Ezeket látta már?

Demencia ellen koleszterincsökkentőkkel?

2013.10.04. Módosítva: 2015.11.04.

A koleszterincsökkentő gyógyszerek csaknem harmadával mérséklik az emlékezetromlás és a demencia kockázatát - mutatta ki egy több tanulmány adatait elemző, nagyszabású vizsgálat.

A sztatinok, vagyis a káros, LDL-koleszterin szintjét csökkentő gyógyszerek egy éven túli szedése megóvhatja az agyat az Alzheimer-kórtól és a demencia egyéb formáitól - derült ki 16 tanulmány elemzéséből. A sztatinokat szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek írják fel.

Demencia ellen koleszterincsökkentőkkel?

A Baltimore-i Johns Hopkins orvosi egyetem kutatói 16 tanulmány eredményeit elemezték. Ezekben összesen 23 ezer olyan férfit és nőt vizsgáltak, akiknek nem voltak emlékezetüket vagy szellemi képességeiket érintő orvosi problémáik, és 25 évek keresztül követték őket. Azt vizsgálták, milyen a sztatinok agyra kifejtett hatása rövid távon, és hogyan befolyásolja az Alzheimer-kór vagy az éreredetű, azaz vaszkuláris demencia kialakulását hosszú távú szedésük.

Azt fedezték fel, hogy a sztatinok egy évnél hosszabb ideig történő szedése 29 százalékkal csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát - ismertette a The Daily Telegraph a Mayo Clinic Proceedings című szaklapban megjelent tanulmányt.

A sztatinokról kimutatták, hogy mérséklik a vérereken belüli gyulladások kialakulását és a szélütést okozó vérrögök képződését. A kutatók arra utaltak, a gyógyszernek ez a hatása lehet az, amely csökkentheti az agyban a káros fehérjefelhalmozódást és a vérerek gyulladását.

Mi lehet a demencia-ellenes hatás alapja?

A sztatinok alapvető hatásmechanizmusa az ún. HMG-CoA-enzim, és a máj koleszterin-szintézisének gátlása, ennek révén csökkentik a vérplazmában a koleszterin- és a lipoprotein szintet.

A demencia esetén - és itt elsősorban a vaszkuláris, tehát éreredetű demenciára gondolunk - nyilvánvalónak tűnik, hol a hatás lényege. Az agyi erek, főleg az ún. mikroerek "kitisztítása", az érfali zsíros lerakódások, plakkok csökkentése révén javítható az agyi mikrokeringés.

Érdemes tudni, hogy erre természetesen vannak jelenleg is - más módon ható - gyógyszerek, az ún. nootropikumok, közismert néven "agyfényesítők" amelyek szintén az agyi mikrokeringés javítása révén javíthatják a memória működését, a kognitív teljesítményt.

A cikkben leírt tények a sztatinokkal kapcsolatban még természetesen célzott, ún prospektív (előretekintő) klinikai vizsgálatokban megerősítésre szorulnak.

(http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/10348491/Statins-may-reduce-dementia-by-a-third.html)

Forrás: MTI