Ezeket látta már?

Sürgősségi egyperces No. 3.

Hasi panaszok: mikor keressem fel a sürgősségi osztályt? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

sürgősségi, SBO, hasi fájdalom, hamens, hányás, emésztési beetgségek, orvos válaszol, vakcinainfó

A "Vakcinainfó - Az orvos válaszol" csoport egyik orvosa mondja el, mit vegyen figyelembe, mielőtt hasi bántalmakkal a sürgősségi felé venné az irányt.

Hasi fájdalom

A hasi fájdalommal kapcsolatban szintén azt tudom elmondani, hogy rengetegféle oka lehet, a banális problémáktól az életveszélyes állapotokig. Ha a sürgősségi osztályhoz fordulunk ilyen jellegű panaszainkkal, ne lepődjünk meg, ha nem kapunk konkrét diagnózist, hogy mi okozza a problémát. A sürgősségi orvosnak ugyanis NEM AZ A FELADATA, HOGY KOMPLEX KIVIZSGÁLÁST BIZTOSÍTSON, hanem hogy kizárja a fájdalmaink hátterében esetlegesen felmerülő életveszélyes kórképeket. Sok beteg csalódottan távozik ilyenkor az SBO-ról, mert azt nem mondták meg, hogy mi baja van, csak azt, hogy mi baja nincs. Ilyen esetben háziorvosunk által irányítottan szükséges folytatni a kivizsgálást.

Marad a kánikula - ezek a sürgősségi osztály orvosainak tanácsai >>

Hirtelen kialakuló, erős hasi fájdalom, vagy a korábban meglévő hasi fájdalom hirtelen, nagyfokú romlása indokolja a sürgősségi osztály felkeresését. Szintén aggodalomra ad okot, ha fájdalomcsillapító bevétele után nem javul a panaszunk.

  • Indokolt lehet még a sürgősségi osztály felkeresése vakbélgyulladás gyanúja esetén - jobb alhasban érzett, stagnáló, esetleg hirtelen rosszabbodó fájdalom esetén gondolhatunk erre. 
  • Hasi, vagy lágyéksérv megkeményedése, erős fájdalma annak kizáródására utalhat, ebben az esetben is induljunk a sürgősségire.
  • Enyhe vagy több napos fájdalom esetén háziorvosnál szükséges jelentkezni. 

Hasmenés, hányás

Gyakori panasz, mely miatt gyakran indokolatlanul keresik fel a sürgősségi osztályt, a kiszáradástól félve. Ezt megelőzni bő folyadékfogyasztással (leginkább orális rehidráló folyadékkal, mely patikában kapható) lehet. Hányást követően minimum fél órát érdemes várni, mielőtt inni kezdünk, és csak apró kortyokat fogyasszunk.

Forduljunk SBO-hoz, ha:

  • több, mint 6 órája nem volt vizeletünk
  • ájulás, eszméletvesztés történt
  • tartósan 90/60 Hgmm alatti vérnyomást mérünk
  • a hányadékban vagy a székletben NAGY MENNYISÉGŰ vért látunk (kevés vér a hányadékban lehet az erőlködéstől, a széklet felszínén friss vércsíkok lehetnek a gyakori székelés miatt, ez nem gond)
  • a hányadék vagy a széklet sötétfekete színű (és nem fekete színűt ebédeltünk ). Vaskészítmények szedése is okozhat fekete színű székletet, ettől nem kell megijedni.
  • a hányást követően erős mellkasi fájdalom jelentkezik.

Egyéb esetekben háziorvosunkat keressük, ha a hányás/hasmenés nem szűnik 3 napon belül.

Mikor menjen szájsebészeti ügyeletre? (videó) >>

Székletelakadás

A székrekedés egy sokakat érintő probléma, de nyilvánvalóan nem a sürgősségi orvos feladata ennek megoldása. Ami miatt mégis fontos megemlíteni, az a bélelzáródás, mely egy valódi sürgősségi kórkép. Ha a több napos székletelakadás mellett a szelek sem mennek (magyarán pukizni sem sikerül), és hasi fájdalom, hányás jelentkezik, haladéktalanul keressük fel az SBO-t!

Ezeket olvasta már?

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol