Ezeket látta már?

Még egyszer a stroke-ról: indul a "2010 - A nagy kontroll" c. program

Stroke: nemcsak az idősek betegsége! Nyáron veszi kezdetét A Magyar Hypertonia Társaság által indított „2010 A nagy Kontroll” elnevezésű kampányprogram. Célja a magasvérnyomás-betegség kezelésén keresztül a stroke kockázatának csökkentése, és az orvosok mindennapi gyógyító munkájának segítése.

A Magyar Hypertonia Társaság arra biztatja a háziorvosokat, hogy a már kezelt hipertóniás betegek mellett térképezzék föl, és hívják be "2010 A nagy Kontroll" vizsgálatra azokat a pácienseket, akik bár felismert ben szenvednek, de valamilyen oknál fogva nem folytatták az előirányzott terápiát, vagy esetlegesen nem is tudnak arról, hogy veszélyeztetettek, netán a magasvérnyomás-betegség kezdeti stádiumában vannak. A magas vérnyomás ugyanis minden esetben a legnagyobb rizikótényezője a -nak, más néven a szélütésnek. Kialakulása azonban csökkenthető és megelőzhető: mindössze 2 Hgmm vérnyomáscsökkentés már 10 százalékkal mérsékli a stroke kialakulásának kockázatát.

Tünetek nélkül érkezik a stroke, és súlyos következményekkel is járhat: 10 szélütésen átesett beteg közül 9 soha nem lesz képes többet úgy élni, mint az agyi érkatasztrófa előtt – derül ki a Tudatos Törődés program közleményéből. Igaz ugyan, hogy az életkor előrehaladtával megnő a stroke kialakulásának kockázata, de a közhiedelemmel ellentétben nem csak az idősek betegsége, hanem bármely korosztályban kialakulhat. Kockázatát pedig az érfalak károsodása, és az emiatt kialakuló más szív- és érrendszeri szövődmények növelik. Lényege pedig mindig azonos: az agy vérellátása zavart szenved, ezért az érintett terület idegsejtjei nem jutnak megfelelő mennyiségű oxigénhez és tápanyaghoz, emiatt károsodnak vagy elhalnak, és ezért maradandó károsodás jelentkezik a központi idegrendszer működésében.

Épp ezért a baj megelőzését csak a folyamatos, megszakítás nélküli kezelés biztosítja. Nyári időszakban azonban gyakran megváltozik az emberek életmódja, így sokszor háttérbe szorul a diéta, és az egészséges életmód megtartása. Ennek okán szervezi a Magyar Hypertonia Társaság a veszélyeztetett betegek megtalálását és kontrollvizsgálatát a nyári szünet idejére, ugyanis "a stroke nem utazik nyári szabadságra". A kampányban részt vevő háziorvosok pedig levélben keresik majd meg a legveszélyeztetettebb korosztályba tartozó – 35-60 éves – potenciálisan érintett pácienseiket, és külön időpontokat ajánlanak föl a célzott állapotfelméréshez és vizsgálatokhoz.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához