Ezeket látta már?

Nehezen kap levegőt? Ez a különleges gyakorlat segíthet tüdőtágulat esetén

COPD nehézlégzés köhögés légzésgyakorlat gyulladás

Amerikai tüdőgyógyászok egy érdekes módszert fejlesztettek ki a tüdőtágulat tünetei ellen.

A korosodó városlakók közül sokakat érint a COPD, vagyis a tüdőtágulat, amelynek tüneteként többek között nehézlégzés, köhögés jelentkezik. "Ha szeretnél eljátszani egy nótát, mélyen kell lélegezni, beszívni a levegőt, aztán a harmonika ellenállásán keresztül kifújni. Ez a folyamat erősíti a légzőizmokat" - magyarázta MeiLan Han, a Michigani Egyetem tüdőgyógyásza, aki munkatársaival együtt kidolgozta a COPD tüdőbetegek rehabilitációs harmonikáztatását.

A ritmusos levegővétel a fontos

A harmonikázás rendkívüli előnye a zenélés, mert az így végzett légzésgyakorlat segít megtanulni a ritmusos légvételt. A tüdőgyógyászok szerint ez a tüdő számára kitalált "testépítés": a program vezetői ilyenkor nem a muzikális teljesítménnyel foglalkoznak, hanem a javuló légzéssel..

"Azt reméljük, hogy a harmonika órák javítják a betegek életének minőségét, boldogabbá teszik őket, ráadásul igazi légzésgyakorlatot is jelentenek" – fejtette ki a munkacsoport vezetője.

Egyik 88 éves beteg, aki minden héten izgatottan várja a harmonika-gyakorlatot, elmondta, hogy "ilyenkor együtt vagyok a többiekkel, ezt valamennyien nagyon élvezzük, beszélgetünk, viccelődünk, és relaxálva könnyebben kapunk levegőt”.

A COPD tünetei

A COPD az egyik leggyakoribb, orvosi beavatkozást igénylő tüdőbetegség. Amikor lélegzetet veszünk, a tüdőbe beszívott levegő a parányi léggömbként fölfújódó alveolusokba áramlik, és ott átadja a benne lévő oxigént a vörös vérsejteknek. A COPD kialakulásakor ezek a léggömböcskék fokozatosan elvesztik a rugalmasságukat, és nehezebben veszik fel minden légvételnél eredeti alakjukat.

A tüdőtágulat következtében sok ilyen léggömb fala is tönkremegy. Idült gyulladás is kifejlődik a légutakban, emiatt több nyák keletkezik, ez pedig tovább szűkíti a levegő útját. Mindezt meggyógyítani lehetetlen, de a rehabilitációs gyakorlatok, mint a harmonikázás, jelentősen javíthatják a COPD tüneteit.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Elhúzódó köhögés egyéb tünet nélkül - ezt a krónikus betegséget jelezheti

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

COPD

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához