Ezeket látta már?

Nehezen viseli a gyereke a meleget? Ilyen, ha pajzsmirigy probléma okozza

hőség, gyerek, kánikula, pajzsmirigy

Az igazán forró nyarakat ez emberek zöme nehezen viseli. Egyes esetekben azonban nem csak arról van szó, hogy egyszerűen kánikula van, ugyanis ha a gyermeke a normálisnál rosszabbul viseli a meleget, akkor betegség is állhat a háttérben.

Nem csak egyszerűen melege van a gyereknek?

A kicsi gyerekek hőtűrése valamivel rosszabb, mint a felnőtteké, ám hamar "utolérik" szüleiket ezen a téren. Érdekes módon, a meleg tolerálása egy bizonyos kor felett egyre nehezebbé válik.

Az azonban, hogy mit is jelent, hogy a gyerek hőtoleranciájával van gond, már nem olyan egyszerű kérdés. Hiszen a nyári melegben mindenki szenved, mégis mi különbözteti meg a betegséget az egyszerű "melegem van" érzéstől?

A kérdés megválaszolása nem könnyű, tekintve, hogy a háttérben meghúzódó betegség tünetei nem mindig erőteljesek, vagy egyértelműek. Mindenesetre tény, hogy akkor, ha a kánikula okozta tünetek – mint az izzadás, a rosszullét, szapora pulzus stb. – nem enyhülnek könnyen, illetve, ha a gyerek önmagához képest rosszabbul tűri a meleg időt, akkor érdemes endokrinológushoz fordulni!

Pajzsmirigy túlműködés a csökkent melegtűrés mögött

Az izzadás és a szapora pulzus, a fokozott anyagcsere, hasmenés, mind olyan tünetek, melyek a hyperthyreosis-ra, vagyis fokozott pajzsmirigy működésére utalhat. Ez a nyak elülső részén elhelyezkedő, pillangó alakú szerv felelős a T3 (trijód-tironin) és a T4 (tetrajód-tironin) hormonok előállításáért. Ezen hormonok pedig szinte mindenre hatással vannak a szervezetben. Befolyásolják az anyagcserét, a szexuális működést, a növekedést, de még az agy fejlődését is.

Abban az esetben, ha a szerv sok hormont termel, túlműködésről beszélhetünk. A pajzsmirigy ilyen irányú problémáját több tényező is okozhatja. Ezek között éppen úgy megtalálható gyulladás, a jód túlzott jelenléte a szervezetben, az autoimmun Graves-Basedow kór, illetve a hipofízis pajzsmirigyműködést serkentő hormonjának (TSH) túltermelődése.

A betegségre az alábbi tünetek hívhatják fel a figyelmet:

  • pajzsmirigy megnagyobbodás, más néven strúma
  • szapora szívverés
  • előredülledő szemek, amelyek súlyos esetben akár még látáscsökkenéshez is vezethetnek.
  • megemelkedett vérnyomás
  • szapora légzés
  • meleg, nedves bőr
  • töredező haj, hajhullás
  • nehezebb koncentráció, ingerlékenység
  • alvászavarok, nyugtalanság
  • hasmenés, gyakori, laza széklet

A csökkent meleg tűrés, a szapora pulzus, és még néhány tünet kiváltója lehet akár gyógyszer, vagy idősebb gyerekek esetében a túlzott koffein bevitele is, mindenesetre az orvosi vélemény ilyenkor megnyugtató lehet.

A pajzsmirigy betegség első tünetei a serdülőkorban már felismerhetők. Olvasson tovább!

Mi történik, ha túlműködéssel állunk szemben?

A gyermek endokrinológus az anamnézis felvétele, a fizikális ellenőrzés után labor-és ultrahang vizsgálatot kér, melynek során felállítható a diagnózis.

Ha a probléma igazolást nyer, akkor életmódváltással, illetve gyógyszeres kezeléssel lehet orvosolni a gondot. Egyes esetekben a szerv jódizotópos kezelésére vagy műtétre is sor kerülhet, így a kivizsgálás mielőbbi megejtése kiemelten fontos!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hőkimerülés és hőguta gyerekeknél: ezt teheti szülőként, hogy megelőzze

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hőguta

Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához