Miért lehetnek fogékonyabbak a pajzsmirigy-alulműködéssel küzdők a koronavírusra?

#koronavírus #Covid-19 #pajzsmirigy alulműködés #pajzsmiriggyulladás
2020.10.15.

Több krónikus betegségről ismert, hogy fokozott rizikót jelentenek a koronavírus-fertőzés esetén. Sokakban merült fel a kérdés, hogy vajon a csökkent pajzsmirigyműködés is köztük van?

A pajzsmirigybetegek immunrendszere gyengébb lehet

A Budai Endokrinközpont orvosa, Prof. Balázs Csaba is gyakran megkapja ezt a kérdés mostanában a betegeitől. A szakember elmondása szerint igen, ez a probléma jelenthet fokozott kockázatot a koronavírus esetében, de csak akkor, ha nincs jól kezelve. A pajzsmirigy hormonjai, a T4 és a T3 ugyanis létfontosságúak az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezért érthető, hogy a fertőzések gyakorisága és súlyossága a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők körében lényegesen magasabb lehet. A csökkent immunvédekező képesség magasabb TSH szinttel jár együtt egy kísérlet szerint.

A megfelelő kezelés a kulcs

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a védekezésben kulcsfontosságú szerepet játszó sejtek, a polimorfonukleáris granulociták (PMN) működése csökkent a betegekben, de megfelelő pótlással a normális működés helyreállítható. Mérték a PMN sejtek működését fénykibocsájtó képességük alapján is, és a sejtek működésének növekedését figyelték meg a T3 hormon jelenlétében. Ezt követően a sejtes immunitás mértékét jelző immunsejtek, a limfociák működését tesztelték, és a működés egyértelmű növekedését mutatták ki ebben az esetben is.

Mit tehetünk?

A szakember szerint, ha pajzsmirigy-alulműködéssel küzdünk, akkor a megfelelő kezelés elengedhetetlen. Semmiképp sem ajánlott abbahagyni a megkezdett terápiát, sőt, ha szükséges, az orvossal konzultálva kis mértékben emelhetjük is a gyógyszeradagot. Ezt pedig feltétlenül egészítsük ki napi 3000-4000 nemzetközi egységnyi D-vitaminnal.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Forrás: EgészségKalauz