Ezeket látta már?

Új hírek Alzheimert illetően...

Az Alzheimer-kór diagnózisának új irányelvei a betegség több szakaszát állapítják meg. Az Egyesült Államokban 27 év után először bocsátottak ki új irányelveket az Alzheimer-kór diagnózisára.

A frissített irányelvek szerint a memóriavesztés nem feltétlenül az elsődleges nyom a betegség korai szakaszaiban, és az eddigi egy helyett három fázist javasol a diagnózisra a dokumentum, amelyet nemrégen hozott nyilvánosságra az öregedéssel foglalkozó országos amerikai intézet (NIA).

Új hírek Alzheimert illetően...

Az első a preklinikai fázis, amelyben a páciens még nem vagy alig tapasztal tüneteket, ám az idegsejtek változása már megkezdődött, ahogyan az amiloid fehérjék lerakódása, a plakkok képződése is.

A második fázisban enyhe kognitív leromlás észlelhető; az elváltozás mágneses rezonanciás (MRI) vagy PET felvétellel, illetve biomarkerekkel kimutatható.

A páciensek és az orvosok számára a legfontosabb a harmadik szakasz, amikor a beteg mentális hanyatlása klinikai tünetekkel kísérve egyértelművé válik.

Az irányelveket az Alzheimer and Dementia című szakfolyóiratban tették közzé.

(Megjegyzés: az olvasó számára nem tűnik ez különösebben érdekesnek, de fontos tudni, hogy ha az első fázisban már pl. labordiagnosztikai úton felismerhető a betegség, a kezelés is hatásosabb lehet majd, mint a késői fázisban felismert Alzheimer-kór... a szerk.)

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához