Ezeket látta már?

Pajzsmirigy alulműködés - nem csak a jód hiánya okozhatja

2024.06.22.
pajzsmirigy alulműködés oka jód hiány

A pajzsmirigy alulműködés olyan kellemetlen tüneteket okozhat, mint a hízás, a székrekedés és a menstruációs zavarok. Ismerje meg jobban az egyik leggyakoribb hormonzavart.

A szervezet anyagcseréjében a pajzsmirigy igen fontos szerepet játszik. Ha alulműködik, a pajzsmirigy nem termel elegendő tiroxint – ami különféle problémákat okoz a testünkben.

Mit kell tudni a pajzsmirigyről?

A pajzsmirigy a nyak tövénél, az elülső alsó részen található. Az itt kibocsátott hormonok keresztülhaladnak a véráramon, így szinte a test minden részét érintik, az agytól és szívtől kezdődően az izmokig és a bőrig. A pajzsmirigy kontrollálja, hogyan használják fel a test sejtjei az élelmiszerből származó energiát – vagyis befolyásolja az anyagcserét. Az anyagcsere pedig hatással van a test hőmérsékletére, a szívverésre és arra is, hogy mennyire égetjük el hatékonyan a kalóriákat.

Ha nincs elegendő pajzsmirigy hormonunk, akkor a szervezetben a folyamatok lelassulnak. Kevesebb az energiánk, az anyagcsere pedig „lusta” lesz.

A pajzsmirigy alulműködés vagy hypothyreosis esetén pajzsmirigyünk nem állít elő elég tiroxin nevű hormont, melynek hatására fáradtnak, depressziósnak érezhetjük magunkat, hízásnak indulhatunk, sokkal érzékenyebbek lehetünk a hidegre, bőrünk, hajunk szárazabbá válhat és izomfájdalmakat is tapasztalhatunk.

A nőkre általában jellemzőbb a pajzsmirigy-alulműködéss, a csecsemők közül is akad, aki veleszületett hypothyreosis-szal jön a világra és amelyet egyszerű vérvizsgálattal meg lehet állapítani, akár egyhetes korban is.

A pajzsmirigy alulműködés tünetei

A hipotireózis általában hosszú évek alatt alakulhat ki, anélkül, hogy bármilyen tünetet okozna. Általános tünetek:

 • gyengeségérzés. fáradékonyság,
 • ingerlékenység,
 • koncentrálóképesség csökkenése,
 • memóriazavar,
 • hangulatingadozás,
 • depresszió,
 • jellemző továbbá a megfelelő táplálkozás, elegendő testmozgás ellenére kialakuló hirtelen súlygyarapodás.

Hipotireózisra utalhatnak továbbá az alábbi tünetek:

 • csökkent hidegtűrés;
 • törékeny haj és köröm;
 • fokozott hajhullás;
 • ödémás szemek;
 • száraz, hűvös bőr;
 • rekedt hang;
 • izomfájdalom;
 • székrekedés;
 • szédülés, fejfájás.

Fentieken túl a hipotireózis a nemi funkciók zavarait is kiválthatja (pl. nemi vágy csökkenése, menstruációs problémák).

A diagnózis felállítását megnehezíti, hogy ezek a tünetek több más betegséget is jelezhetnek, illetve a tünetek megjelenhetnek a hormonszint változása nélkül is.

Mi okoz leggyakrabban pajzsmirigy-alulműködést?

A leggyakoribb oka a Hashimoto-kór, mely egy autoimmun betegség. A szervezet ilyen esetben antitesteket termel, melyek megtámadják és rombolják a pajzsmirigyet. A hypothyreosis egyéb okai lehetnek azonban az alábbiak is.

1. Vírusos fertőzés

A pajzsmirigy hormonjai, a T4 és a T3 ugyanis létfontosságúak az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezért a fertőzések gyakorisága és súlyossága a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők körében lényegesen magasabb lehet. A csökkent immunvédekező képesség magasabb TSH szinttel jár együtt egy kísérlet szerint.

2. Sugárkezelés mellékhatása

Sugárkezelés, mely érinti a nyak környékét: bizonyos rákfajták kezelésénél, így a limfómánál a nyak környékét sugárkezelik. A sugárzás pedig károsítja a pajzsmirigy sejtjeit, ami megnehezíti számára a hormontermelést.

3. Radioaktív jódos kezelés

Ezt a kezelést széles körben alkalmazzák olyan pácienseknél, akiknek túlműködő pajzsmirigyük (hyperthyreosis) van. A sugárzás azonban pusztítja a pajzsmirigy sejtjeit és többnyire hypothyreosis-t okoz.

4. Bizonyos gyógyszerek alkalmazása

Egyes gyógyszerek, melyekkel szívproblémákat, pszichiátriai állapotokat, rákfajtákat kezelnek, olykor befolyással lehetnek a pajzsmirigy hormonok termelődésére.

5. Pajzsmirigy műtét

A pajzsmirigy sebészi eltávolítása ugyancsak pajzsmirigy-alulműködést eredményezhet. Ha csak egy részét távolítják el, a maradék mirigy még képes lehet arra, hogy elegendő hormont termeljen a szervezet igényeihez.

6. Túl kevés jód az étrendben

A pajzsmirigynek szüksége van jódra a pajzsmirigy hormon termeléséhez. A szervezet nem állít elő jódot, ezért azt étrendünkön keresztül kell beszereznünk. A jódozott só például gazdag jódban. Jódot találunk a tengeri halban, a kagylóban, a tojásban, tejtermékekben és a hínárban. Mégis, a jódhiány viszonylag gyakori probléma, melynek oka, hogy az emberek egy része valamilyen okból előnyben részesíti az alacsony sótartalmú és tejtermékmentes étrendet, illetve hazánk jódszegény területnek számít, így az itt található táplálékforrások sem tartalmaznak elég jódot. Egyes pajzsmirigyproblémák esetén érdemes jódot szedni, de a szerv gyulladásos állapotánál kifejezetten ártalmas, ezért szakember tanácsát kell kérni a plusz jód bevitelének szükségességéről.

7. Terhesség

Ennek oka tisztázatlan, ám néha megtörténik, hogy pajzsmirigy-gyulladás jelentkezik a várandósság után – ez a szülés utáni thyreoiditis. Az ezzel szembesülő nőknél komolyan megemelkedik a pajzsmirigy-hormon szintje, majd pedig jelentős visszaesés tapasztalható a hormontermelésben. A legtöbb esetben visszaáll a normál pajzsmirigy-működés.

8. Problémák a pajzsmiriggyel, már születéskor

Előfordul, hogy a babák olyan pajzsmiriggyel születnek, ami nem fejlődött ki eléggé vagy nem működik megfelelően. Ez a veleszületett hypothyreosis. Az újszülöttkori szűrések során ezt általában észreveszik.

9. Agyalapi mirigy-sérülés vagy rendellenesség

Ha az agyalapi miriggyel valami gond van, az befolyásolhatja a pajzsmirigy hormon termelését. Az agyalapi mirigy termeli a pajzsmirigy-stimuláló hormont, mely „utasítást ad” a pajzsmirigynek, mennyi hormon termelésére van szükség.

10. Zavar a hipotalamuszban

A probléma ezen nagyon ritka formája akkor jelentkezik, ha az agyban levő hipotalamusz nem termel elég TRH hormont (Tireotropint felszabadító hormon). Ez a hormon van befolyással a TSH hormon (Thyreoidea-stimuláló, vagy pajzsmirigy serkentő hormon) felszabadítására, mely az agyalapi mirigyből származik.

A hipotireózis okai lehetnek még:

 • pajzsmirigy-túlműködés (hipertireózis) túlkezelése;
 • egyes gyógyszermellékhatások (pl. lítium);
 • agyalapi mirigy zavara;
 • genetikai eltérés (nagyon ritkán);
 • várandósság alatti hormonális változások.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tünetek valamelyikét észleli – különösen, ha mással nem magyarázható fokozott fáradtság, tartósan alacsony vérnyomás és pulzus tünetei esetén –, keresse fel háziorvosát, aki gondoskodni fog a szükséges vizsgálatokról és a megfelelő szakrendelésre történő beutalásról.

A betegség kezelése belgyógyász, endokrinológus szakterülete.

A pajzsmirigy alulműködés diagnosztizálása

Az orvos első körben fizikálisan megvizsgálja a beteget, hogy megnagyobbodott-e a pajzsmirigy, állománya mirigyes-e, illetve hogy göb található-e benne. A betegség diagnosztizálásához laboratóriumi vérvizsgálattal ellenőrzik a hormonok és pajzsmirigyellenes antitestek szintjét.

Az alulműködésre a magas TSH-szint, az alacsony pajzsmirigyhormonok (fT3- és fT4-szint) utalnak, de a szubklinikus (tünetszegény vagy tünetmentes) pajzsmirigy-alulműködés esetén a TSH magas, ugyanakkor a pajzsmirigy hormonjai normálisak. Emellett általában alacsony pulzusszám és alacsony vérnyomás mérhető, a koleszterinszint pedig emelkedett.

A TSH-érték életkor szerint, napszakonként, évszakonként is eltéréseket mutathat, illetve gyógyszerek is befolyásolhatják, ezért több mérésre is szükség lehet a betegség megállapításához.

A pontos diagnózis felállításához szükséges vizsgálatok:

 • pajzsmirigy-ultrahangvizsgálat,
 • pajzsmirigy-szcintigráfia (funkciós vizsgálat),
 • pajzsmirigy aspirációs citológia (szövettani mintavétel).

A pajzsmirigy alulműködés kezelése

A hipotireózis hormonális betegség, kezelése általában élethosszig tartó hormonpótlással történik. Véglegesen nem gyógyítható, de megfelelő kontroll és kezelés mellett tünetmentesíthető. A kórkép nem befolyásolja az életkilátásokat, teljes élet élhető vele, a kezeletlen betegség viszont súlyos szövődményeket okozhat, akár életveszélyessé is válhat.

A hipotireózis elsősorban a tiroxin hormon szintetikus változatával kezelik. A szükséges gyógyszermennyiség beállítása hosszabb időt is igénybe vehet, és szükség van a hormonszint rendszeres ellenőrzésére, mert túlműködés is felléphet a következő tünetekkel: heves szívdobogás, idegesség, álmatlanság, remegés, hasmenés.

A gyógyszert mindig reggel, éhgyomorra és kevés (1 pohár) vízzel kell bevenni, legalább fél órával étkezés előtt, ami elősegíti a felszívódását. Egyes gyógyszerek (pl. fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, szívgyógyszerek) befolyásolhatják a készítmény hatékonyságát, ezért ezeket minimum 1 óra eltelte után lehet bevenni. A várakozási időkről a betegtájékoztatókban található részletesebb információ.

A hipotireózis kezelése esetén fokozottan figyelni kell az életmódra: vannak ételek, amelyek negatívan hatnak a pajzsmirigyre (pl. glutén és a szója), és vannak, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak a pajzsmirigy egészségéhez. Fontos a nyomelemek, ásványi anyagok fokozott bevitele és a rendszeres testmozgás is, a legtöbb esetben ezért szükség van diétás tanácsadásra és személyes edzésterv összeállítására a kezelés sikere érdekében.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kevés alvással jobban fáj: ezeket a betegségeket nehezebb elviselni alvászavar mellett!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pajzsmirigybetegség

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához