Ezeket látta már?

Tempós séta: a szívbetegség és a daganat kockázatát is csökkentheti

séta, mozgás

Egy tanulmány szerint minden 2000 megtett lépés után 8-11%-kal csökkenthetjük - nem csak a rákos és a szívbetegségekből eredő - halálozás kockázatát.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a mozgás és a demencia kapcsolatáról:

"Napi kb. 10.000 lépés mellett alacsonyabb az elbutulás, a szívbetegségek és a rák kockázata, de a jótékony hatások már 4000 lépés körültől indulhatnak. Aki tempósabban gyalogol, az további előnyöket kaphat kisebb lépésszám mellett is.

Egy nagyméretű tanulmány a JAMA Internal Medicine 2022. 09. 12-i számában a napi 10.000 vagy annál kevesebb számú lépés egészségügyi hatásait vizsgálja. A kutatók azt találták, hogy a korai halálozás kockázata minden 2000 lépéssel csökken (előre mondom, ez nem azt jelenti, hogy 1999 lépés nem ér semmit).

A tanulmány szerzői az Egyesült Királyság Biobank adatait elemezték 78.500 személyre vonatkozóan, akik 7 napon keresztül a nap 24 órájában lépésszámlására is képes eszközt viseltek. Átlagéletkoruk 61 év volt.

Megállapították, hogy kapcsolat van a napi lépések száma és az elbutulás, a szívbetegségek és rák kialakulásának csökkent kockázata között.

A tempósabb séta (legalább 40 lépés percenként) további előnyökkel is jár, alacsonyabb összlépésszám mellett is. Az egészség megőrzése érdekében a szakértők általában napi 10.000 lépés megtételét javasolják. Azonban egészen mostanáig nagyon kevés empirikus bizonyíték állt rendelkezésre specifikus egészségügyi előnyeinek alátámasztására.

A tanulmány eredményei között szerepel, hogy minden 2000 megtett lépés után egy személy 8-11%-kal csökkenti a mindenféle halálozás kockázatát.

A tempó fokozása ugyanolyan fontos lehet, mint a megtett lépések száma. A tanulmány megállapította, hogy a tempós gyaloglás további kockázatcsökkentést jelent ugyanazon kórállapotok esetében, amelyeket a gyaloglás segít megelőzni. Általában elmondható, hogy minél több napi lépést tesz meg valaki, annál jobb, és a hosszú távú előnyök viszonylag alacsony szinttől kezdődnek, például kb. napi 4000 lépéstől. A szerzők megállapították, hogy míg napi 9800 lépés 50%-kal csökkentheti az elbutulás kockázatát, már napi 3800 lépés is 25%-kal csökkentheti ezt.

Ezenkívül a séta hatásai nem függtek az életkortól. Más tanulmányok eltérő eredményeket mutattak a fiatalabb és idősebb felnőtteknél: fiatalabb felnőtteknek több lépést kellett tenniük az előnyök maximalizálása érdekében.

Ez az eddigi legnagyobb ilyen megfigyeléses vizsgálat, amely kimutatta, hogy több napi lépés - akár 10.000 is – összefüggésbe hozható bizonyos rákos megbetegedések, szívbetegségek és a halálozás csökkenésével, legfeljebb hét éves követési időszakban. Mivel azonban ez megfigyeléses vizsgálat, az ok-okozati összefüggések végleges azonosítása túlmutat rajta, erre nem alkalmas. Ugyanakkor több dolgot is tettek annak érdekében, hogy minimalizálják annak lehetőségét, hogy például az általuk talált szoros összefüggések oka az, hogy a kevésbé egészséges embereknél nagyobb a kockázata az idő előtti halálozásnak, és kevésbé tudnak járni egészségi állapotuk miatt. Ezek magukban foglalták a súlyos betegségben szenvedő résztvevők kizárását, és azok eltávolítását az elemzésből, akiknél a nyomonkövetés első két évében a vizsgált végpontokban szereplő egészségügyi esemény történt."

Hivatkozás: del Pozo Cruz B, Ahmadi MN, Lee I, Stamatakis E. Prospective Associations of Daily Step Counts and Intensity With Cancer and Cardiovascular Disease Incidence and Mortality and All-Cause Mortality. JAMA Intern Med. Published online September 12, 2022. doi:10.1001/jamainternmed.2022.4000

https://jamanetwork.com/.../jamainter.../fullarticle/2796058

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezzel a 9 tünettel jobb, ha kardiológushoz fordul!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívroham

Forrás: Koronavirus.gov.hu