Ezeket látta már?

Stroke: inkább gyógyszer, mint beültetett stent

2011.09.10. Módosítva: 2015.11.04.

Az újabb szélütés megelőzésében hatékonyabb a gyógyszer, mint a stent! Szélütést követően az artériát kinyitó eszköz (stent) beültetése az agyba egy újabb érkatasztrófa megelőzése érdekében több hátránnyal jár, mint a nagy kockázatú páciens gyógyszeres kezelése - állapították meg amerikai kutatók.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi lapban közzétett tanulmány szerint az agyi stentet kapott páciensek közül kétszer nagyobb arányban haltak meg a műtétet követő egy hónapon belül, mint azok közül, akik csak gyógyszeres kezelésben részesültek.

Stroke: inkább gyógyszer, mint beültetett stent

Az adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban évente előforduló 795 ezer szélütésből 50 ezret okoz az artériák elzáródása. Ezekben az esetekben alkalmazható egy újabb érelzáródás megelőzésére a koponyán belüli stent beültetése.

A most ismertetett tanulmányba ötven orvosi központban 451 pácienst vontak be, akiknek a megelőző időszakban szélütése volt. A páciensek mintegy felének ültettek be agyi stentet, a többiek csak véralvadást gátló szereket kaptak. A követés közel egy éve alatt a stentet kapott páciensek 20,5 százaléka, míg a gyógyszeresen kezelt páciensek 11,5 százaléka kapott újabb szélütést vagy halt meg.

Forrás: MTI