Ezeket látta már?

Kalciumhiány: ilyen erősen függ a kialakulása a D-vitamintól

kálciumhiány, tünetei, kálcium, kálciumpótlás, D-vitamin

Ha a vér kalciumszintje alacsony, hipokalcémiáról beszélünk, melynek egészen mások a tünetei, mint a szervezet normális vérkalcium-szint melletti kalciumhiányának.

A kalcium a szervezet legnagyobb mennyiségben jelen lévő nyomeleme. A kalcium felszívódását, a vér kalciumszintjét, a kalcium csontokba való beépülését bonyolult szabályozó mechanizmus irányítja. Ennek legfontosabb eleme a D-vitamin, mely biológiai aktivitását a májban, vesében és a bőrben nyeri el – ez utóbbit napfény hatására.

A D-vitamin aktiválódásának láncolatában bárhol hiba történik, kalciumhiány alakul ki. a vér kalciumszintjének csökkenése azonnali hatásokat eredményez, míg a normális (kompenzált) hipokalcinózis krónikus betegségek forrása. Ennek alapján célszerűbb heveny (akut) és idült (krónikus) kalciumhiányról beszélni.

Olvasta már? Ki ne dobja a tojáshéjat: ennyi mindenre használhatja

A kalcium részben a szervezet statikai felépítésének alapeleme (ld. csontváz), részben az ideg-izom interakció, az izmok aktuális feszültségi állapotának meghatározója. Az izmok aktuális feszültségi állapotát végeredményben a sejten belüli kalcium koncentráció határozza meg, amely bonyolult szabályozási rendszerrel bír. Az ideg-izom ingerlékenység vonatkozásában a kalcium természetes ellenanyaga a magnézium.

A kalcium felszívódásának, vérszintjének és csontokba való beépülésének legfontosabb szabályozói (a D-vitamin mellett) a mellékpajzsmirigy által termelt parathormon (PTH) és a hasnyálmirigy belső elválasztású hormonális rendszere által termelt kalcitonin.

A kalciumhiány előfordulása

Miként a kalcium a szervezet legnagyobb mennyiségben előforduló nyomeleme, úgy a hiányállapotai is a leggyakoribbak. Az Egyesült Államokban a kalciumhiány gyakorisága 44-82% között van. Joggal feltételezzük, hogy hazánkban sem jobb a helyzet.

A kalciumhiány okai

 • Elégtelen kalciumfelvétel
 • Túlzott magnézium-fogyasztás, beleértve a divatos "természetes" stresszoldókat éppúgy, mint a magnéziumot tartalmazó magnéziumsókat ("keserűsó").
 • Elégtelen mellékpajzsmirigy működés Idült máj- és vesebetegségek (ld. D-vitamin aktiválódása)
 • D-vitaminhiány (gyermekeknél "angolkór", felnőttekben csontlágyulás, vagy osteomalacia)
 • Epilepszia-elleni gyógyszerek
 • Felszívódási zavar (cisztás fibrózis, Crohn-betegség, idült hasnyálmirigy-gyulladás, stb.)
 • Vázizomzat betegségei (rhabdomyolysis, melynek leggyakoribb oka a lipidcsökkentő sztatinok szedése).
 • Fokozott légzés (főként akut stressz miatt). Ilyenkor nem a vér kalciumszintje, hanem a szabad, azaz fehérjékhez nem kötött kalcium szintje csökken.

A heveny kalciumhiány tünetei:

 • lábikragörcs,
 • szívritmus-zavarok,
 • epilepsziaszerű rosszullét (tetánia).

A heveny kalciumhiánynak vannak fenyegető tünetei is: a kézgörcs, melyet a jellegzetes kéztartás miatt "szülészkéz-tartásnak" is nevezik, az arc és a térdkalács fokozott reflexe, a térdreflex határainak kitolódása – a térdreflex már a sípcsont megütésével is kiváltható.

A krónikus kalciumhiány következményei:

 • angolkór (rachitis),
 • csontlágyulás (osteomalacia),
 • csontritkulás (osteoporosis)

A kalciumhiámy lefolyása és diagnózisa

A kalciumhiány lefolyása mindenkor az alapbetegség függvénye, ezek mindegyikének ismertetése meghaladja ezen kereteinket. A fokozott vérkalcium-szint egyszerű laboratóriumi vizsgálattal kimutatható. a diagnózis ennél fontosabb célja az alapbetegség megnevezése.

A kalciumhiány terápiája

Legfontosabb az alapbetegség gyógyítása. Ez olykor (pl. angolkór esetén) könnyű, máskor szinte kilátástalan (pl. mellékpajzsmirigyek sérülése golyvaműtét során).

Akut kalciumhiány eseteire intravénásan adható kalciumkészítmények bármelyik patikában elérhetők. Ezek beadása felelősségteljes orvosi feladat.

Egyéb tudnivalók a kalciumhiányról

A túlzott légzési tevékenység miatt bekövetkező vérlúgosodásra visszavezethető tetánia kezelése egyszerű. A beteg orrát 10-30 másodpercre be kell fogni, vagy más módon (akár reklámszatyorral is) a vér széndioxid túlzott mértékű távozásának megakadályozásával "csodákat" tehetünk.

Viszont ismert kalciumhiányos betegség esetén ez az eljárás a beteg állapotát tovább súlyosbíthatja – ezért célszerű az elsősegélynyújtó kísérleteink mellett azonnali orvosi segítséget kérni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Miért nem jó a kalcium allergia ellen? Szakember válaszol

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kalcium

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához