Ezeket látta már?

Csokoládéval a stroke ellen?

2010.05.11. Módosítva: 2016.05.16.

A Johns Hopkins Egyetem kutatói felfedezték, hogy a keserű csokoládé egyik vegyülete védelmet nyújthat a stroke (agyi keringési zavar) következtében fellépő agykárosodástól.

Az epikatechin egy antioxidáns, ami a fekete csokoládéban különösen nagy mennyiségben található meg. A kutatás során a kísérleti egereket kis adag epikatechinnel etettek meg, majd 90 perc elteltével mesterségesen idéztek elő stroke-ot az állatoknál. Arra a felismerésre jutottak, hogy azok az egerek, amelyek szervezetébe előzőleg epikatechint juttattak, sokkal kisebb mértékű agykárosodást szenvedtek, mint azok, akik nem kaptak a vegyületből.

Míg a legtöbb stroke elleni kezelés csak a roham kezdetétől számított 2-3 órán belül adható eredményesen, addig az epikatechin még 3 és fél órával a stroke után is korlátozta az egerek idegsejtjeinek károsodását. 6 órával a roham után, viszont már ez sem nyújtott védelmet.

A tanulmány szerzője, Dr. Sylvain Doré, a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem aneszteziológus docense szerint az epikatechin két olyan enzimet aktivál, ami köztudottan megvédi az agyban található idegsejteket a károsodástól. A tanulmány a "Cerebral Blood Flow and Metabolism" című online folyóirat oldalain olvasható. Doré reményei szerint a kutatás eredményei a jövőben olyan betegségek esetében is hasznosíthatóak lesznek, mint például az Alzheimer-kór vagy az időskori érelmeszesedés.

Egyelőre nem tisztázott, hogy mennyi étcsokoládét kell elfogyasztanunk, ahhoz, hogy élvezzük jótékony hatását, mivel klinikai teszteket még nem végeztek ezzel kapcsolatban. A tanulmány senkit ne bátorítson fel a csokoládé habzsolására, mivel zsír- és kalóriatartalma nagyon magas. Ezért csak egészséges és kiegyensúlyozott étrend részeként együnk az édességből.

A tudósok az epikatechin jótékony hatásaira a Kuna indiánok tanulmányozása során figyeltek fel, akik a panamai szigetvilág egyik legtávolabbi szigetén élnek. A szigetlakók körében nagyon alacsony a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A kutatók a genetikai vizsgálatok során semmi magyarázatot nem találtak erre, de észrevették, hogy akik elköltöztek a szigetről, azoknak megszűnt a védettségük a szívbetegségekkel szemben. Rájöttek, hogy a válasz a környezetben keresendő. Az indiánok naponta nagy mennyiségű keserű, szirupszerű kakaóitalt fogyasztanak. Ennek az italnak nagyon magas az epikatechin tartalma.

"Az epikatechin nem közvetlenül védi meg az agysejteket a károsodástól, hanem azt sugalmazza, hogy védjék meg magukat"- mondja Doré – "Epikatechinre azért van szükség, hogy 'beindítsa' azokat az enzimeket, amelyek egyébként is jelen vannak a sejtekben. Az epikatechinből már egy kis mennyiség is hatásos lehet."

"A csokoládék különféle eljárásokkal készülnek. Mivel az epikatechin nagyon érzékeny a hő- és fényhatásokra, ezért a csokoládé-készítés során nagyon kell vigyázni arra, hogy ne pusztuljon el. Ezért mondjuk, hogy nem minden étcsokoládé hatásos a stroke ellen"- figyelmeztet Doré.

(kommentárunk: néhány szó a katechinekről. A katechinek a flavonoidok csoportjába tartoznak, ún. polifenol típusú antioxidánsok. A név az Acacia catechu növényből származik, abban találták meg először. A kakaóbabban, kóladióban nagyobb mennyiségben található meg. Orvosi alkalmazhatóságát egereken tesztelték: az epikatechinnel előkezelt egerek a "mesterséges" stroke-tól kevesebb agyi károsodást szenvedtek. Az látható, hogy a humán stroke után van egy ún. "terápiás ablak", tehát 2-3 órán belül orvosi szakellátás szükséges. A 3 órán belül adott epikatechin javíthat az állapoton - természetesen a kötelezően adandó sürgősségi gyógyszeres ellátás mellett. A szerk: Dr. Székely G.)

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához