Ezeket látta már?

Asztma: miért és hogyan fokozhatja a rák kockázatát ez a betegség?

asztma, daganat, rák, köhögés

Egy új kutatás szerint az asztmás betegekben 1,36-szor nagyobb valószínűséggel alakult ki daganat, mint azonban, akik nem asztmásak.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt az asztma és a daganat kapcsolatáról:

"Közölték az első tanulmányt, amelyik pozitív összefüggésről számol be az asztma és az általános rákkockázat között az Egyesült Államok lakosságában. Az eredmények azt mutatták, hogy az asztmás betegekben 1,36-szor nagyobb valószínűséggel alakult ki rák, mint azonban, akik nem asztmásak.

Az egyes ráktípusokra nézve, 13 rákos megbetegedés közül kilencben figyeltek meg emelkedett rákkockázatot az inhalációs szteroidot nem alkalmazó asztmás betegeknél, beleértve a prosztatarákot (1,50-szeres arány), a tüdőrákot (1,74-szeres arány), a vastagbélrákot (1,51-szeres arány), a vérrákot (1,44-szeres arány), melanomát (2,05-szeres arány), a méhrákot (1,76-szoros arány), a veserákot (1,52-szeres arány), a petefészekrákot (2,31-szeres arány) és a méhnyakrákot (1,46-szoos arány).

Másfelől az inhalációs szteroidot használó asztmás betegeknél a 13 vizsgált rák közül csak kettő esetében figyeltek meg emelkedett kockázatot, beleértve a tüdőrákot (1,39-szeres arány) és a melanoma nevű bőrrákot (1,92-szeres arány).

Az inhalációs szteroidokat használó asztmás betegeknél kb. feleakkora volt a méhrák kialakulásának valószínűsége, mint a nem asztmás betegeknél.

Ez egy visszatekintő (retrospektív) kohorsz-tanulmány volt, amely a OneFlorida+ klinikai kutatási hálózat 2012–2020 közötti elektronikus egészségügyi nyilvántartásait és adatait használta fel. Vizsgált népességben asztmás felnőtt betegek egy csoportja (90.021 fő) és asztmában nem szenvedő felnőtt betegek egy megfelelő csoportja (270.063 fő) szerepelt.

További tanulmányokra van szükség az asztma rákkockázatra gyakorolt ​​ok-okozati mechanizmusának további feltárásához."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Köhögés: oka, típusai, kóros tünetei és kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Asztma

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához