Ezeket látta már?

Hashimoto-betegség: tünetei, lefolyása, kezelése - orvosi válaszok a tévhitekre

Hashimoto, Hashimoto-betegség, pajzsmirigy, thyreoiditis, autoimmun betegség, immunrendszer, jód, anyagcsere, hormontermelés, D-vitamin

Mi a Hashimoto-betegség, és mi okozhatja? Alábbi cikkünkből kiderül!

Mai témánk a lassan népbetegséggé váló Hashimoto-betegség, annak okai, kezelési lehetőségei - a "Vakcinainfó - Az orvos válaszol" közérthető formában foglalja össze a betegség hátterét, magyarázza el az orvosi kezelési lehetőségeket, és oszlatja el az azzal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket.

A Hashimoto-betegség lényege a pajzsmirigy autoimmun gyulladás által generált, fokozatos sorvadása, mely a betegség előrehaladtával pajzsmirigy alulműködést okoz. A betegség statisztikák szerint a lakosság 2-10%-át (!) érintheti.

Miért, hogyan alakul ki a Hashimoto?

A betegségért ún. autoimmun folyamat felel, vagyis az immunrendszer valamilyen okból a pajzsmirigy egyes elemeit betolakodóként, testidegen elemként érzékeli, ezért azokat megtámadja. A folyamat eredményeképp a pajzsmirigy sejtjei fokozatosan elpusztulnak, így termelő sejtek híján előbb-utóbb pajzsmirigyhormon-hiány alakul majd ki, melyek a betegség tüneteit okozzák.

A betegség növekvő gyakoriságára egyelőre nincs bizonyított, biztos magyarázat. Elsősorban középkorú nők érintettek, fokozott halmozódás látható az egyéb autoimmun betegséggel is diagnosztizált pácienseknél (például 1-es típusú cukorbetegség, coeliakia, reumatoid arthritis). Kiváltó okként felmerül még a genetikai faktorok, dohányzás, a sugárzás, és a túlzott jódbevitel szerepe.

Mik a Hashimoto-betegség tünetei?

A fentebb leírt gyulladásos folyamat abszolút fájdalommentes, a tünetek általában a folyamat elindulása után évekkel jelentkeznek, amikor már annyira megfogyatkozott a hormontermelő pajzsmirigysejtek száma, hogy ez hormonhiányos állapotot, másnéven pajzsmirigy alulműködést okoz. A tünetek elképesztően szerteágazók, változatosak lehetnek:

 • fáradékonyság,
 • hajhullás,
 • hideg-intolerancia,
 • bőrszárazság,
 • meglassultság,
 • koncentrációzavar,
 • életmóddal nem magyarázható testsúlynövekedés,
 • levertség,
 • menstruációs zavarok.

A panaszokat a betegek igen széles palettán élik meg: valaki kisebb eltérésekkel is azonnal elkezd hízni, mindennapi teljesítőképessége szinte nullára csökken, míg mások sokkal nagyobb laboreltérésekkel is panaszmentesek maradhatnak.

Hogyan diagnosztizálható a Hashimoto?

Laborvizsgálatok során igazolhatók a pajzsmirigy ellen termelődő antitestek (anti-tireoperoxidáz/anti-TPO, illetve anti-thyreoglobulin/anti-TG), illetve a pajzsmirigy alulműködés (emelkedett TSH, potenciálisan alacsonyabb T3-T4 szintek). A pajzsmirigy ultrahang vizsgálata is mindenképpen szükséges.

Mi a betegség lefolyása, hogyan zajlik a kezelés?

Egy adott szerv pusztulásakor, sorvadásakor mindig az a kérdés, hogy az adott szerv funkcióit képesek vagyunk-e pótolni. Emiatt nem jó biznisz például az alkoholos májelégtelenség, ugyanis a máj több száz féle funkciót lát el, ezek mindegyikét az orvostudomány NEM tudja helyettesíteni.

Jelen esetben azonban szerencsénk van: a pajzsmirigynek egyetlen feladata van, a hormontermelés, mely ma már egyszerűen pótolható, pajzsmirigy hormon tartalmú tablettákkal, mellyel a normál hormonszintek problémamentesen visszaállíthatók. Ezen tabletták segítségével ma már gond nélkül élhetnek azok a páciensek is, akiknek valamilyen okból az egész pajzsmirigyét el kellett távolítani (elsősorban a daganatos betegek).

Amennyiben az illető nem fordul panaszaival orvoshoz, nem szedi a gyógyszereket, nem jár kontrollokra, az alulműködés tünetei dominálnak majd, súlyos esetben, elhanyagolt betegeknél ún. myxödémás kóma alakul ki, mely halálos is lehet. (Zárójeles megjegyzés, ezek a szövődmények általában a szélsőségesen orvos- és gyógyszerellenes, betegségüket abszolút hanyagoló vagy inadekvát módon – gyógynövényekkel, jóddal stb - kezelő betegeknél jellemzők. 2023-ban már nem lenne megengedett, hogy a Hashimoto bármilyen hosszabb távú problémát okozzon.)

Ritkább esetben a Hashimoto kezdetei stádiumában átmeneti túlműködést is láthatunk, ennek oka, hogy a széteső sejtekből nagy mennyiségben hormonok szabadulnak fel.

Hogyan előzhetem meg a betegséget?

Mivel a kialakulás módja jelenleg nem ismert, konkrét megelőzési módokról sem beszélhetünk. Általánosságban az autoimmun betegséget triggerelő faktorokat érdemes kerülni (stressz, dohányzás, túlsúly).

Mikor forduljak orvoshoz?

A fenti tünetek esetén mindenképp, illetve ma már tekintettel a betegség gyakoriságára, rutinlabor levételekor is érdemes TSH értéket nézni. Fontos információ, hogy az ország legtöbb táján a háziorvos kollégák csak TSH-t értéket tudnak kérni, a hormonszinteket csak eltérés esetén, vagy egyáltalán nem tudják megnézetni. Antitesteket háziorvos szintén nem tud kérni, erre csak szakrendeléseken van lehetőség.

A TSH értéket nagyon fontos megnézetni terhesség tervezéskor is!

Ilyen esetben még szigorúbb referenciatartományokat kell alkalmazni! Eltérések esetén háziorvosi beutalóval endokrinológust kell felkeresni, időközben szintén háziorvosi beutalóval érdemes lehet az ultrahangot is megcsináltatni, ha orvosuk indokoltnak látja.

Igényel-e minden esetben kezelést a betegség?

Manifeszt alulműködés (tehát emelkedett TSH, alacsony T3-T4 esetén) vagy 10mIU/L feletti TSH érték esetén mindenképp. Amennyiben szubklinikus pajzsmirigy alulműkődésről beszélünk (TSH emelkedett, de 10mIU/L alatti, T3-T4 normális), a kezelés megkezdése egyéni mérlegelést igényel, elsősorban az életkor, panaszok, klinikai szituáció (például tervez-e terhességet a közeljövőben) alapján. Amennyiben az antitestek pozitívak, de a hormonszintek még jók, a betegség csak utánkövetést igényel, hormonpótlást nem.

Jöjjenek a best of tévhitek, korábbi cikkekből megismert főhősünktől, Lajoskától!

Lajoska alakja ebben ebben a két cikkbenn született meg:

 1. rész: Fontos: az orvosok szerint itt bukik el a legtöbb fogyni vágyó!
 2. rész: Miért nem megy a fogyás? Lajoskának sem ment, amíg ezt nem tette

1. Ez egy kitalált betegség, nekem semmi bajom, Lajoska nem fogja tápolni a "gyóccerlobbit"!

A betegség valós, nem kitaláció. A hormonkészítmények havi szinten pár száz forintos tételt jelentenek, a gyógyszerlobbi köszöni szépen, Lajoska nélkül is meglesz.

2. Lajoska aztán biztos nem fog hormonkezelésben résztvenni!

Sajnos a mai konteós világban a "hormonkezelés" kifejezés szitokszóvá vált, elhangzásakor akaratlanul is emberkísérletek végző, gonosz tudósdoktorok képe jelenik meg Lajoska előtt. Mindez érzésem szerint annak köszönhető, hogy a hormonkezelést az egészséges egyensúly felborításával azonosítják. Logikusan végiggondolva, a kezelés itt pont hogy visszaállítja a korábban elveszett egyensúlyt, arról nem is beszélve, hogy a pajzsmirigy sejtek által termel hormonok kémiai szerkezete tökéletesen megegyezik a gyógyszerben található molekulákéival.

3. Lajoska nem akar "gyógyszert" szedni, inkább csodadiétázik!

Egészen elképesztő népszerűségnek örvendenek a különféle Hashimoto diéták, van itt minden, ami szem-szájnak ingere: ketogén, paleó, vegán, tej-, gluténmentes, AIP, csak hogy a leggyakoribbakat említsük. Egyes facebook csoportok valóságos szektává alakulva harsogják fentiek hatékonyságát, és óhajtják máglyán elégetni a szerintük gyógyszerlobbista orvosbárókat.

Röviden: jelenleg SEMMIFÉLE meggyőző bizonyíték nem támasztja alá, hogy a Hashimoto betegség speciális diétával befolyásolható lenne. Lajoska megpróbálhatja ezekkel kiváltani a gyógyszert, de ezzel csak magának tesz rosszat.

4. Lajoska a természetes/alternatív megoldásokban hisz, majd az segít!

A diétákhoz hasonlóan itt is jönnek a csodaszerek: galajtea, maca gyökér, ashgawandha, LDN (low dose naltrexon) és társai, melyek gyakorlatilag hatástalanok. Külön figyelmet érdemel a nagy dózisú jódpótlás: az előbbiek csak nem használnak, a nagy dózisú jódpótlás ellenben mind az alulműködés fokozódását (lásd jód bevétele atomkatasztrófa esetén), mind az autoimmun betegség fellángolását és a pajzsmirigy károsodás felgyorsulását eredményezheti.

Ami tudományosan igazoltan hasznos táplálékkiegészítő lehet, az a D-vitamin, és a szelén, de ezek alkalmazását mindenképp érdemes kezelőorvosukkal is egyeztetni, továbbá önmagukban nem helyettesítik a hormonpótló kezelést!

5. Lajoska minden évben megnézeti a pajzsmirigy antitestjeit, aztán sikítva szalad személyi sámánjához/endokrinológusához a lelettel.

Lajoska mindezt rosszul teszi: az antitestek jelenléte csak a diagnózis felállításához kell, későbbi kontrollálásának, mennyiségi változásának nincs klinikai jelentősége; egyedül a hormonszint változásnak van, ezt kell figyelni a kezelőorvos által meghatározott időközönként.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kamu vagy nem kamu? Így buktathatja le a neten talált csodaszereket

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#orvos válaszol

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához