Ezeket látta már?

Szorongás és stressz ellen ezeket a gyógynövényeket, vitaminokat vesse be!

d-vitamin, vitamin

Akinek sok a stressz az életében, az ellazuláshoz segítségre lehet szüksége. Ezek a gyógynövények csillapíthatják a szorongást.

Ha már valaki számára a pirulák bevétele jelenti a megnyugtató megoldást, akkor érdemes első lépésben a szintetikus szorongásoldó és nyugtató hatóanyagok helyett természetes eredetű készítményekhez nyúlnia.

A tartós stressz fóbiákat, depressziót okozhat

Több gyógynövény kivonatai, egyes vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a stressz elviselhetőbb legyen, a szorongás csökkenjen, az alvásminőség javuljon.

A stressz az élet szerves része, amivel vagy megküzdünk, vagy menekülünk előle. A baj akkor van, ha a stressz huzamosabb ideig fennáll, nem tudunk vele megküzdeni, és az nyomasztóvá válik. A következmény általában szorongás, ami pánikrohamok, kényszeres cselekvések vagy fóbiák képében ölt testet, többen pedig depresszióba zuhanhatnak.

Annak ellenére, hogy tudományosan bizonyított, hogy a mentális zavarokra a megoldást a pszichoterápia és/vagy a gyógyszeres kezelés szakszerű ötvözete nyújthatja, sokan nem fordulnak orvoshoz vagy pszichológushoz.

Az egyik lehető legrosszabb, ha valaki a fokozott stressznek való kitettség miatt - saját elgondolás alapján - elkezdi szedni azokat a szorongásoldó vagy antidepresszáns gyógyszereket, amelyeket valamelyik családtagja, szomszédja vagy barátja korábban már - orvosi utasításra - szedett. Szem előtt tartandó, hogy a vényköteles gyógyszerek rendszeres, orvosi kontroll nélkül való szedése igencsak kockázatos. A mellékhatások mellett a hozzászokás és a függőség kialakulása is reális veszély.

Stresszoldás természetesen

Általános jelenség, hogy a pszichés problémákat, vagyis a feszült idegállapotot, a szorongást és a következményes alvászavarokat „vegyszerekkel”, vagyis alkohollal, illegális drogokkal vagy komoly függőségi potenciállal bíró (vényköteles) gyógyszerekkel próbáljuk meg rendezni. Ezek helyett hívjuk segítségül a gyógynövényeket.

Több aminosav, vitamin, ásványi anyag, olaj és gyógynövény ismert, amik állatkísérletekkel és/vagy klinikai vizsgálatokkal igazolt módon hozzájárulhatnak az idegfeszültség oldásához, a szorongás enyhítéséhez. Most bemutatunk néhány gyakrabban alkalmazott, klinikai vizsgálatokban is tanulmányozott „természetes” szorongásoldót, hangulatjavítót.

Az aminosavak közül a glutaminsav, az L-triptofán, az L-tirozin, az L-fenilalanin és a teanin járulhat hozzá a stressz elviselhetőbbé alakításához. Ezek ugyanis azok az aminosavak, amikből a jó közérzetet is biztosító ingerületátvivő anyagok (pl. szerotonin) keletkeznek a szervezetben.

Stressz ellen: vitaminok, ásványi anyagok is segítenek

Lényeges, hogy a vitaminokkal való ellátottság is megfelelő legyen. Noha a C-, E- és D-vitaminok szedése önmagában nem garancia a stresszmentes életre, az említett vitaminokkal való megfelelő ellátottság hozzásegíthet ahhoz, hogy a stresszel való megküzdés kevésbé tépázza meg a szervezetet, vagyis kevésbé legyen a különféle fertőzéseknek vagy hajhullásnak kitett egy stresszes személy.

Az ásványi anyagok közül a stresszel szembeni védelemben egyedülálló szerepet tölt be a magnézium. Sajnos a modern világban jellemző a magnéziumhiány, ami ahhoz is vezethet, hogy a stresszel való megküzdés nehezebb, a stressz ördögi köréből való kiszakadás szinte lehetetlen. Több vizsgálat eredménye utal arra, hogy – különösen nagyfokú stressz esetén – a magnézium B6-vitaminnal kombináltan történő bevitele előnyös.

A zsírsavak közül e tekintetben is jótékonyak az Omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak, amik halfogyasztás vagy jól megválasztott étrend-kiegészítők fogyasztása révén juthatnak a szervezetbe.

Nem szabad megfeledkezni az évszázadok óta ismert gyógynövényekről és kivonataikról. A depresszió esetén az orbáncfű, szorongás és alvászavarok esetén pedig a macskagyökér, a komló, a levendula, a kamilla, a golgotavirág, illetve az egzotikus álombogyó készítményei vethetők be sikerrel.

Olvasson tovább! Ezek a legjobb gyógynövények stressz ellen Szabó Gyuri bácsi szerint

Nagy hiba lebecsülni a gyógynövények erejét! Olyannyira , hogy például a levendula illóolaját tartalmazó patikaszer külföldön már gyógyszerként forgalomban van (hazánkban még nem). Számos klinikai vizsgálat tanúskodik arról, hogy a levendulaolajos pirula hatása felér a szintetikus szorongásoldók hatásával, miközben a levendula mellékhatásai szinte elhanyagolhatók, és a növényi illóolaj alkalmazása esetén nem áll fenn sem a hozzászokás, sem pedig a függőség problémája.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egész éjjel aludt, de fáradtan ébredt? Ez az oka

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szorongás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához