Ezeket látta már?

Nem adom fel! (Michael J. Fox élete)

A férjem védelmében című díjnyertes sorozatban visszatér a képernyőre Michael J. Fox, Parkinson-kórban szenvedő amerikai színész.

A Vissza a jövőbe című filmszériában megismert színész epizódszerepet kap a Julianna Margulies nevével fémjelzett sorozat következő évadában - tájékoztatott a CBS csatorna. Michael J. Fox egy cinikus ügyvédet alakít majd, aki a Margulies alakította Alicia Florrick ügyvédnő ellenfele lesz.

Nem adom fel! (Michael J. Fox élete)

"Nagyon lelkesek vagyunk, hogy Michael eljátssza ezt a szerepet" - fogalmaztak A férjem védelmében című sorozat producerei.

A most 49 éves Michael J. Fox régóta Parkinson-kórral küzd, betegsége azonban nem akadályozza abban, hogy időről időre kisebb szerepeket vállaljon. Legutóbb a Ments meg című szériában vendégeskedett öt epizód erejéig.

Az ötszörös Emmy-díjas színész 2001-ben úgy határozott, hogy kevesebbet fog dolgozni, hogy több időt szentelhessen családjának és a nevét viselő alapítványnak. A Férjem védelmében második évadát szeptember 28-tól vetítik az Egyesült Államokban.

Csak röviden...

A Parkinson-kór általában idősebb korban (50-60 év felett) jelentkezik, tehát a közismert színész korán kialakult betegsége ritkaságnak tekinthető a maga nemében.

A mozgásbetegségek csoportjába tartozik, jellemzői: izommerevség, tremor (reszketés) járási zavarok, a mozgás általános meglassulása, mimikai izmok bénulása. A mögöttes ok a központi idegrendszerben lévő ún. bazális ganglionok csökkent ingerelhetősége, a dopamin-háztartás zavara. Másodlagosan jelentkezhetnek kognitív zavarok, beszédzavar.

A betegség progresszív, de ma már számos hatásos gyógyszere létezik, mellyel a progresszió lassítható, a dopamin-háztartás zavara valamelyest egyensúlyba hozható.

(A szerk.)

Michael J. Fox nemrég elmondta, bár évek óta küzd a gyógyíthatatlan betegséggel, nem adja fel: azon igyekszik, hogy ő uralkodjon a kóron, ne pedig fordítva. "Ha a betegségem határozna meg engem, már rég nem élnék" - mondta néhány hónapja a még így is igen aktív életet élő színész, aki mellesleg zenél és ír is, tehát nem engedheti meg, hogy elhagyja magát.

A Parkinson-kórból az orvostudomány jelenlegi állása szerint nincs remény a gyógyulásra, legfeljebb a tüneteket lehet valamelyest visszaszorítani. A gyógyszeres kezelések azonban még Michael J. Foxnak is okoznak kellemetlen perceket.

Tavaly nyár elején új pirulát kapott, és a szervezete nehezebben szokott hozzá, emiatt egy este dülöngélve indult a friss levegőre. Egy drogdíler azonnal odasúgta neki: tud szerezni "anyagot", ha szükség van rá...

Forrás: Napidoktor