Ezeket látta már?

Mozogj! Jobb lesz a vérkeringésed!

Segíti a mozgás a véráramlást. Idősebb nők esetében a mérsékelt testmozgás segíti a vérnek az agyba történő áramlását, mutatta ki egy kisebb tanulmány.

A felmérésben 16 hatvanéves vagy annál idősebb hölgy vett részt, akiket arra kértek, hogy három hónapon keresztül heti 3-4 alkalommal tegyenek meg egy 30-50 perces sétát. Az időszak végeztével azt tapasztalták, hogy 15 százalékkal több vér áramlott az agyukba, emellett 13 százalékkal több oxigént lettek képesek felvenni, miközben a vérnyomásuk 4, a pulzusszámuk pedig 5 százalékkal csökkent.

Mozogj! Jobb lesz a vérkeringésed!

A kutatás bepillantást nyújt abba, hogyan hat az erek egészsége az agy állapotára, mondta el a vizsgálat vezetője, Rong Zhang, Dallasban található Texasi Presbiteriánus Kórház Sport- és Környezettudományi Intézetének munkatársa az American Physiological Society című lapnak. Zhang és kutatócsoportja Doppler-készülékkel vizsgálta meg a nők nyaki főütőerét, amely a glükózban és oxigénben gazdag vért szállítja az agyba. A vér segít elszállítani az agyi anyagcsere amiloid-béta protein nevű melléktermékét, amely egyébként az Alzheimer-kór egyik okozója.

A tanulmányt az Amerikai Pszichológiai Társaság éves washingtoni konferenciáján ismertették.

"Sok kutatás igazolta már, hogy a testmozgás segít az idősebbek agyi működésének szinten tartásában, az okok azonban még nem teljesen ismertek. Kísérletünk alapján feltételezhető, hogy a jelenség a véráramlással van összefüggésben." – mondta Zhang. Azt nem tudni bizonyosan, hogy a megnövekedett véráramlás segít-e az Alzheimer-kór és egyéb időskori mentális betegségek megelőzésében, a kutatók szerint azonban "erősen valószínűsíthető, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések és az Alzheimer-kór kapcsolatban állnak egymással."

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához