Ezeket látta már?

Komoly gondjaink egyike: az Alzheimer-kór

Szakértők szerint az Alzheimer-kór súlyos terhet jelent a világgazdaság számára. A lakosság elöregedésével párhuzamosan egyre nagyobb súllyal nehezedik az Alzheimer-kór a világgazdaságra a következő években - figyelmeztettek szakértők egy amerikai kongresszusi meghallgatáson.

Világszerte 24-36 millióan szenvednek a gyógyíthatatlan demenciában, és ez a szám 2050-re várhatóan eléri a 115 milliót - közölték a szakértők a képviselőház külügyi bizottságában tartott meghallgatáson.

Komoly gondjaink egyike: az Alzheimer-kór

A betegség a XXI. század legsúlyosabb egészségügyi és szociális válsága" - vélte Daisy Acosta, a londoni székhelyű Alzheimer's Disease International (Nemzetközi Alzheimer-kór Társaság) elnöke.

Daisy Acosta 604 milliárd dollárra (113 000 milliárd forint) becsülte az Alzheimer-kórral kapcsolatos 2010. évi kiadásokat, amely a világ GDP-je egy százalékának felel meg.

A kutatásra fordítható összegek azonban a töredékei annak, amelyet más betegségekre fordítanak - közölte Bill Thies, az Alzheimer's Association (Alzheimer Társaság) munkatársa.

Évente 6 milliárd dollárt (1126 milliárd forint) fordítunk rákkutatásra, 4 milliárdot (750 milliárd forint) a szív- és érrendszeri betegségekre és 2 milliárdot (375 milliárd forint) az AIDS-re. Az Alzheimer-kór kutatására azonban csak körülbelül 450 millió dollár 84 milliárd forint) jut - mondta Thies.

George Vradenburg, az US Against Alzheimer (Egyesült Államok az Alzheimer-kór ellen) nevű szervezet munkatársa hangsúlyozta, hogy a nyugati országokat fenyegeti a legjobban a keresőképtelenek számának növekedése a keresőképesek kárára, valamint az egészségügyi költség növekedése. Ez az egész világon növeli a feszültségeket az ellátórendszerekben, és a gazdasági növekedés lassulását okozhatja a fejlett országokban, egyebek között Nyugat-Európában - jósolta.

Vradenburg szerint mindent második 85 évnél idősebb ember szenved időskori elbutulásban. Azok az országok lesznek a XXI. század győztesei, amelyek megtalálják a módját, hogy idős lakosaikat jó egészségi állapotban és a termelési rendszereken belül tartva támogassák" - mondta a szakértő.

Vradenburg szerint azzal kell számolni, hogy egyre nagyobb lesz a fizikailag jó állapotban lévő, de mentálisan fogyatékos lakosság. Felszólította az államokat, találjanak módszereket a beteg emberek foglalkoztatására a gazdasági katasztrófa elkerülése érdekében.

Az aktív lakosság részét képező termelőképes adófizetőkké, nem pedig szociális támogatásra szorulókká kell tenni az időskorúakat" - fogalmazott a szakértő.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához