Ezeket látta már?

Ugorhat a jogsi, ha erősen horkol

alvas_vezetes_kozben

A közúti balesetek háttérben egyre többször az alvás alatti légzéskimaradás miatti elvás áll. Erre már a jogosítvány megújításánál is figyelniük kell az orvosoknak.

Az elmúlt egy évben három buszbaleset hátterében a buszvezető nem diagnosztizált OSAS (Obstructive Sleep Apnea Syndrome) vagyis az apnoé, az alvás alatti légzéskimaradás megbetegedése állt. Ez az állapot leginkább az erősen horkoló embereknél jelentkezik (lásd alább).

Vezetés közbeni elalvás szempontjából kiemelten veszélyeztetettekmég a serdülőkorú–fiatal felnőtt gépjárművezetők (életviteli szokások, krónikus alvásmegvonás), a különböző alvászavarokban szenvedők (elsősorban alvásfüggő légzészavar, krónikus inszomnia, narkolepszia), továbbá a hivatásos gépjárművezetők.

Az apnoé okozta fokozott nappali aluszékonyság 8-10-szeresére növeli a munkahelyi, otthoni és közúti balesetek gyakoriságát  Az apnoé okozta fokozott nappali aluszékonyság 8-10-szeresére növeli a munkahelyi, otthoni és közúti balesetek gyakoriságát  Forrás: EgészségKalauz

Mi az az OSAS?

A közelmúltban 18–70 éves amerikai gépjárművezetők – 110 fő – súlyos következményekkel járó elalvásos balesetét dolgozták fel, és 31%-uknál találtakOSAS-t a baleset hátterében. Az elalvásos balesetek 30–35%-ának hátterében az OSAS volt igazolható, mely az USA-ban mintegy kb. 50 milliárd dollár teljes gazdasági kárt okozott.A vizsgálatok szerint a kezeletlen, közepes vagy súlyos fokú alvási apnoe szindrómában szenvedő betegek pszichomotoros teljesítménye rosszabb, mint akik véralkoholszintje 0,6 ezrelék.

Az obstruktív alvási apnoe szindróma (OSAS) a leggyakoribb alvás alatti légzészavar, kiemelt fontosságú kórkép az alvászavarok körében. Az össznépességben gyakorisága 2-4%, és legfontosabb jellemzője a felső légutak alvás alatti, ismétlődő, részleges vagy teljes elzáródása, amely a szervezet oxigéndeszaturációját (oxigénellátottságának romlását) okozza, és felületes alváshoz (mikroébredésekhez) vezethet, mely következményes nappali álmosságot, fáradtságot okoz. Az OSAS gyermekkorban is előfordulhat, leggyakrabban 2-5 éves korban.

Műtéti megoldások a horkolás kezelésére, kattintson!Az OSAS tünetei

Az OSAS fő klinikai tünetei: súlyoslégzésszüneteket követő horkolás-horkantás (egy éjszaka során akár több százszor is), gyakori éjszakai felébredés, forgolódás, nyugtalan alvás, gyakori éjszakai vizelés, és következményes reggeli gyengeség, esetenként fejfájás, nappali aluszékonyság, a koncentráció, a nemi vágy és a memória zavara.

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a kórkép a balesetveszély mellett számos súlyos kardiovaszkuláris betegség /terápiarezisztens hipertónia (azaz nehezen beállítható magasvérnyomás betegség) szívinfarktus, stroke/ önálló rizikófaktorának tekinthető. Depresszió, szorongás, diabetes, refluxbetegség, memóriazavar és egyéb betegségek esetén is gondolnunk kell az OSAS-ra.

Ugrik a jogsi, ha valaki horkol?

Az obstruktív alvási apnoe (OSAS) felismerésében fontos szerepe van a családorvosnak, és ezt a szerepet tovább erősíti a 16/2015. (III. 30.) EMMI rendelet, mely a jogosítvány megújításához szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat részévé tette az alvás közbeni légzészavar kiszűrését 2015. áprilisától. Azon kérelmezőket, akiknél fiziológiai jellemzőik alapján felmerül a mérsékelt vagy súlyos OSAS gyanúja, alvászavar-szűrővizsgálatra kell beutalni.

A mérsékelt vagy súlyos obstruktív alvási apnoe szindrómával diagnosztizált pácienseknél pedig alvásdiagnosztikai központban kiállított szomnológus-szakorvosi vélemény szükséges arról, hogy az állapotuk megfelelő ellenőrzés alatt áll-e, és a kezelés során kapott utasításokat betartják-e.

Az egyes alkalmassági csoportba tartozó alvási apnoéban szenvedő pácienseknek háromévente, a hivatásos jogosítvánnyal rendelkezőknek pedig évente alvásdiagnosztikai központban végzett orvosi felülvizsgálaton kell részt venniük, amelynek célja annak megállapítása, hogy a beteg betartja-e a kezelés során kapott utasításokat, szükséges-e a kezelés folytatása.

Tavaszi fáradtsággal küzd? Ide kattintva találja az okokat és tippeket!

A hazai orvosi rendelők többmint fele nem végez spontán OSAS-szűrést

A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékén egy publikálás alatt álló vizsgálatban, 116 családorvos körében történt vizsgálat az orvosok alvási apnoéval kapcsolatos ismereteiről, arról, hogy elvégzik-e az OSAS-szűrést a gépjárművezetői alkalmassági vizsgálat során.

A jogszabály ellenére, a praxisok 15%-ában egyáltalán nem szűrik, 46%-ukban csak rizikófaktor megléte esetén szűrik az OSAS-t gépjárművezetői engedélyhez szükséges orvosi vizsgálat során. Csak a praxisok 39%-ában dolgozó családorvosnál része rutinszerűen az OSAS-szűrés a szakértői tevékenységnek.

Az apnoé okozta fokozott nappali aluszékonyság 8-10-szeresére növeli a munkahelyi, otthoni és közúti balesetek gyakoriságát  Az apnoé okozta fokozott nappali aluszékonyság 8-10-szeresére növeli a munkahelyi, otthoni és közúti balesetek gyakoriságát  Forrás: EgészségKalauz

A magyarországi családorvosi praxisokban nincs rutinszerű OSAS-szűrés

A családorvosok legtöbbször az időhiányt, a felismerés nehézségét, az OSAS szűréséhez használható szakmai anyag hiányát említették a szűrés elmaradásának okaként.

A 2017. februárjábanmegjelent " Obstruktív alvási apnoe szindróma a háziorvosi gyakorlatban" című könyv ezt a hiányt pótolja.

A könyvben a családorvosok információkat kapnak a betegségről, a tünetekről, az OSAS szövődményeiről. A könyv második részében hasznos tanácsot kapnak azzal kapcsolatban, hogyan kell szűrni az OSAS-t a gépjárművezetők egészségügyi alkalmassági vizsgálata során, hol találhatók az alvásambulanciák, ahová a középsúlyos/súlyos betegeket küldeniük kell a szomnográfiás vizsgálat elvégzésére, a terápia beállítására.

A könyv szerzői között minden olyan társszakma képviselője szerepel, aki találkozhat obstruktív alvási apnoe szindrómás beteggel: családorvos, belgyógyógyász, belgyógyász-hipertonológus,- endokrinológus, pulmonológus, neurológus, szomnológus és gyermekorvos egyaránt.

Hogyan javítja az alvómaszk az alvást?Nézze meg videónkat!

Forrás:sajtóközlemény

Forrás: EgészségKalauz