Meghallgatlak: vonalat indítottak autista és ADHD-s gyerekeknek és szüleinek

#együttmegoldjuk #nőiegészségéve #autizmus #koronavírus
2020.04.02.

A Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntö programjának keretein belül indult telefonos szolgáltatás március 23-a óta él. A cél, hogy segítsék az autizmussal vagy ADHD-vel élő gyermekeket és szüleiket a koronavírus miatt kialakult különleges helyzetben.

Ők érzékenyebbek

A jelenlegi helyzetben a megszokott életritmusunk felborult, és ez az átlagembereknek is komoly szorongást okozhat. Az autizmussal élők sokkal érzékenyebbek a hirtelen változásokra, számukra még fontosabb a napi rutin tervezhetősége, állandósága. Ők azok, akiknek a legnagyobb nehézséget jelentheti a koronavírus miatt kialakult járványhelyzet, és ezzel együtt az otthoni bezártság.

A szülőket ez kihívás elé állítja: hogyan dolgozzon otthonról a szülő, ha az autizmussal élő gyermeke sírással, alvási problémákkal reagál a bizonytalanságra? Vagy az a szülő, akinek a figyelemzavaros hiperaktivitással küzdő gyereke épp a szekrényre próbál felmászni? Hogyan segíthetnének a gyermeküknek, hogy jobban érezzék magukat? A szülők a sok stressztől fáradtak, kimerültek, úgy érezhetik, hogy őket senki sem hallgatja meg, hogy nincs megoldás a problémákra.

Szakemberek segítenek a krízishelyzetek megoldásában

A Léleköntők pontosan az ilyen szülőknek és gyerekeknek szeretnének segíteni, ezért indították el a “Meghallgatlak” szolgálatot. Telefonon reggel fél 8-tól este 8-ig elérhetőek, a vonal végén egy csapatnyi gyógypedagógus, mentálhigiénés szakember és pszichológus várja az autista vagy ADHD-s gyermeket nevelő szülők kérdéseit. A telefonálókat továbbkísérik igény szerint, és e-mailes kapcsolattartásban, egyéni megoldások keresésével és szakemberek ajánlásával segítik őket a krízishelyzetek megoldásában.

Beszélne telefonon egy orvossal? Kattintson IDE!

A telefonos segélyvonalon túl önkéntesek bevonásával, intenzív fejlesztő program kialakításával, és a szülők képzésével is segítenek, hogy a családok biztonságos, megnyugtató környezetet teremthessenek az autizmussal vagy ADHD-val élő gyermekek számára.

Forrás: Nem Adom Fel Alapítvány

Forrás: EgészségKalauz