Acélozza meg az elméjét: így lehet szinte mindent megjegyezni

#memória #agy #emlékezet #demencia
2019.06.25.

Egyre nehezebben visszaemlékezni? Mutatunk egy módszert, mellyel sokkal hatékonyabban fog tudni megjegyezni új információkat!

A tudomány szerint úgy tudjuk a legkönnyebben megjegyezni az új információkat, ha lerajzoljuk azokat. Erre a következtetése jutott legalábbis a kanadai Waterloo Egyetem kutatócsoportja. Eredményeik szerint a rajzzal történő memorizálás hatékonyabb volt, mint a jegyzetelés és a jegyzetek újraírása, a vizualizációs technikák, illetve a passzív képnézegetés.

Melissa Meade, az egyetem kutatója kiemelte, hogy ehhez egyáltalán nem szükséges művészi vénával rendelkezni, hiszen nem a kivitelezés a lényeg. Hozzátette, hogy az idős emberek számára különösen fontosak lehetnek eredményeik, hiszen ők ezzel egy nagyszerű technikát kapnak kézhez a feledékenység elleni harcban.

A memóriánk kutatása - így tudjuk előhozni az emlékeket

A vizsgálatban közel félszáz, 18 és 80 éves kor közötti felnőttet kértek meg, hogy memorizáljanak egy 15 szóból álló listát. További 15 szóval kapcsolatban pedig azt a feladatot kapták, hogy rajzolják le azokat - például a "jacht" szó esetében egy egyszerű hajó képét.

Ezt követően egy elterelő célú, az emlékezeti rendszert pihentető és a következő tesztet előkészítő feladatot végeztek el.

A teszt során a résztvevőknek két perc állt a rendelkezésére, hogy az első két listából annyi szót felsoroljanak, amennyit csak tudnak.

Az eredmények szerint életkortól függetlenül könnyebb volt az előhívás a vizuálisan kódolt, azaz a lerajzolt szavak esetében. Ez a megállapítás az idősek korosztályára különösképp igaz volt.

A kutató szerint az lehet a rajzolás hatékonyságának titka, hogy többféle emlékezeti módot mozgósít: vannak benne vizuális, mozgásos, téri, verbális és a jelentésre fókuszáló elemek egyaránt.

Demencia vagy delirium? Egyáltalán nem ugyanaz a kettő - a részletekért kattintson tovább!

Próbáljuk csak ki legközelebb, ha a piacra igyekszünk: ha otthon előtte felskicceljük a beszerezni kívánt zöldségeket, könnyebben eszünkbe jut majd a lista a bevásárlás során is.

felejtek.hu

Forrás: felejtek.hu