Ezeket látta már?

Így szedje a pajzsmirigy gyógyszerét, hogy valóban hasson

pajzsmirigy, gyógyszer, szedés, hatás

Tudta például, hogy nem tanácsos a reggeli kávéval bevenni?

Pajzsmirigy alulműködés esetén a fő terápia a gyógyszeres kezelés, melynek során pótlásra kerülnek a hiányzó pajzsmirigy hormonok. Viszont – mint a legtöbb készítmény esetén- van néhány dolog, melyekre nem árt ügyelni, ugyanis több minden is befolyásolhatja a terápia sikerességét. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezeket a buktatókat ismerteti.

Hogyan működnek a pajzsmirigy gyógyszerek?

A pajzsmirigy gyógyszerekkel a pajzsmirigy hormontermelését szabályozzuk. Alulműködés esetén a hiányzó hormonok kerülnek pótlásra (leggyakrabban a T4, melyből később T3 képződik. A gyógyszerekben lévő hatóanyagot bár mesterségesen állítják elő, ám teljesen azonos a pajzsmirigy által termelt T4 nevű pajzsmirigyhormonnal.

Túlműködés esetén a bevitt készítmények megakadályozzák a pajzsmirigy túl sok hormon termelését

A pajzsmirigy gyógyszerek mellé nem mindegy, mikor és mit fogyasztunk

A pajzsmirigy gyógyszereket a legjobb reggel, üres gyomorra bevenni, ezért vannak, akik a reggelijükhöz, illetve a kávéjukhoz veszik be. Pedig ez nagy hiba, hiszen ekkor csökken a szer felszívódása, így az nem is tudja kifejteni a hatását. Erre sokszor csak akkor jönnek rá, amikor a kezelés ellenére sem mutat kielégítő javulást a beteg állapota- sem a közérzete, sem a hormonszintjei nem lesznek lényegesen jobbak. Az orvosok azt tanácsolják, hogy a reggeli előtt minimum fél órával, a kávé előtt pedig legalább egy órával vegye be a készítményt, méghozzá lehetőleg vízzel!

Csak óvatosan a jóddal

A pajzsmirigy alulműködés és a jódhiány gyakran kéz a kézben jár, ám vannak olyan állapotok (pl. Hashimoto betegség), amikor a jódpótlás csak olaj a tűzre, hiszen ezáltal fokozódnak a kóros autoimmun folyamatok. Így hiába a megfelelő dózisú gyógyszer, az értékek nem javulnak. Hogy ez a hiba elkerülhető legyen, érdeklődjön orvosánál, hogy a fennálló probléma esetén szabad-e plusz jódot fogyasztani, és ha igen, akkor mennyit. Ma már szerencsére vannak olyan vizsgálatok, melyekkel lehet mérni a jódszintet, így megtudható, kinél áll fenn hiány, és ha igen, akkor az milyen mértékű. A jód szint meghatározása 24 órás gyűjtött vizeletből történik, hiszen a szervezet a fel nem használt jódot így üríti ki a szervezetből.

A pajzsmirigy gyógyszerszedésnél még az évszak-változásokra is figyelni kell

Vannak olyan betegségek és állapotok, melyek kezeléséhez más dózis szükséges a hideg hónapokban, mint nyáron. Ilyen kór pl. a pajzsmirigyzavar is, így érdemes ellenőriztetni a komolyabb hőmérséklet-változásokkor a TSH, T3 és T4 szintet, mivel könnyen lehet, hogy más adagolásra van szükség télen, mint a kánikulában.

Ha pajzsmirigy gyógyszert szed, érdemes konzultálni orvosával

A gyógyszer-kölcsönhatások igen gyakoriak- nincs ez máshogy a pajzsmirigy készítményekkel sem. Éppen ezért, ha új gyógyszert szükséges szednie mellette, mindig egyeztessen kezelőorvosával, ugyanis bizonyos szerek gátolják, mások pedig fokozzák a felszívódást (ilyen esetekben kb. 2 órát érdemes várni a két készítmény szedése között).

  1. csökkentik a pajzsmirigyhormonok felszívódását: vastabletták, savlekötők, kálcium-karbonátot tartalmazó készítmények
  2. fokozzák a pajzsmirigyhormonok felszívódását: szteroidok, vízhajtók, antidepresszánsok, gyulladáscsökkentők. Így szüntethető meg véglegesen a pajzsmirigy-túlműködés: kattintson tovább!

Pajzsmirigy gyógyszerek: terhesség során nagyobb dózisra lehet szükség

Mivel a várandósság során a magzat az anyukától szerzi a számára szükséges pajzsmirigy hormonokat, így az alulműködés terhesség alatt fokozódhat. Ezért fontos, hogy minden trimeszterben ellenőriztesse a TSH, T3, T4 szintjét, mert akkor idejében felismerhető a hiány, és a dózist a kezelőorvos megemelheti. Ez természetesen nem árt a babának, sőt, szükségszerű a komplikációk elkerüléséhez.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A pajzsmirigy-túlműködés 9 hétköznapinak tűnő jele: a fokozott izzadás az egyik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pajzsmirigy betegségei

Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához