Ezeket látta már?

Vérnyomás, magas vérnyomás (hipertonia)

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Magas vérnyomásnak a folyamatosan fennálló 140/90 Hgmm (higanymilliméter) feletti vérnyomásértékeket nevezik. A magas vérnyomás családi halmozódást mutathat, és gyakrabban fordul elő idős embereknél. Egy részük nem gyógyítható, de egészséges életmóddal és gyógyszereléssel kontroll alatt tartható.

A magas vérnyomás (hipertonia) tünetei

Általában nincsenek, amíg komplikációk nem jelentkeznek.

A magas vérnyomás (hipertonia) esetleges komplikációi

Agyi infarktus (elterjedten használt angol nevén stroke, melyet az agyi artériák repedése/eltömődése vált ki, és gyakran a test egyik oldalának bénulásával jár).Szívelégtelenség.Vesekárosodás.

A magas vérnyomás (hipertonia) kiváltó okai

Az esetek 90%-ában az ok(ok) ismeretlen(ek).Az esetek 10%-ában okként súlyos szív/vesebetegség, cukorbetegség vagy a mellékvese ritkán előforduló daganata szerepel (a mellékvese velő része termeli az adrenalin hormont).(A vér nagy sótartalma súlyosbítja a fennálló magas vérnyomást, de okként nem jön számításba.)

Mit tehet Ön magas vérnyomás (hipertonia) esetén

Ne dohányozzon/igyon alkoholos italokat!Tartson alacsony só- és zsírtartalmú diétát!Mozogjon rendszeresen! (A testgyakorlás enyhíti a stresszt és segít a testsúly lefaragásában. A működő izmok felhasználják a vér zsírtartalmát és a szív is edzett állapotba kerül.)Pihenjen, ha feszült/fáradt, végezzen izomlazító gyakorlatokat!Ha az orvos gyógyszert írt fel Önnek, pontosan kövesse a kapott tanácsokat/előírásokat!. (Ne hagyja abba magától a gyógyszerek szedését!)Rendszeresen látogassa orvosát a vérnyomásértékek ellenőrzése végett, mert a jól kontrollált vérnyomás megelőzi a komplikációk kifejlődését!

Mit tehet az orvos magas vérnyomás (hipertonia) esetén

Vérnyomáscsökkentő gyógyszereket ír fel.Figyelemmel kíséri, hogy megjelenik-e valamely komplikáció, és ha igen, akkor kezelésben részesíti Önt.

A magas vérnyomás (hipertonia) megelőzése

30 éves életkor után évenként ellenőriztesse vérnyomását, különösen akkor, ha családjában már volt/van magas vérnyomásban szenvedő rokon/közelebbi családtag!Kerülje a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást, és a magas só/zsírtartalmú étrendet!Ha túlsúlyos, csökkentse testsúlyát!Végezzen aerobic testgyakorlatokat (úszás, kerékpározás, futás/gyors ütemű gyaloglás, aerobic tánc, élénk mozgással járó sportok) hetente legalább háromszor 15-60 percig minden egyes alkalommal, amíg mélyen nem lélegzik, de légszomj nélkül!- Tanulja meg kezelni a stresszt!

Forrás: EgészségKalauz