Ezeket látta már?

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPJAI 1. rész

Fontos: az orvosok szerint itt bukik el a legtöbb fogyni vágyó!

diéta, fogyás, fogyókúra, életmód, táplálkozás, étrend, orvos, vakcinainfó, orvos válaszol

Ennél egyszerűbben és humorosabban egy orvos sem magyarázza el önnek, hogy sokaknak miért nehéz lefogyni.

Köszöntjük Önöket a Vakcinainfó - Az orvos válaszol csoport egészségfejlesztő sorozatának mai részében, melyben az egészséges táplálkozásról lesz szó.

Rontsuk el a hangulatot rögtön az elején egy kis hazai statisztikával:

  • az egészséges táplákozás az elhízás megelőzésének alapvető feltétele (lenne)
  • a magyar felnőtt lakosság 50-60%-a túlsúlyos, egyes statisztikák még rosszabb képet mutatnak 
  • a magyar lakosság több, mint 10 %-a cukorbeteg, hozzátéve, hogy sokan még csak nem is tudnak betegségük meglétéről! Legalább ennyien vannak a cukorbetegség megelőző állapotában, szintén javarészt tudomásukon kívül.
  • az elhízás számtalan, halálhoz vezető betegség forrása, a többletkockázatokról íme egy összefoglaló ábra, a teljesség igénye nélkül.
Az elhízás szövődményeinek többletgyakorisága Az elhízás szövődményeinek többletgyakorisága Forrás: hormoninfo.hu

De mi is az az egészséges táplálkozás?

Ha kimondjuk ezeket a szavakat, sajnos a többségnek a következő képek jutnak eszébe: méregdrága "fogyasztó" csodaszerek, vacsora gyanánt 2 falat salátát művigyorral elfogyasztó, fitneszguru Instagram-celebek, kínkeserves csodafogyókúrák, stb.

A valóság az, hogy az elhízás megelőzése (és a fogyás is!) nem kerül sok pénzbe, és nem jár hatalmas kínokat okozó gyötredelemmel sem, csupán tudatosság kérdése az egész.

Kezdjünk pár alapfogalommal

Szervezetünknek a működéshez energiára van szüksége, ezt elsősorban az ún. alapanyagcsere határozza meg. Az alapanyagcsere azt az energiamennyiséget adja meg, melyet az adott egyén szervezete egy nap alatt teljes nyugalomban felhasznál. Fontos tudni, hogy amennyiben egész nap mozdulatlanul fekszünk, akkor is használunk fel energiát, hiszen a szív, az agy, a légzőizmok, a belső szervek ekkor is folyamatosan dolgoznak. Az alapanyagcserét a nem, az életkor, és a testsúly határozza meg, ennek kiszámítására a neten számtalan kalkulátor elérhető. Ennek mértékegysége a „kcal”, avagy a rettegett fogalommá vált „kalória”.

Általánosságban egy középkorú hölgy alapanyagcseréje 1500, egy férfié pedig 2000 kalória, de ismételten kiemelnénk, hogy a fenti faktoroknak megfelelően egyénileg óriási különbségek lehetnek. Példaképp: egy 99 éves, 40 kilós, 160 centis nő napi alapanyagcseréje nem éri el a 900 kalóriát, míg egy 19 éves, 100 kilós, 190 centis férfié több mint 2200 kalóriára tehető.

Egy adott egyén napi energiaigényét tehát az alapanyagcseréje, és a mozgásból származó energiaigény szabja meg. A különféle mozgásformák adta aktivitás plusz kalóriaigényt jelent, ennek mértéke függ a végzett tevékenységtől, illetve annak intenzitásától.

Alapanyagcsere-számítás kalkulátor: itt kiszámolhatja, hogy a légzéshez vagy az étkezéshez, mennyi energiára van szüksége.

Az alábbi táblázatban csak pár példát sorolnánk fel:

1
óra séta
320
kalória
1
óra futás (átlagos tempóban)
520
kalória
1
óra jóga
200
kalória
1
óra takarítás, házimunka
245
kalória
1
óra átlagos intenzitású biciklizés
475
kalória
1
óra szexuális élet, átlagos intenzitással
150
kalória

A napi energiabevitel fogalma jóval egyszerűbb: az a kalóriamennyiség, amit az elfogyasztott táplálékkal beviszünk a szervezetünkbe.

Az energiabevitel és az energiaigény különbsége határozza meg az energiamérleget:

Az energiabevitel és az energiaigény összefüggései Az energiabevitel és az energiaigény összefüggései Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol

Mocsok egy dolog a biológia, horkanhat most fel az olvasó, de sajnos ez az ősi mechanizmus tette lehetővé az eddigi túlélésünket: ősemberkorunkban ugyanis még nem volt evidens, hogy minden nap táplálékhoz juthatunk - abban az időben nagyon hasznos volt, hogy a mamutlakomával bevitt kalóriamennyiséget elraktároztuk, és azt felhasználva életben maradtunk a következő étkezésig, mely lehetett akár következő nap, de pechesebb esetben akár egy hónap múlva is. Aki többet raktározott, az maradt életben! Napjainkban sajnos ez a mechanizmus azonban már kifejezetten hátrányossá vált, hiszen a fejlett társadalmakban csupán döntés kérdése, mennyi kalóriát viszünk be egy nap alatt.

Kezdjük is sorolni, hol kezdődnek a problémák

Gyermekkorunkban evidens, hogy növésben vagyunk, gyakorlatilag bármennyit ehetünk, semmit nem hízunk. Bizonyára önnek is ismerős a kontextus, mikor szüleik annak idején panaszkodtak, hogy ők egy kis csokitól azonnal híznak, míg a gyerek bezzeg felzabálhatja a hűtőt, akkor is vékony marad. Ennek oka az, hogy ismét mocsok dolog a biológia a korábban említett alapanyagcsere az életkor előrehaladtával szignifikánsan csökken, lásd a lenti ábrán:

Az alapanyagcsere változása az életkor előrehaladtával Az alapanyagcsere változása az életkor előrehaladtával Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol

Energia-felhasználás kalkulátor: nézze meg, hogy a szabadidős tevékenységekkel mennyi energiát használ el

Magyarán a mezei honpolgár azt veheti észre, hogy kamasz/fiatal felnőttkorától kezdve hiába eszik ugyanannyit, hízni fog. Az első, és nagyon fontos lépés tehát a fenti ábra tudomásul vétele: ahogy haladunk az életkorral, egyre kisebb az alapanyagcserénk, így tehát kénytelenek leszünk kevesebb kalóriát bevinni, és/vagy többet mozogni.

A fogyás kulcsa tehát a negatív energiamérleg, vagyis hogy kevesebb energiát vigyünk be étkezessel, mint amennyit felhasználunk. Ezt sajnos a laikusok általában úgy értékelik, hogy „oké, akkor mostantól keveset fogok enni”. A gond ezzel az, hogy sokszor az elfogyasztott táplálék minőségével van gond, nem a mennyiségével. Tágabb értelemben: a lakosság nagytöbbségének halvány gőze sincs arról, hogy az általa elfogyasztott étel hány kalóriát és milyen makronutrienseket tartalmaz (lásd később).

A kalóriák számlálása ma már pofonegyszerű: számtalan ingyenes telefonos app (pl. Yazio, Kalóriabázis, MyFitnessPal), illetve weboldal áll rendelkezésre. Ezek a kalkulátorok adataink alapján megsaccolják az alapanyagcserénket, majd grammra pontosan beleírhatjuk, miből mennyit ettünk aznap, és jöhet is a sokk. Nézzünk egy tipikus „na most aztán elkezdek fogyni, ezért kevesebbet eszem!” példát.

Az ideális testtömeg-indexről ide kattintva olvashat többet!

Így náz ki egy "nem diétázom" étrend. Így néz ki a "Nem diétázom" étrend. Forrás: kalóriabázis/válogatás
Ez pedig a "Na, akkor most lefogyok" étrend. Ez pedig a "Na, akkor most lefogyok" étrend. Forrás: kalóriabázis/válogatás

Nézzünk meg példa alanyunk, Lajoska étrendjét!

A minta kedvéért tipikus „magyaros” étrendet raktunk össze.

  • Reggelire gyors sajtos pogácsa, munkába menet a pékségből, mert sietünk, és a pogácsa amúgy is kevés súlyra, biztos nem hízlal. Mellé egy kis kakaó, mert az alap.
  • Ebédre 4 szelet rántott hús, mert hungarikum, mellé sült krumpli, mert azzal a legfinomabb.
  • Délután 1 tábla csoki, mert a munka stresszes, és a főnök is egy tuskó, máshogy nem lehet elviselni.
  • Estére pedig 4 zsömle, párizsival, mert ez volt a kisboltban, és milyen finom! A sör pedig természetesen alap, az jár.

A végeredmény a fenti ábrán látható: több mint napi 4000 kalória, mely kb. duplája egy középkorú férfi napi energiaigényének. Végeredmény, Lajoska kövér lesz, mint a disznó, és emellett ki van akadva, hogy nem eszik sokat.

Jön a nyár, Lajoska elhatározza, hogy ő bizony lefogy! Mi a megoldás?

Lajoska így gondolkodik: "Egyszerű: együk mindennek a felét! Ha feleannyi kaját eszem, biztos a tuti fogyás! Persze a kakaó marad, az nem hizlal, marad a krumpli, mert az csak köret, meg a csoki is, mert a főnök idén sem lett kedvesebb." Ráadásul Lajoska olyan elszánt, hogy képes még a sörről is lemondani a szent cél érdekében.

Végeredmény az ábra jobb oldalán: még így is bőven túl vagyunk a napi 2000 kalória körüli energiabevitelen, magyarán semmi fogyás nem várható. Lajoska persze egyre frusztráltabb, mert ő csupán annyit érez, hogy feleannyit eszik, mint szeretne, éhezik, gyötri magát, még sincs semmi eredménye. Nagyjából 3 héten belül tele is lesz a hócipője az egésszel, és abbahagyja a „diétát”, érdemi siker nélkül.

Vérnyomáscsökkentőt szed? Így befolyásolhatja a testsúlyát - kattintson!

Lajoska példájával arra szerettük volna felhívni a figyelmet, amit már fentebb is említettünk:

sajnos többségében fogalmunk sincs róla, hogy amit megeszünk, közelítőleg hány kalóriát tartalmaz. Hiába érezzük mennyiségileg kevésnek, nem telünk el tőle, bőven tartalmazhat több száz kalóriát is. Ezért szeretnénk megkérni minden tudatosan étkezni vágyó olvasót: vezessenek kalórianaplót legalább próbaképp 1 hétig! Nagyjából ennyi idő már pontosan elég az általános döbbenethez, ugyanis nagyon hamar rá lehet jönni, mennyire hizlalnak azok az ételek, amiket nap mint nap gyanútlanul fogyasztunk.

A teljesség igénye nélkül ezekből pár példa: kenyér, kifli, zsömle, édes- és sós péksütik, rántott ételek, sült krumpli, édességek, pizza (1 szelet majdnem 300 kalória!!), és a végére piros betűvel az egyik legaljasabb termék: a cukros üdítők. Az itt felsoroltak kivétel nélkül elképesztően sok szénhidrátot tartalmaznak, melyből a kalóriabevitelünk legnagyobb hányada származik.

A folytatás itt olvasható:

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához