Ezeket látta már?

A cunami után több az agyvérzéses beteg Japánban?

2013.01.23. Módosítva: 2015.11.04.

Az agyvérzést kapó betegek száma hirtelen megugrott Japán északi részében a két évvel ezelőtt pusztító szökőár utáni hetekben - derült ki egy most közzétett tanulmányból.

A kutatók a Keszennumai Városi Kórházban található kórlapokat elemezték, és megállapították, hogy a természeti csapást megelőző nyolc hétben csupán egy pácienst szállítottak be agyvérzéssel az intézménybe, az utána következő két hónapban azonban tizenhármat.

A cunami után több az agyvérzéses beteg Japánban?

"Úgy véljük tehát, hogy a stresszel járó életveszélyes helyzetek fokozhatják az agyvérzések bekövetkezését" - húzta alá Sihabara Icsijó idegsebész, a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette azonban, hogy a klinikai adatok ellenére a stresszt nem lehet általános érvényű kockázati tényezőnek tekinteni az agyvérzés kialakulásánál, már csak azért sem, mert a tizenhárom páciens közül nem egynek már voltak neurológiai problémái a katasztrófa előtt is.

A szökőár annak a Richter-skála szerinti kilences erősségű földrengésnek a nyomában zúdult a szigetország északi részére, amely Japán keleti partvidékén, a Tóhoku régióbeli Szendai várostól nem messze következett be 2011. március 11-én. A természeti csapás több ezer áldozatot követelt.

A kutatócsoport, amely elemzését az Epilepsia című folyóiratban tette közzé, a 2011-es adatokat összevetette a megelőző három év bejegyzéseivel. A kórlapok azt mutatták, hogy 2008 január 14-e és május 15-e között összesen 11, 2009-ben 7, 2010-ben pedig csupán 4 beteg került a keszennumai kórházba agyvérzés miatt.

Forrás: MTI