Ezeket látta már?

Rosszindulatú tumort jelezhet, ha ekkora a pajzsmirigygöb mérete

pajzsmirigygond, pajzsmirigy túlműködés, hormonális zavar

Mikortól számítanak gyanúsnak a göbök? Az endokrinológus elmondja.

Terhesség során igen fontos nagy figyelmet fordítani a pajzsmirigy helyes működésére, az általa termelt hormonok megfelelő szintjére, hiszen mind az alul-mind a túlműködés negatív hatással van a várandósságra és a magzat egészséges fejlődésére.

De vajon kell-e attól tartani terhesség során, ha göbök vannak a pajzsmirigyen? A kérdést dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája válaszolta meg.

Pajzsmirigygöbök: ezek a rizikófaktorok

A pajzsmirigyen lévő csomók, göbök igen gyakoriak, melyek lehetnek szilárd képletek vagy folyadékkal telt ciszták is. A göbök főleg a jódszegény területeken élőknél fordulnak elő a leggyakrabban (Magyarország is jódszegény területnek számít), és többször figyelhető meg nőknél, mint férfiaknál. Az életkor szintén rizikófaktornak számít, ugyanis az évek előrehaladtával nő annak az esélye, hogy egy vagy több göb alakuljon ki a pajzsmirigyen.

A probléma fennállhat önmagában is, ám nem ritka, amikor a szerv hormontermelő zavarával, vagy a pajzsmirigy megnagyobbodásával (göbös strúma) karöltve jelentkezik.

Terhesség és pajzsmirigygöbök

Akár már a terhesség előtt is volt göb a pajzsmirigyén az illetőnek, akár a várandósság során keletkezett, sok nő aggódik miatta. Pedig szerencsére a legtöbb göb nem okoz problémát a várandósság alatt.

A terhesség jelentős változásokat generál a pajzsmirigy működésében és szerkezetében. A pajzsmirigy enyhe megnagyobbodása is megfigyelhető, melynek oka a terhesség alatt több növekedési faktor jelenléte (például több a kalcitonin hormon). Ezek a faktorok a pajzsmirigy göbök növekedését is fokozzák, így a már meglévő csomók a terhesség alatt megnagyobbodhatnak. Sőt, előfordulat, hogy új göbök jelennek meg, melyek pajzsmirigy alul-és túlműködést is kiválthatnak. Fontos, hogy mindkét pajzsmirigy probléma komoly hatással lehet a kismama és babája egészségére, ezért kell tudni, hogy fennáll-e valamilyen pajzsmirigy probléma, hogy kezelésben részesülhessen. Természetesen előfordulhat, hogy a hormontermelés normális marad, ám a göböket akkor is érdemes kivizsgáltatni, hiszen bár ritkán, de előfordulhat, hogy rosszindulatúak.

Érdekesség: kutatók szerint az adott terület jódellátottságától függően a pajzsmirigy térfogata a terhesség alatt 10-40 %-kal is növekedhet.

Fontos a göbök alapos vizsgálata

A pajzsmirigygöbök bár az esetek többségében jóindulatúak, ám fontos tudni, hogy az 1 cm-nél nagyobb vagy hideg göbök akár rosszindulatú daganatot is jelezhetnek.

A differenciáldiagnózis első lépése az ultrahangvizsgálat, mellyel meg lehet vizsgálni a pajzsmirigy szerkezetét, állapotát, a göböket, azok számát, méretét, illetve meg lehet állapítani, ha egy csomó folyadékkal teli, vagy esetleg szilárd. Bár alap olykor izotópos vizsgálatot is végeznek, hogy el lehessen különíteni a hideg és a meleg göböket (hideg göb nagyobb eséllyel rákos), ám a vizsgálat terhesség során ellenjavallt! Amennyiben túl nagy a göb (>1 cm), úgy aspirációs citológia indokolt, mellyel szövetmintát vesznek, így azt alaposan tanulmányozni lehet.

“Az izotóp vizsgálatnál sokkal fontosabb az aspirációs cytológia. Izotóp vizsgálat csak akkor szükséges, ha túlműködés áll fenn, és a TSH receptor ellenes ellenanyag (TRAK) nem magas”- teszi hozzá dr. Békési Gábor PhD.

Mi legyen a pajzsmirigygöbökkel, csomókkal?

"A terhesség során keletezett göbök kezelése több mindentől függ. Fontos tudni, hogy hormontermelési zavarral is együtt járnak-e: ha igen, úgy azt mindenképp kezelni szükséges. Túlműködés esetén pajzsmirigy hormontermelését gátló gyógyszeres kezelés indokolt, míg alulműködés esetén mesterségesen szükséges bevinni a hiányzó hormonokat (tabletta formájában)" - mondja dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Amennyiben a göb nem okoz különösebb problémát, nem jár hormontermelési zavarral, úgy elegendő a nyomonkövetés. Előfordulhat, hogy a szülést követően a göb eltűnik, vagy visszaáll a terhesség előtti méretére. Természetesen, ha a citológiai eredmény nem megnyugtató, úgy műtéti beavatkozás indokolt (lehetőleg a 2-3. trimeszterben).

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pajzsmirigy gyógyszer: így szívódik fel a legjobban

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pajzsmirigy

Forrás: Endokrinkozpont