Ezeket látta már?

Zavarba jövünk... de miért?!

2011.04.29. Módosítva: 2015.11.04.

A San Franciscó-i és a berkley-i Kalifornia Egyetem kutatói egy kísérlet során arra keresték a választ, vajon az agy mely része felelős azért, ha zavarba jövünk, vagy ha kínosan érezzük magunkat egy szituációban.

A kísérleti alanyokat – szám szerint hetvenkilencet - egy karaoke-játék segítségével hozták kellemetlen helyzetbe, mely során a Temptations 1964-es slágerét, a "My Girl" című számot énekeltették el velük. A kísérleti alanyok többségének volt valamilyen neurodegeneratív betegsége, ami segített a tudósoknak abban, hogy a jobb agyféltekéjükben azonosíthassanak egy ki agyterületet, az úgynevezett elülső cinguláris kérget (gyrus cinguli). Hogy milyen mértékben jöttek zavarba az alanyok saját maguk énekhangját hallva, attól függött, mennyire volt sértetlen agyuknak ez a része.

Zavarba jövünk... de miért?!

"Az egészséges emberek a szokásos zavartságérzést mutatták" – számolt be róla Virginia Sturm, az UCSF munkatársa. Felment a vérnyomásuk, gyorsult a szívverésük, megváltozott a légzésük. Azonban azok, akiknek valamilyen sérülése volt agya temporális és a frontális lebenyében, sokkal közömbösebben reagáltak. "Minél károsodottabb volt ez a terület, annál kevésbé voltak zavarban az emberek" – magyarázta Sturm.

Ha megismerjük, az agy mely része felelős a "zavarba jövetel képességének" elvesztéséért: könnyebben és korábban diagnosztizálhatjuk a különféle neurológiai betegségeket.

Továbbá ez segíthet a családtagoknak és gondozóknak is abban, hogy jobban megértsék, mi zajlik le a betegben, és miért viselkedik máshogy bizonyos helyzetekben, mint azt várnánk tőle.

Forrás: Medipress