Ezeket látta már?

Koronavírus: a cégek nagy része még mindig nem veszi elég komolyan a fertőtlenítést

Betegségek
2020. október 28. 12:45
koronavírus, covid-19, fertőtlenítés, munkahely

Sok helyen van kézfertőtlenítő, de a cipőtalpak fertőtlenítéséről a legtöbb helyen megfelejtkeznek.

A számos szektort érintő legújabb kutatás szerint van még tennivaló a prevenció és a vírusmegelőzés terén. Szeptember és október folyamán nem reprezentatív online kutatást végzett a Cleartex Kft., 5 hazai szektorra kiterjedően. Ezek az ipari létesítmények, az irodaházak és közintézmények, a szolgáltató szektor, a létesítménygazdálkodást folytató vállalkozások és a HORECA (hotel, étterem és kávézó) szektor egységei voltak. A kitöltők 56%-a vidéki, 44%-a budapesti vállalkozás.

Az elfelejtett védelmi vonal - a cipőtalpak

A válaszadók nagy része teljesíti az első érintkezési ponton található tisztítást: rendelkezik külső vagy belső szennyfogó-szőnyeggel. Ez az első védelmi vonal, hiszen a CDC (Amerikai Járványügyi Központ) kutatása szerint a szennyeződések - és ebbe különösen beletartozik a koronavírus is - jelentős részét-a cipőnkön visszük be a tisztán tartott helyekre, vagy a lábbelink segítségével terjed tovább a zárt téren.

A kutatás megállapította, hogy nem csak a levegőben szálló részecskéken terjed a covid, hanem a földre hulló aeroszol cseppeken is – és ezt viszik tovább a cipőtalpakon, akár egy egész kórház területén. Ezt nem nehéz belátni, hiszen például a tüsszentéssel, köhögéssel távozó vírus-részecskék döntő többsége a földön, a padlón végzi és onnan a cipőnk talpán visszük be az épületbe és juttatjuk tovább a helyiségek között.

Ennek ellenére a megkérdezett cégek 62%-a rendelkezik kültéri szennyfogó szőnyeggel és 81%-a beltérivel. Ezek a legkisebb erőfeszítést igénylő tisztítási módszerek, mivel a szennyfogó szőnyegek különböző típusain áthaladva automatikusan tisztulnak a talpak és távolítják el a szennyeződések nagy részét. A legnagyobb vendég vagy látogató forgalmú szektorokban (éttermek, kávézók, irodaházak) figyelnek oda leginkább a lábbelik tisztítására a bejáratok előtt, de meglepő módon a vendéglátó helyek a belső tisztítás terén le vannak maradva.

A szőnyeg viszont nem minden esetben elégséges, a biztos védelmet a bejáratnál felállított cipőfertőtlenítő megoldások jelentenék. Sajnos csak a válaszadók 10%-a jelezte, hogy rendelkezik ilyen cipőtalp fertőtlenítő megoldással. Nyilvánvaló, hogy ez az óvodákban, iskolákban, kórházakban, irodai bejáratokban vagy idősotthonokban kiemelt jelentőséggel bírna a megelőzés szempontjából. A kutatásban a CDC határozottan ajánlja, hogy a bejáratnál a cipőtalpakat is fertőtlenítsék az emberek a vírus terjedésének megállítása érdekében.

Fertőtlenítő pontok

Bár a válaszadók 70%-a azt mondta, hogy kialakított a bejáratnál fertőtlenítő pontokat, ezek a gyakorlatban legfeljebb a kézfertőtlenítésre szorítkoznak. És még ez sem tökéletes, mivel az említett 70% ellenére országos átlagban csak a válaszadók 30%-a rendelkezik érintésmentes kézfertőtlenítővel a bejáratánál. Az ellentmondás oka, hogy a vállalkozások nincsenek tisztában a fertőtlenítő pontokra vonatkozó elvárásokkal. A vendéglátó szektor ezen a téren viszont felül teljesített, 39%-uk szerzett be érintésmentes kézfertőtlenítő rendszert.

„Megvizsgáltuk, hogy melyik szektorban járnak előrébb a fertőtlenítés terén, és kiderül, hogy a legjobban az irodaházak állnak, ahol 89 %-nál van például szennyfogó szőnyeg és 35%-uknál érintésmentes fertőtlenítés is” – mondta el Pokorni Flóra a Cleartex Kft. értékesítési vezetője. Azon 10%, aki jelezte, hogy még cipőfertőtlenítővel is rendelkezik, döntően szintén ebből szektorból kerültek ki.

Tiszta a levegő?

Zárt tereknél, ahol a gyakori szellőztetés nem mindig oldható meg, illetve belső keringetésű klíma működik, elengedhetetlen lenne a levegő tisztítása is. Például egy étteremben, egy szálloda étkezőhelyiségében, vagy akár egy konferenciahelyszínen is jelentősen csökkenthető lenne ezáltal a fertőzés kockázata. Sajnos csak a válaszadók 12%-a rendelkezik levegőtisztító berendezéssel, azok nagy része viszont a közintézményi és irodaház szektorból kerül ki, míg második helyen a szolgáltató szektor található.

Az éttermek és kávézók csak 6%-a rendelkezik ilyen eszközzel. Látszik, hogy az irodák a dolgozóik védelmében többet tesznek, illetve a modern épületek légtechnikai berendezései erre már alkalmasak – ellenben meglepő az éttermek alacsony ellátottsága.

„Bár a korábbi felmérésekhez képest érzékelhető a tendencia, miszerint mind több cég fektet a megelőzésbe és a fertőtlenítésbe, de számos hiányosság fedezhető még fel, amelyet a balesetmentes folyamatos működés, a higiénia megőrzése és a látogatók vagy a munkatársak egészségének a megóvása érdekében elengedhetetlen lesz pótolni az év hátralévő részében” – emelte ki Pokorni Flóra.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# koronavírus # Covid-19 # fertőtlenítés # munkahely # járvány

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés