Ezeket látta már?

Diszlexia - és művészi készségek!

Pszichológusok szerint Leonardo da Vinci és Picasso tehetségének titka a diszlexiájuk volt...

Jelenleg tizenkét gyerekből egy olvasási nehézségekkel küzd. Úgy tűnik azonban, hogy ez a rendellenesség segíthette hozzá a két művészt ahhoz a pluszhoz, amely megkülönbözteti az egyszerű festőt a zsenitől.

Diszlexia - és művészi készségek!

A Middlesex Egyetem pszichológusai 41 embert térlátási képességének vizsgálatával próbálták megfejteni minden idők legnagyobb tehetségeinek titkát. Noha a háromdimenziós észlelésre általában a térképolvasás vagy a parkolás kapcsán szoktunk gondolni, minősége valójában az alkotás terén is fontos szempont.

A kísérleti alanyok fele diszlexiával küszködött. Ők sokkal jobban teljesítettek bizonyos feladatokat – például nagyobb arányban tudták megmondani, merre áll az angol királynő feje a bélyegen, és ügyesebben építettek újra emlékezetből különböző művészeti alkotásokat színes téglák segítségével. Egy adott, a számítógép képernyőjén látható virtuális városban is könnyebben adtak útbaigazítást.

"A diszlexiás emberek, ha problémájuk van, nem beszélik ki, inkább munkába temetik. Ez segíti sokukat a kreatív alkotáshoz.2 – nyilatkozta Dr. Nicola Brunswic, a kutatás egyik munkatársa a Daily Mail című lapnak.

Da Vinci, Roden, Picasso, Andy Warhol – csak néhány név azon művészek sorából, akik feltehetőleg vagy bizonyítottan diszlexiások voltak. Da Vinci ezen felül figyelemzavaros hiperaktivitásban (ADHD) is szenvedhetett, erre utal, hogy a jegyzeteit fordítva, jobbról balra írta. Picassóról is köztudott, hogy gondjai voltak az olvasással, és sok kudarc érte az iskolában.

A kutatás eredménye részletesen a Learning and Individual Differences című folyóiratban olvasható.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához