Ezeket látta már?

Mikor szükséges a panelvizsgálat? Ha pajzsmirigyzavara van, erről jó, ha tud

panelvizsgálat vérvétel pajzsmirigy pajzsmirigyzavar

Az úgynevezett pajzsmirigy panel teljes képet nyújt a pajzsmirigy funkcióról, ráadásul egyetlen vérvételből kapunk információt.

Amikor felmerül a pajzsmirigy betegség gyanúja, többféle diagnosztikai módszer is képbe kerül, hogy kiderüljön, mi áll a tünetek hátterében.

Miért hatékony a panelvizsgálat?

A különböző hormonszintek meghatározásai a tünetek ismeretében jó támpontot jelentenek a megfelelő kezeléshez. Dr. Polyák Annamáriától, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológus, diabetológus szakorvosától tudjuk meg a legfontosabbakat.

Az agyalapi mirigy által elválasztott TSH, a pajzsmirigyet stimuláló hormon serkenti a pajzsmirigy T4 és T3 termelését, ezek túlnyomó többsége a vérben fehérjéhez kötve keringenek, kis százalékuk azonban fehérjéhez nem kötött, biológiailag aktív hormonok. A szabályozás fontos része, hogy a két hormon csökkenti az agy TSH termelését, és így éri el a szervezet stabil, egyenletes hormonszintjét.

A legtöbb esetben már a TSH szint ismeretéből következtetni lehet a pajzsmirigy működésére, vagy annak valamilyen zavarára, ezért általában a pajzsmirigy betegségek kivizsgálásakor először ezt nézik meg. Az agy-pajzsmirigy tengely működésének pontosabb meghatározásához azonban érdemes a TSH mellé elvégezni a pajzsmirigy hormon meghatározásokat, azaz a reflex teszteket (szabad T4, szabad vagy totál T3).

Pajzsmirigy panel esetén mindegyik (TSH, szabad T4 és totál és szabad T3) vizsgálatot egyidejűleg elvégzik, így ez teljes képet nyújt a pajzsmirigy funkcióról, nem kell várni a különböző tesztekre. Amennyiben szükséges, így hamarabb elkezdődhet a megfelelő terápia.

Pajzsmirigy alul vagy túlműködés?

Pajzsmirigy túlműködés (hipertireózis) esetén a pajzsmirigy fokozott mennyiségű T4 és T3 hormont termel, a TSH termelése visszaszorul, alacsony lesz a TSH koncentrációja. Pajzsmirigy alulműködésről (hipotireózis) beszélünk csökkent pajzsmirigy értékek, emelkedett TSH esetén – avat be az értékelés részleteibe a Budai Endokrinközpont orvosa.

A kapott eredmények irányt mutatnak a kezelőorvosnak, hogy további vizsgálatokat kérjen a pajzsmirigy betegségek okainak még pontosabb kivizsgálására, a leghatékonyabb terápia érdekében.

A pajzsmirigy nem laboratóriumi vizsgálatai

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat: akkor szükséges, ha a beteg laboreredményeiben eltérés mutatkozik, vagy csomó tapintható ki a pajzsmirigyében. A szakorvos rutinszerűen kérhet pajzsmirigy ultrahangot, melyen a különböző betegségek által okozott strukturális eltérések ábrázolódhatnak, és segíthetnek a helyes diagnózis felállításában.

Nyaki röntgen, CT: bizonyos pajzsmirigybetegségek, például strúma (golyva) esetén szükség lehet más képalkotó eljárásra is, annak megítélésében, hogy az elváltozás pontosan hol helyezkedik el, és hogyan viszonyul a környező szövetekhez, szervekhez.

Pajzsmirigy-szcintigráfia: bizonyos esetekben ennek elvégzésére is szükség lehet. A vizsgálat során kis mennyiségű Tc-99m radioaktív anyagot adnak be injekcióban vagy szájon át a betegnek. Ez az anyag a jódhoz hasonlóan viselkedik a szervezetben, a pajzsmirigy sejtjei felveszik azt, és a gyenge radioaktivitás egy gammakamerával rögzíthető, így láthatóvá válik az anyag szerven belüli eloszlása, az anyagcsere ritmusa, ami alapján megítélhető a pajzsmirigy működése. A vizsgálatot megelőzően megengedett az étel- és italfogyasztás.

Vékonytű aspirációs citológiai vizsgálat: a pajzsmirigy elváltozásainak szövettani vizsgálatához a pajzsmirigy-göb biopsziára, úgynevezett vékonytű aspirációs citológiai vizsgálatára van szükség. A járóbeteg szakrendelőben végzett beavatkozás minimális fájdalommal jár, és mindössze néhány percet vesz igénybe. A vizsgálat során a szakorvos ultrahang segítségével meghatározza a göb helyét, majd egy vékony tűvel mintát vesz a megjelölt helyen.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pajzsmirigybetegség vagy gégegyulladás? Mindkettőt rekedtség jelzi

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pajzsmirigy

Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához