémái mind okozhatnak túlsúlyt (van, ami fogyást is).

Menstruációs panaszok, meddőség

Menstruációs panaszokkal, meddőséggel sokan nőgyógyászhoz fordulnak, ám gyakori, amikor nem szervi, hanem hormonális a baj. Okozhatja a problémát például pajzsmirigyzavar, IR, klimax, progeszteronhiány is, így ha nincs szervi elváltozás, gondoljon hormonzavarra is! Amennyiben a kezelésre kerül a probléma, akkor a vérzészavarok is megszűnnek és jó eséllyel a teszt is hamarosan pozitívat fog mutatni.

Hajhullás, pattanások és egyéb bőrproblémák

Az olyan esztétikai problémákat, mint a hajhullást, vagy különböző bőrproblémákat az érintettek gyakran házi módszerekkel, táplálékkiegészítőkkel, kozmetikussal próbálják meg első körben orvosolni. Viszont, ha semmilyen “csodaszer” és kozmetikai kezelés hatására sem múlik a panasz, akkor célszerű endokrinológust is felkeresni, mivel meglehet, hogy a pattanások, zsíros vagy száraz bőr, pigmentfoltok, hajhullás hátterében hormonzavar húzódik.

Olvasson tovább! Ezek a hormonzavar jelei és okai!

“Mindig fázom!” vs. “Folyik rólam a víz”

Bizonyára mindenki ismert olyan embert a környezetében, aki állandóan fázik vagy akinek folyton melege van (esetleg ön az). Bár valóban zavaró tud lenni, hogy a termosztátot valaki mindig átállítja, ám ahelyett, hogy mérgelődne, laborvizsgálattal érdemes lenne megbizonyosodni arról, hogy nem áll-e fenn pajzsmirigyzavar, ugyanis a szerv alulműködése csökkent hidegtűrést, míg a túlműködése csökkent melegtűrést eredményez- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Emésztési panaszok

Emésztés panaszokat számtalan dolog generálhat- befolyásolja az étkezés, folyadékfogyasztás, stressz, mozgás stb. Amennyiben tartósan valamilyen emésztési gonddal küzd valaki (székrekedés, puffadás, hasmenés), akkor ki kell deríteni, mi húzódik a háttérben. A kiváltó ok több minden is lehet, köztük hormonzavar is, pajzsmirigy probléma, IR és a mellékvese zavara is okozhatja.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Forrás: egeszsegkalauz.hu