Ezeket látta már?

Megerősítették a kalciumtabletta hatékonyságát

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

A Nyugat-Sydney Egyetem (UWS) kutatói mérföldkőnek is nevezhető elemzésük során azt találták, hogy az ötven fölötti emberek, akik kalcium kiegészítőt szednek, kevesebb törésnek esnek áldozatul és jobbnak ítélik életminőségüket.

Az UWS Komplementer Medicína Kutatóközpontja (CompleMED) korábbi kutatások – melyekbe összesen több, mint 63 ezer kalciumot vagy kalciumot és D-vitamin kiegészítőt szedő pácienst vontak be – ún. meta-analízisét végezte el. Az újraelemzés eredményeit az a rangos nemzetközi folyóirat, a Lancet legújabb számában publikáltak.

Megerősítették a kalciumtabletta hatékonyságát

A szakemberek azt találták, hogy a hosszú távú kalcium és D-vitamin kiegészítők szedése közel negyedével csökkentheti a csonttörések kockázatát az idősebbekben. Dr. Benjamin Tang, a CompleMED tudományos munkatársa szerit az eredmények igazolják, hogy a kalcium kiegészítőknek fontos szerepük van a megelőzésben. "A kutatás világos bizonyítékokat szolgáltat, hogy a kalcium kiegészítők csökkentik a törések arányát és a csontsűrűség csökkenését az idősebb emberekben" – mondja Tang.

Ha a csontok ásványianyag-tartalma ellenőrizetlenül eltűnik, akkor azok porózussá, törékennyé és törésre hajlamossá válnak – ez az állapotot osteoporózisnak azaz csontritkulásnak nevezik. "A kalcium kiegészítők hatékonysága a törési kockázat csökkentésében összehasonlítható az olyan prevenciós gyógyszerekkel, mint az aszpirin és a sztatinok, melyeket széleskörűen szednek a szív-érrendszeri események – pl. a gutaütés és a szívroham – kockázatának csökkentésére" – tette hozzá a szakember.

A közlemény szerzői 29 tanulmányt elemeztek szerte a világból, amelyek a kalcium illetve a kalcium és D-vitamin hasznát és hatékonyságát vizsgálták összesen 63,897 emberen, akik 50 évesek vagy idősebbek voltak. A rendszeres napi dózis, ami a tanulmány szerint a legjobb terápiás hatékonysággal bír 1200 mg kalcium és 800 nemzetközi egység D-vitamin volt.

Dr. Tang a kalcium kiegészítőket a nyugdíjhoz hasonlította: a kicsi, de rendszeres hozzájárulás az évek során később nagyobb bevételhez juttatja a beteget. "Az eredmények kimutatták a kiegészítők korai szedésének jelentőségét: már 50 éves kor körül érdemes őket szedni, amikor a csont ásványianyag-tartalmának csökkenése felgyorsul. A kitartás kifizetődik: azok körében, akik a vizsgálatok ideje alatt – saját bevallásuk szerint – a kiegészítőik legalább 80 százalékát beszedték, 24 százalékkal alacsonyabb volt a törések száma. Azoknál, akik kevésbé voltak állhatatosak a mindennapi rutinban, a haszon is feleződött" – mondja a kutató.

A kalcium kiegészítők szedésének pozitív hatása a korral nő, különösen 70 körül és felette érezhető – ebben a korosztályban magas a komplikált törések kockázata, ami tartósan ronthatja az életminőséget vagy akár halált is okozhat. "A kalcium kiegészítők viszonylag olcsók, de az egészségünkre és későbbi jólétre gyakorolt hatásuk megfizethetetlen" – mondja Dr. Tang.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához