Ezeket látta már?

COPD: az erős köhögés és a légszomj figyelmeztető jelek

copd, tüdőbetegség, köhögés, idiopátiás tüdőfibrózis

A betegek többsége későn fordul orvoshoz, így a COPD-ben szenvedők számát is csak becsülni tudjuk.

A COPD, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség a WHO becslése alapján 2030-ra várhatóan a harmadik leggyakoribb halálok lesz a szívbetegség és a stroke mögött.[1] Magyarországon a COPD-betegek száma feltételezhetően megközelíti a félmilliót, viszont diagnózis hiányában a betegeknek csak körülbelül kétharmada kerül ellátásra.

Mit jelent a COPD?

A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) progresszív kórkép, mely korlátozza a betegek életét, továbbá világszerte a halálozás és a rokkantság jelentős okaként van számontartva. Tünetei többek között: köhögés, nyákos köpettermelés, fizikai megterheléskor jelentkező légszomj. Legsúlyosabb formájában még az egyszerű teendők elvégzésében (pl. a mosakodásban és öltözködésben) is korlátozza a beteget.

Magyarország sajnos az elsők között jár a daganatos és légúti megbetegedések miatti halálozások számában. A betegek többsége későn fordul orvoshoz, így a COPD-ben szenvedők számát is csak becsülni tudjuk. A dohányosok (kb. 3,5 millió fő) ötöde érintett COPD betegséggel, amely nagyságrendileg 500.000 főt jelenthet.[2] A hazánkban népbetegségnek számító betegség a betegekre és az egészségügyi ellátórendszerre is nagy terhet ró, ezért különösen nagy jelentősége van a megelőzésnek és a korai felismerésnek, mellyel megfelelő kezelés mellett lassítható a tüdő károsodása.[3]

Miként függ össze a COPD-betegség és a dohányzás?

A COPD-betegség kialakulásáért legtöbbször a dohányfüst a felelős. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a cigarettában kizárólag a nikotin a káros és rákkeltő, holott a különböző égéstermékek és a kátrány is hozzájárul a tüdő megbetegedéséhez. Dohányzáskor a szervezetet károsító anyagok, a teljesség igénye nélkül:

-a nikotin, mely a függőség kialakulásáért is felelős,

-az égés során keletkező szénmonoxid gátolja a vér oxigénszállító képességét és ezáltal a szervek oxigénellátását,[4]

-a kátrány pedig gyulladást és daganatot okozhat, emellett jelentősen növeli a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Mivel az égéstermék részecskék nagyon picik, könnyen lejutnak a léghólyagocskákba, bekerülnek a véráramba, így eljutnak mindenhova és károsítják az egész szervezetet.[5]

„A tüdőd egy életre szól!”

A COPD leggyakoribb oka tehát egy olyan körülmény, amely jelentős mértékben rajtunk múlik. Az aktív dohányzás az egyén saját felelőssége, de meg lehet említeni a passzív dohányzást is, és ezzel együtt a dohányzóknak azt a felelősségét, hogy az általuk kibocsájtott füst a környezetükben levőkre is káros hatással van. A dohányzás pótlására kifejlesztett egyéb, nem égésen alapuló eszközök nem tekinthetők megoldásnak, mert – a dohányzáshoz hasonlóan – idegen anyagot juttatnak be a tüdőbe, amellyel annak így meg kell küzdenie.[6]

A környezetünk egy része nem feltétlenül változtatható gyorsan, hiszen például a lakóhelyünkön is lehet időnként gyengébb a levegő minősége, viszont szinte mindig van befolyásunk arra, hogy javítsunk a minket érő hatásokon és ezzel óvjuk a tüdőnk egészségét. Például a mindennapos szellőztetés idejét is megválaszthatjuk úgy, hogy jobb minőségű levegőt engedjünk be lakótereinkbe, és hasonlóan dönthetünk a jó minőségű levegőn történő, szabadtéri testmozgás mellett is.

Lehetőségek a COPD kezelésre

A COPD-vel diagnosztizált betegeknél az orvos célja, hogy kezelje a tüneteket - csökkentse a légszomjat és megfékezze az egészség romlását. Az orvosok általában inhalátorokat írnak fel, ami megnyitja a légutakat, segítve ezzel a légzést. Az orvos által előírt gyógyszerek alkalmazása mellett nagyon sok dolgot tehetünk saját magunk is a tüneteink javításának érdekében.

Kerüljünk minden olyan anyagot és helyzetet, amelyek előidézhetik a COPD-s tüneteink romlását! Ilyenek a füst, az erős szagok, hajlakk, környezeti légszennyezettség és a stressz. Amennyiben légzési nehézséggel küzd a mindennapok során, keresse fel háziorvosát, aki beutalhatja tüdőgyógyászhoz egy légzésfunkciós vizsgálatra, amivel egy fájdalommentes beavatkozás segítségével ismerheti meg tüdejének állapotát.[7] Az időben történő felismerés, pontos diagnózis és személyre szabott terápia nagyban segíti a betegség előrehaladásának lassítását, emellett hozzájárulhat a jobb életminőség minél további fenntartásához is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

COPD: már a legenyhébb tünetektől kezdve komolyan kell venni - erre figyeljen!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#COPD

[1] https://www.emro.who.int/health-topics/chronic-obstructive-pulmonary-disease-copd/index.html

[2] COPD, tüdőbetegség előfordulása - Tüdőközpont (tudokozpont.hu)

[3] A COPD lesz a következő évtized betegsége (medicalonline.hu)

[4] Smoking and COPD: What is the link? (medicalnewstoday.com)

[5] Cigarette Smoke Induced Lung Barrier Dysfunction, EMT, and Tissue Remodeling: A Possible Link between COPD and Lung Cancer - PubMed (nih.gov)

[6] Smoking & COPD - COPD.net

[7] A légzésfunkciós vizsgálatok értelmezése – lépcsőzetes megközelítés (medicalonline.hu)

Forrás: Tüdőközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához