Ezeket látta már?

Több figyelmet az epilepsziának!

A milliókat érintő súlyos neurológiai zavar, az epilepszia nem kap elegendő figyelmet és kutatási támogatást, állítja egy tanulmány, mely a Neurology című folyóiratban jelenik meg 2011. januárjában.

"Szinte semmilyen megfigyelés nem áll rendelkezésre az epilepsziáról, sem az újonnan diagnosztizált eseteket nem gyűjtik az Egyesült Államokban." – mondta Edwin Trevathan, a St. Louis Egyetem Közegészségügyi Főiskolai karának dékánja, a Neurology című folyóirat szerkesztői biztosságának tagja. "Emiatt nincsenek megfelelő adataink az egészségügyi vezetőink tájékoztatására. A legjobb kutatóink pedig 30-50 éves adatokkal dolgoznak."

Több figyelmet az epilepsziának!

Trevathan rámutatott arra, hogy milyen kevés támogatás érkezik a Kongresszustól a Betegségmegelőzési és Kezelési Központhoz. A pénzt általában figyelemfelkeltő kampányokra költik a létfontosságú közegészségügyi infrastruktúra helyett. A CDC-nél is más prioritások kapják a szűkre szabott, opcionális juttatásokat.

"Az epilepszia hatással van a közegészségügyre. Nagyon nagy szükség lenne a betegség trendjének megfigyelésére, hogy a kezelés fejlődését nyomon lehessen követni, az ezzel kapcsolatos problémákat beazonosítani, és hogy rendelkezésre álljon egy naprakész adatbázis a kutatásokhoz." – mondta Trevathan.

Egy hasonló tanulmányban a kutatók célja az volt, hogy felfedezzék az epilepszia kialakulásának kockázati tényezőit. 412 rochesteri epilepsziás beteg 1960 és 1979 között felvett adatait elemezték. Kiderült, hogy 26 emberből legalább 1 epilepsziás lesz. A kockázat magasabb az idősebbeknél. 50-80 év között 3 százalék az esély, míg 50 éves kor alatt 1,6.

"Az eredményeink felhívják a figyelmet arra, hogy több kutatásra van szükség, különösen azért, mivel az amerikai társadalom egyre öregszik. Hasznos információkkal szolgálna az egészségügyi szolgáltatások szervezői számára." – mondta el a tanulmány szerzője, Dale C. Hesdorffer, a Kolumbia Egyetem Sergievsky Központjának klinikai epidemiológus adjunktusa.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához