Ezeket látta már?

A pajzsmirigy-túlműködés 9 hétköznapinak tűnő jele: a fokozott izzadás az egyik

Pajzsmirigy-túlműködés jelei izzadás, verejték

Ne vegye félvállról ezeket a jeleket a szakember szerint!

Az egész szervezetre hatással vannak a pajzsmirigy által termelt hormonok: szerepet játszanak egyebek mellett a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, az agyi működésben, befolyásolják a vérnyomást, a gyomor-bél működését, hatással vannak hangulatunkra.

A Basedow-Graves kór háttere

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ismerteti a legfontosabbakat. A pajzsmirigy-túlműködés tünetei között található:

  1. a szapora szívverés,
  2. nehezebb koncentráció,
  3. ingerlékenység,
  4. álmatlanság, illetve
  5. az étkezés melletti fogyás,
  6. csökkent melegtűrés,
  7. fokozott izzadás,
  8. menstruációs zavarok.
  9. Sokszor már egyetlen egy jelből, az előre dülledő szemekből sejtheti az orvos, hogy mi okozhat problémát.

A pajzsmirigy-túlműködés hátterében meghúzódhat a pajzsmirigy gyulladása, a túl sok jód jelenléte a szervezetben, valamint akár egy autoimmun betegség, a Basedow-Graves kór is, amely leginkább a 20 és 40 év közötti nőket érinti, és nagy mértékben felelősek a kialakulásáért a környezeti tényezők, így például a stresszes életmód, a túl nagy lelki megterhelés, illetve fontos tényező a genetikai hajlam is. A kór kialakulásában a TSH receptor ellen stimuláló antitest játszik fontos szerepet, amely a fokozott hormontermelés okozója.

Komplex kivizsgálás és terápia

A fizikális vizsgálatot követi a vérvizsgálat főként a TSH-szint meghatározásával. Amennyiben a TSH koncentráció alacsony, a pajzsmirigy fokozott mennyiségű T4-t és T3-t termel. A laborvizsgálatot – amelynek hangsúlyos része a szabad T4, valamint totál vagy szabad T3 szint mérése – követően nagyon fontos az ultrahang vizsgálat is, amelyből a pajzsmirigy méretére, szerkezetére, vérellátására, esetleges cisztáira, gyulladására lehet következtetni, az izotópvizsgálattal pedig az derül ki, hogy a pajzsmirigynek pontosan milyen típusú túlműködése van.

A kezelés során nélkülözhetetlen az életmód terápia megfelelő étkezéssel és mozgással, ugyanis társulhat a kórhoz akár 1-es típusú cukorbetegség, lisztérzékenység is, valamint a stressz kiküszöbölése is hangsúlyos. Szükség lehet gyógyszeres kezelésre, ennek célja a túlműködés normalizálása, illetve szóba jöhet műtéti vagy izotópos terápia. A pajzsmirigy túlműködés kezelése során lényeges a rendszeres laborvizsgálat, és az egészségi állapot ellenőrzése, amelyet szintén endokrinológus szakorvos végez.

A pajzsmirigybetegségek megelőzése

Figyelni kell a megfelelő jódfogyasztásra: a napi jódszükséglet felnőttkorban 150 µg (terhesség, szoptatás esetén 200 µg). A jód természetes forrása a tengeri halak, valamint a jódozott konyhasó. A megfelelő jódmennyiség biztosítása mellett lényeges a szelén bevitele (50-100 µg/nap) is.

Az egészséges anyagcsere-folyamatok fenntartása érdekében általános érvénnyel kiemelendő a rendszeres testmozgás megelőző szerepe és a testsúly rendezése.

A dohányzás a pajzsmirigybetegségeket is súlyosbíthatja, ezért ajánlott a dohányzás mellőzése. A dohányzásról való leszokáshoz igénybe vehető lehetőségekről érdeklődhet háziorvosánál, aki a megfelelő szakemberhez vagy szervezethez tudja irányítani.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez az a 10 tünet, ami pajzsmirigyzavarra utal

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#hormonzavar

Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához